1. Home
  2. Portugal
  3. Costa de Lisboa
  4. Lissabon
Lissabon

Resor till Lissabon

Pittoreska Lissabon är varm och hjärtlig med blandning av gammalt och nytt

Lissabon är en mysig hamnstad som lockar med sin gammaldags storstadsatmosfär och fina stränder en kort tågresa bort. Hit reser du för sol och värme när vädret är grått och kallt hemma. Medeltida kvarter, smala gränder och storslagna torg blandas med bra nattliv och moderna shoppingcenter. Staden på de sju kullarna bjuder på sagolika vyer över floden Tejo, spårvagn nr 28 och gastronomiska smaksensationer framförallt av fisk och skaldjur.

Mat, vin och Fadomusik

Atlanten bjuder på fantastiska fiskar och skaldjur så passa på att njuta av de färska råvarorna som serveras. Grillad fisk, bläckfisk och krabba i olika varianter med spännande kryddor. Matkulturen har inslag från Afrika och Brasilien och du äter och dricker ganska billigt. A Brasileira är ett legendariskt café i Chiado strax norr om det livliga restaurang- och barområdet i Cais do Sodre. På många restauranger spelas den traditionella Fadomusiken, missa inte det.

Moderna shoppingcenter och många härliga marknader

I Lissabon shoppar du mest i stora shoppingcenter, men gillar du att strosa i solen finns kända modeaffärer längs paradgatan Avenida Liberdade. I Chiado och Bairro Alto finns småbutiker, second hand och inredning. LX Factorys i utkanten av Lissabon är ett hippt fabriksområde med designbutiker, mat och ett boktempel med en enorm tryckpress. Marknader finns det gott om, besök färggranna Ribeira Nova eller tjuvarnas marknad, Feira da Ladra.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
14ºC
16ºC
18ºC
23ºC
24ºC
28ºC
28ºC
29ºC
26ºC
26ºC
18ºC
14ºC
Min
8ºC
10ºC
10ºC
13ºC
15ºC
18ºC
18ºC
18ºC
16ºC
16ºC
11ºC
7ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Portugals huvudstad är Lissabon.

Språk:

Det officiella språket är portugisiska, men du kan också använda engelska eller franska.

Tid:

I Portugal är det en timme tidigare än i sverige.

Valuta:

Den officiella valutan är euro. Du kan med ditt bankkort ta ut pengar i en av det många bankomaterna. Betalning i (större) butiker är också möjligt med bankkort. Dessutom kan du betala med ditt kreditkort på flera platser. Detta är inte möjligt på små restauranger och butiker.

Volt:

Du behöver inte en adapter då det är 220 volt i uttagen.

Resedokument:

- Svenskt ID eller pass.

- ID är obligatoriskt för barn under 12 år.

- För personer under 18 år som reser utan vuxna krävs ett undertecknat uttalande från föräldrarna och / eller vårdgivaren. Detta kan begäras.

- Resedokumenten måste vara giltiga under hela vistelsen i Portugal.

- Om du inte har en svensk nationalitet rekommenderar vi att du kontaktar ambassaden eller konsulatet.

- Att ha rätt och giltiga resedokument är alltid ditt eget ansvar.

Observera!

För Portugal:

Om du reser med en grupp där ingen är äldre än 18 år, kan bokningen komma att inte godkänns. Det kan också begäras på hotellet/lägenheten. Detta fastställs i lag i Portugal. Airtours kan inte hållas ansvarig för detta.

Vaccination:

För aktuell information om vaccinationer och annan hälso- och resedata är det bäst att besöka webbplatsen för Institute of Tropical Medicine: https://www.itg.be/

Telefoni:

Du kan ringa med din mobiltelefon i Portugal. Vi rekommenderar att du begränsar detta så mycket som möjligt på grund av de höga kostnaderna. Fråga din leverantör om detta innan du åker på avresa. Om du vill använda internet via din telefon rekommenderar vi att du gör det via ett trådlöst nätverk. Stäng alltid av din dataroaming utomlands.

Nödnummer:

Nödnumret i Portugal för polis, ambulans och brandkår är 112.

Mat och dryck:

Under din semester i Portugal kommer du att njuta av det utsökta portugisiska köket. Vad sägs om Cataplana (en gryta av skaldjur med kokt skinka) eller kyckling Piri-Piri, fin och kryddig! Detta i kombination med ett gott glas vin eller en uppfriskande öl.

Dricks:

Det är vanligt i Portugal att lämna dricks mellan 5% och 10% i barer och restauranger.

Öppettider:

Butikerna i Portugal är öppna från måndag till fredag från 9 till 13 och från 15 till 19. På lördag är butikerna öppna från 9 till 13. Butiker är ofta öppna längre på turist- (bad) platser.