1. Home
  2. Marocko
Marocko

Resor till Marocko

Något för alla...

Marocko är ett land som erbjuder något för alla. Oavsett om du älskar kultur, äventyr, shopping eller bara att koppla av på stranden. En ny värld öppnar sig för dig när du upptäcker de läckra rätterna fulla av exotiska smaker som landet har att erbjuda. Till exempel är couscous och tagine, något man måste prova. Dessutom kan du gå vilse i timmar i små gränder och njuta av traditionella marknader, även kända som souker. Marocko är landet som erbjuder månghundraåriga moskéer och imponerande palats som vittnar om en rik historia och kultur.

Lyx och avkoppling i solen

För den som söker lyx och avkoppling erbjuder den marockanska kusten den perfekta miljön. Här kan du inte bara njuta av vackra stränder, utan också av olika aktiviteter som segling, surfing och golf på några av Marockos finaste golfbanor. Moderna semesteranläggningar längs kusten erbjuder lyxigt boende med all inclusive och avkopplingsmöjligheter som pooler och hamam, där du kan koppla bort det hektiska livet helt och hållet. Den fina badorten Agadir lockar till exempel många turister året runt. Om du vill ta del av mer kultur är den kungliga staden Marrakech en perfekt match. Här kan kulturälskare njuta av souker där man kan fynda lädervaror, smycken och kryddor. Och på det centrala torget Djemaa el Fna kommer du att få uppleva den livliga atmosfären med akrobater, ormtjusare och historieberättare.

Utforska under din semester i Marocko

För naturälskare och äventyrare har Marocko också mycket att erbjuda. Från Agadir kan du utforska den bördiga Sous-dalen eller utforska bergen och öknarna på kamel- eller hästryggen. De robusta Atlasbergen, strax utanför Marrakech, erbjuder hisnande landskap och traditionella byar att utforska. Utflykter till Sahara, förbi palmoaser och sandslätter, är också möjliga och erbjuder en unik upplevelse av marockansk natur och gästfrihet. För familjer erbjuder Marocko en idealisk kombination av natur, kultur och sol, vilket gör det till ett oförglömligt semestermål för både unga och gamla. Har du blivit inspirerad och vill åka till detta vackra land med kort varsel. Ta då en titt på våra sista minuter till Marocko!

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
15ºC
15ºC
22ºC
25ºC
26ºC
30ºC
33ºC
34ºC
30ºC
28ºC
22ºC
17ºC
Min
5ºC
9ºC
9ºC
11ºC
12ºC
20ºC
19ºC
19ºC
18ºC
17ºC
10ºC
5ºC

Populära boenden

Topp 5 regioner

Praktisk information

Huvudstad:

Rabat.

Tidsskillnad:

Det beror på vilken tid på året du reser till Marocko. Om du reser till Marocko under svensk sommartid är det en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Marocko. Om du reser till Marocko under svensk vintertid är det ingen tidsskillnad.

Språk:

Det officiella språket är arabiska, men som tidigare fransk koloni talas även franska i stor utsträckning. I turistnäringen och i storstäderna talar de flesta även engelska.

Valuta:

Den officiella valutan är dirham. I de flesta turistområden accepteras de vanligaste kreditkorten och det finns även bankomater.

Religion:

I Marocko är 98% av befolkningen muslimer och religionen spelar en stor roll i de lokala marockanernas dagliga liv. På hotellen märker du inte mycket av detta, men om du vill besöka en moské eller annan religiös plats rekommenderar vi att du bär lämpliga kläder. Se till att axlar och knän är täckta. Du kommer också att märka att böneutrop hörs via högtalare i moskéerna.

Ramadan:

Ramadan är en viktig helgdag i Marocko och många butiker och restauranger kommer att vara stängda under denna period.

Allmänna helgdagar:

Marocko har flera allmänna helgdagar under hela året.

11 januari Självständighetsmanifestet

1 maj Arbetets dag

Ramadan 28 februari till 29 mars

30 juli Tronens fest

14 augusti Oued-Eddahab

20 augusti Kungens och revolutionens dag

Mat och dryck:

Det marockanska köket är känt för sina spännande smaker och många kryddor. Typiska marockanska rätter är tagine (som vanligtvis består av nötkött, lamm eller fisk med grönsaker som tillagas i en lerskål med ett konformat lock), couscous, harira (soppa) eller kefta (köttbullar på spett).

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, aldrig kranvatten, och att du är försiktig med isbitar om de inte är gjorda av källvatten.

Dricks:

I Marocko är det brukligt att ge dricks till anställda inom servicebranschen. Lönerna inom servicebranschen är låga och servicearbetarna lever delvis på sina dricks. I resans pris ingår inte dricks, eftersom detta är en individuell fråga och drickssystemet är en del av den kultur du väljer att besöka. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till servicepersonal som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider osv. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas du ge ca 10% av notan i dricks. Observera att det på vissa ställen tillkommer en serviceavgift på notan och att du i så fall inte förväntas lämna ytterligare dricks.

Elektricitet:

Liksom i Sverige är strömförsörjningen 220 volt.

Mobiltelefoner:

En svensk mobiltelefon fungerar i regel även i Marocko. Var försiktig när du använder dataroaming, eftersom det är mycket dyrt med ett svenskt abonnemang i Marocko.

Pass och visum:

Resenärer med svenskt pass måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. Passet stämplas vid ankomst. För mer information hänvisar vi till Marockos ambassad på telefon 08-545 511 30.

Reseförsäkring:

Den allmänna sjukförsäkringen gäller inte i Marocko. Det är därför mycket viktigt att du har en reseförsäkring när du reser på semester till Marocko. Med en reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om olyckan skulle vara framme. Du kan teckna reseförsäkring genom Airtours.