1. Home
  2. Cypern
Cypern

Resor till Cypern

Sol och sommarvärme från april till oktober

Det är inte svårt att förstå varför Afrodite valde just denna ö till sin, här har du vackra vita stränder med klart vatten och ett utsökt kök med influenser från Grekland och mellanöstern. Med ett läge söder om Turkiet gör det varma klimatet att du kan resa hit redan i mars och ända till november. Ute på landsbygden finns fina vandringsleder, flera lokala vingårdar och var du än går möter du gästvänliga invånare.

Inget slår Cyperns vita sandstränder med turkosblått vatten

Den sydöstra kusten har underbara stränder och badvikar, de allra flesta med finkornig långgrund sandstrand och turkost vatten. Ju längre västerut du kommer blir stränderna mindre och mer klippiga. Pafos på västkusten är en arkeologisk guldgruva med vackra mosaiker, Troodosbergen har berömda bysantinska kyrkor och huvudstaden Nicosia har en vacker gammal stad och utmärkt shopping.

Välj mellan öns bästa badorter på ett av våra solsäkraste resmål

Till Larnaca åker du som vill kombinera storstadsliv med sol och bad. Reser du med vänner kan ni spendera sköna dagar vid någon av Agia Napas vita stränder och dansa loss på en trendig klubb på kvällen. I Protaras-Fig Tree Bay är hotellstandarden lite högre än övriga Cypern då man började bygga här lite senare. Par och barnfamiljer trivs i den mer rofyllda miljön och du kan bo med all inclusive vid någon av de fina badvikarna.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
15ºC
17ºC
19ºC
21ºC
25ºC
30ºC
34ºC
33ºC
30ºC
26ºC
21ºC
17ºC
Min
7ºC
9ºC
11ºC
12ºC
16ºC
20ºC
24ºC
23ºC
21ºC
17ºC
13ºC
10ºC

Populära boenden

Topp 5 regioner

Praktisk information

Huvudstad:

Cyperns huvudstad kallas Nicosia men är också känd som Lefkosia. Stadens södra del tillhör den grekiska delen av ön, medan den norra delen av staden tillhör den turkiska delen.

Språk:

Cypern har grekiska och turkiska som officiella språk. Många kan även engelska på Cypern.

Tid:

När du reser från Sverige till Cypern, ska du ställa klockan en timme framåt.

Valuta:

I Cypern använder man euro. På semesterorter och storstäder finns bankomater, och på de flesta hotell och restauranger är det möjligt att betala med kreditkort.

Ström:

Strömförsörjningen i Cypern är 240 volt. Adaptrar finns i de flesta butiker och på många hotell.

Pass:

När du reser till Cypern, behöver du ett giltigt pass. Du ansvarar för giltigheten av passet.

Mobiltelefon:

Din svenska mobiltelefon fungerar i Cypern. Observera att det kan vara förknippad med höga kostnader att ringa samtal och använda telefonens Internet.

Nödsituation:

I behov av kontakt med polis, ambulans eller brandkår, ring 112.

Dricksvatten:

Vattnet i Cypern har en annan bakterieflora, och det rekommenderas att undvika att dricka kranvatten. Buteljerat vatten kan köpas i de flesta butiker och hotell.

Köra bil:

Om du hyr bil eller annat fordon på Cypern, tänk på att de tillämpar vänstertrafik.

Dricks:

Det är normalt att ge ungefär 5-10% dricks på barer och restauranger.

Öppettider:

Butikerna på Cypern är i allmänhet öppna från 09:00 till 18:00, under sommarmånaderna, vissa företag stänger på eftermiddagen några timmar och håller öppet till 19:00. Öppettiderna kan variera lokalt.