Moln

Bagage

  1. Home
  2. Bra att veta
  3. Bagage

Bagage


Handbagage
Gällande hur mycket handbagage som du får ta med ombord skiljer sig detta från de olika flygbolagen. Specifikt vad som gäller för din resa framgår vid bokningen samt att du efter bokning hittar informationen genom att logga in på Min resa.


Incheckat bagage

När det gäller hur mycket incheckat bagage som är tillåtet kan det skilja sig från de olika flygbolagen. De flesta flygbolagen tar en avgift för incheckat bagage, detta gäller vid resa med charterflyg såväl som med reguljärflyg. Specifikt vad som gäller för din resa framgår vid bokningen samt att du efter bokning hittar informationen genom att logga in på Min resa Spädbarn (0-2 år) har inget inkluderat bagage, däremot kan du vanligtvis ta med dig en barnvagn eller ett babyskydd utan extra kostnad.


Extra bagagevikt

Har du behov av ytterligare bagagevikt än vad som ingår i det vanliga tillvalet för incheckat bagage kan du förbeställa extra bagagevikt, priset är då förmånligare än om du dyker upp med för tungt bagage till incheckningen.


Barnvagnar och hjälpmedel

Barnvagnar

De flesta flygbolag tillåter kostnadsfri incheckning av barnvagn i tillägg till övrigt bagage. Om det inte ingår räknas barnvagnen in i den totala maxvikten på barnets biljett. Det vill säga att barnvagn och barnets bagage tillsammans inte får överstiga maxvikten. Om det gäller spädbarn som inte tillåts frivikt i det incheckade bagaget räknas barnvagnens vikt istället på vuxens bagages maxvikt. Läs mer på respektive flygbolags bagageregler.

Rullstol eller rullator
Hjälpmedel som en rullstol eller rullator ingår alltid och kostar inget extra att ta med sig. Kontakta Airtours i tid innan avresa om du behöver ta med dig ett hjälpmedel, så att vi kan boka in rätt assistans. Låt oss också veta om du behöver assistans med ledsagning eller rullstol på flygplatsen.


Skadat eller förlorat bagage

Skadat eller förlorat bagage skall omgående och personligen anmälas till flygbolagets representant på flygplatsen. Du får då en kopia på förlustregistreringen, en så kallad PIR-rapport. Om något skulle hända ditt bagage ersätts du i enlighet med flygbolagets gällande bestämmelser. Vänligen notera att flygbolagens ersättning för skadat eller förlorat bagage är begränsat. Vi ber dig läsa den information som finns på respektive flygbolags hemsida gällande ersättning. Viss information finns även på boardingkortets baksida.

Har du en reseförsäkring/hemförsäkring gäller den oftast även skadat och förkommet bagage. Hör efter med ditt försäkringsbolag.

Regler gällande vätskor
Observera gällande regler för vätskor i handbagage. Man får ta med sig vätskor om de ligger i en genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse på max 1 liter. Respektive behållare får inte överstiga en maxvolym på 100 milliliter. Plastpåsens innehåll ska rymmas i påsen utan problem och påsen ska vara helt stängd. Vätskor omfattar gel, krämer, blandningar av vätskor och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, till exempel tandkräm, hårgel, drycker, soppor, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens. Barnmat och medicin är undantag till dessa regler.

Farligt gods
Särskilda bestämmelser gäller för transport av farligt gods.
Läs mer hos Transportstyrelsen.

Montrealkonventionen
Regler beträffande flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage i enlighet med Montrealkonventionen.
Läs mer här.

I väntan på nästa resa

 

Följ oss på Facebook

Hitta din reseinpiration

 

Följ oss på Instagram

Erbjudanden via e-post

 

Prenumerera på nyhetsbrevet