Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Aten Grekland

Ta sig till Aten

Från flygplatsen Eleftherios Venizelos International Airport till centrala Aten åker du metro. Restiden är ca 40 minuter till Syntagma eller Monastiraki, du åker linje 3 mot Aghia Marina. Tågen går var 30:e minut mellan 05.30-00.30 och kostar ca 100 kr enkel väg. Buss finns också, avgår utanför terminalen och kostar ca 60 kr enkel väg, barn under 6 år reser gratis. Bussen tar lite längre tid, ca en timme beroende på trafiken. Taxi från flygplatsen till centrala Aten kostar ca 500 kr. Gör upp om priset innan du åker iväg eller se till att taxametern är påslagen. Vill du resa vidare till andra öar så går båtar från hamnen Pireus som du når med buss eller tåg från flygplatsen.

Att ta sig runt

Aten är en storstad utan några direkta gränser mellan stadsdelarna. Du promenerar bäst i de centrala delarna, vissa gator är bilfria. Du tar dig enkelt till Atens Riviera med buss, metro eller spårvagn. Priserna ligger på runt 15 kr för en enkel biljett. Vill du resa vidare till öarna går båtar från den stora hamnen Pireus eller inrikesflyg. Till Pireus kan du ta dig med metro eller buss.

Nöjen

Atens nöjesutbud är stort och varierat; Från exklusiva nattklubbar och bouzoukiklubbar längs Rivieran, till barer, diskotek och underground. Området runt Hilton har en mängd rockbarer och är du riktigt vågad ska du prova klubbarna vid Exarhia. Atens utbud av restauranger är mycket stort. Många restauranger erbjuder de klassiska grekiska rätterna souvlaki, moussaka, calamares och tzatziki. Plaka erbjuder grekisk snabbmat. Psiri är den nya stadsdelen att pröva. Fisk- och skaldjur finns i Pireus. I Glyfada finns en gata med steakhouses och längs Rivieran ligger de riktigt exklusiva restaurangerna. På skogatan Ermou har även märkesboutiquerna öppnat upp. De riktigt exklusiva boutiquerna hittar du i Kolonaki. Loppmarknaden i Monastiraki har allt från äkta mattor till begagnade gafflar. Plaka erbjuder hantverk av alla de slag, smycken, läder och keramik.

Var ska man bo?

Den centrala punkten är Syntagma och här har du nära till gamla stadsdelen Plaka som är mysig med många bilfria gator fyllda med caféer, restauranger och barer. Här ligger också marknadsområdet Monastiraki med lämningar från den turkiska ockupationen. Kerameikos tunnelbanestation väckte liv i området väster om Akropolis som nuförtiden är trendigt med många barer och klubbar. Psirri norr om Monastiraki bjuder på ett hippt nattliv, men dagtid är det mindre som händer här. Exarhia norr om centrum är studentkvarteren med bohemisk touch. Dyraste området är Kolonaki med exklusiva butiker och gallerier. Bor du lite utanför centrum bor du fortfarande på promenadavstånd till allt men det är mer prisvärt. Vill du kombinera storstaden med sol och bad passar Atens Riviera bättre.

Sevärdheter

Parthenontemplet och museet på Akropolisklippan. Utgrävningsområden i Plaka, linbanan upp på Lykavittos-berget, Olympiastadion, Zeusbågen, Stadsparken, Kap Sounion och Peloponessos med bl.a. Korint och Delphi. Museer och gallerier finns ett flertal. Aten med omnejd är en enda stor sevärdhet.

Pass & visum - Grekland

För svenska medborgare krävs inget visum. Ditt pass måste vara giltigt under hela ditt besök i landet. Observera att du till Grekland även kan resa med ett nationellt-ID utfärdat av polismyndigheten. För vidare information hänvisar vi till Greklands ambassad: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/9969/Grekland-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Grekland

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Aten

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Grekiska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: + 1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!