Moln

Resa med barn

  1. Home
  2. Bra att veta
  3. Innan avresa
  4. Resa med barn

Information om att resa med barn

Vi rekommenderar att spädbarn är minst sju dagar gamla innan de flyger. Vi hänvisar till flygbolagets hemsida att kontrollera vad som gäller för din resa.

Pass

Även de minsta barnen behöver ha ett giltigt pass vid utlandsresor. Ansök om pass till ditt spädbarn via polisens passexpeditioner. Du kan läsa mer om hur du skaffar pass till ditt barn här.

Flygresan

Barn under två år räknas enligt internationella flygregler som spädbarn ("infants"). Barn under två år får inget eget säte på flyget utan sitter i vårdnadshavarens knä med ett speciellt bälte som delas ut av kabinpersonalen. Måltider ingår inte för spädbarn.

Bagage

Spädbarn (0-2 år) har inget inkluderat bagage men de flesta flygbolag tillåter 10 kg extra bagagevikt per spädbarn. Vanligtvis får du också ta med dig en barnvagn eller ett babyskydd utan extra kostnad. Barnvagnen/babyskyddet lämnas sedan in som specialbagage på flygplatsen. Se till att packa vagnen/babyskyddet väl i en stöttålig förpackning. Se respektive flygbolags hemsida för specifik information om just din resa.

 Ensamresande barn och ungdomar

Barn 5-11 år som inte reser med en resenär över 16 år måste bokas in som oledsagat barn. Kontakta Airtours vid bokning. För barn 12-16 år är detta frivilligt. Pris ca 250-350 SEK per enkel väg beroende på flygbolag. Detta betalas på avreseflygplatsen. Vid incheckning uppge namn, adress och telefonnummer på dem som hämtar/lämnar barnet. Den som lämnar/hämtar barnet måste kunna legitimera sig samt stanna på flygplatsen tills planet lyft. Blanketter som skall ifyllas fås på avreseflygplatsen eller kan laddas ned på respektive flygbolags hemsida.

För dig som reser utan vårdnadshavare och är under 18 år:

Resa utan vårdnadshavare måste uppges vid bokningstillfället. Intyg med samtliga vårdnadshavares godkännande ska insändas till Airtours innan betalning av resan görs. Skriv ut intyget, fyll i uppgifterna och bifoga en kopia med vårdnadshavares underskrift. Mejla fullmakten till: info@airtours.se i god tid innan avresa. Kopia tas med till incheckningen.

Ladda ner intyg för minderåriga

(Högerklicka på länken och välj "Spara länk som..." för att ladda ner denna fil)

Spjälsäng

De flesta hotell har spjälsängar att hyra ut. Spjälsäng ligger utanför Airtours regi och betalas direkt till hotellet på plats på resmålet. Observera att vi ej kan garantera spjälsäng på plats. Säg till vid bokningen om du har önskemål om spjälsäng, så vidarebefordrar vi det till hotellet. De hjälper dig sedan i mån av tillgång.

Övrigt

Tänk på att solen ofta är mycket starkare på sydligare breddgrader än hemma. Läs på om rekommendationer för solskydd. Ofta rekommenderas heltäckande

klädsel/UV-dräkt för ditt barn samt att ni undviker solen så mycket som möjligt. Se också till att ditt barn får i sig extra vätska om det är varmt.

Det är också en bra idé att noga läsa på om hotellet/resmålet i förväg, så att du väljer ett alternativ som passar just dig och ditt barn.