1. Home
  2. Turkiet
  3. Bodrum-halvön
  4. Didim
Didim

Resor till Didim

Didim förenar kultur, natur och avkoppling i en harmonisk semesterupplevelse

Didim är en okänd juvel längs den egeiska kusten, skuggad av de mer kända destinationerna som Bodrum och Kusadasi. Didim erbjuder den perfekta balansen mellan soliga dagar på stranden och utforskning av den natursköna omgivningen. I de pittoreska vikarna nära Didim finner du sandstränder som låter dig att vara en äkta livsnjutar. En av de mest charmerande platserna är Altinkum, som betyder "guldstrand" på turkiska. Här kan du promenera längs strandpromenaden och utforska de många restaurangerna och butikerna. När du vill koppla av från solandet kan du ta en  promenad och avnjuta en svalkande dryck, en fräsch sallad eller en god måltid innan du återvänder till den gyllene sandstranden.

Historisk och kulturellt rik upplevelse

Historiskt sett har detta område varit känt under olika namn, inklusive "Yeronda-Yoran" under det osmanska riket och senare "Yoranhisar" (borg på turkiska) och "Yenihisar" (ny borg på turkiska) efter en jordbävning 1955. Senare fick staden namnet Didim, härlett från den antika grekiska helgedomen Didymalon som en gång fanns här. Didim och dess omgivningar är rika på kulturarv och är väl värda att utforska med bil. En resa längs  vägen som förbinder de joniska städerna från Didyma till Milete och Priene med Athene-templet är en resa tillbaka i tiden. Här möts du av en fantastisk natur och en känsla av att tiden har stått stilla. Milete erbjuder arkeologiska skatter från antiken, inklusive en av Västra Anatoliens största teatrar. Den antika joniska staden Priene, byggd enligt ett schackmönster, är en av de mest imponerande arkeologiska platserna i regionen. Om du vill veta mer om dessa speciella platser, tveka inte att fråga oss för ytterligare information.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
14ºC
16ºC
19ºC
21ºC
25ºC
31ºC
34ºC
33ºC
30ºC
24ºC
19ºC
16ºC
Min
7ºC
9ºC
11ºC
11ºC
16ºC
20ºC
23ºC
23ºC
19ºC
14ºC
9ºC
9ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Huvudstaden är Ankara.

Tidsskillnad:

Turkiet är en timme före Sverige. Det vill säga, när klockan är 12 i Sverige, är den 13 i Turkiet.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. Inom turistnäringen och storstäder talas mest engelska eller tyska.

Valuta:

Turkiska Lira (TL). På de flesta ställen kan du också betala med euro, men inte alltid till bästa kurs. Du kan växla svenska kronor och euro i alla banker, på de flesta växlingskontor och postkontor. Observera att du utöver uttagsavgifter som betalas till din svenska bank också betalar en uttagsavgifter på cirka 5% till den turkiska banken.

Dricks:

I Turkiet är det vanligt att man dricksar personalen för servicen. Lönerna i tjänstesektorn är låga och personalen förlitar sig ofta på dricks. I priser ingår inte dricks, eftersom det är något du själv väljer, och dricks-systemet är en del av kulturen. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till anställda i tjänstesektorn, som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider, etc. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas det att du ger ca 10% av totalkostnaden i dricks. Observera att på vissa platser ingår "serviceavgift" i notan, då förväntas du inte ge ytterligare dricks.

El:

Man använder 220 Volt i Turkiet, som i Sverige.

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, och aldrig från kranen. Samt att du är försiktig med isbitar, om inte dessa är gjorda av källvatten.

Mat och dryck:

Priserna är något lägre än i Sverige. En måltid kostar omkring 100 till 125 kr. Vin kostar lika mycket som i Sverige - vare sig det rör sig om importerade eller lokalt producerat vin. Importerad alkohol kan vara dyrare än det är i Sverige.

Mobiltelefon:

En svensk mobil fungerar även i Turkiet. Kontrollera eventuellt med din mobilleverantör om du är registrerad för internationell telefoni. Var försiktig med att använda dataroaming, eftersom det är mycket höga kostnader att använda detta i Turkiet. Det lönar sig ofta för att köpa ett telefonkort i Turkiet, om du vill ringa hem under semestern.

Transport:

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på lokala minibussarna, "dolmus". Det står i vindrutan vart bussen ska och det är bara säga till chauffören när du vill hoppa av. Du betalar när du går på bussen. Bussen stannar ofta längs vägen. De bussar som går mellan städerna är av hög kvalitet och till mycket rimliga priser. Dessutom är det fortfarande billigt att ta en taxi i Turkiet, men försök att komma överens om ett fast pris innan resan startar. Vi rekommenderar också att du hyr en bil så att du kan ta dig runt på egen hand. Vi rekommenderar inte att du hyr motorcykel eller skoter.

Pass och visum:

Svenska medborgare behöver inte visum för resor som varar mindera än 3 månader i Turkiet. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Reser du eller någon av dina medresenärer på ett utländskt pass eller har flera medborgarskap, ber vi dig kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm på tel. 08-230 840 41 för eventuella visumregler.

Reseförsäkring:

Den offentliga sjukförsäkringen gäller inte i Turkiet. Därför är det oerhört viktigt att teckna en reseförsäkring när de reser på semester till Turkiet. Med reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om en olycka inträffar. Du kan också teckna en reseförsäkring genom Airtours.

Tips:

Vi rekommenderar att du läser UD: s till Turkiet på https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

Vaccination:

Du behöver inte vaccinera dig när du reser till Turkiet. Vi rekommenderar dig att kontakta en läkare.

Ramadan:

Ramadan spelar en viktig roll i turkisk kultur. Även om inte allt är stängt på turistorterna, är detta något man bör ha i åtanke om man besöker Turkiet under ramadan.