1. Home
  2. Kroatien
  3. Dalmatien
  4. Split
Split

Resor till Split

Vackra Split är en historisk stad med hög mysfaktor

Världsarvsstaden Split ligger på en udde i landskapet Dalmatien och har en rik och intressant historia. Staden är uppbyggd runt den romerska kejsaren Diocletianus mäktiga palats och här bland pelare och valvbågar bor människor idag. Splits gamla stad är bilfri med pittoreska gator, små butiker och gatumusikanter som uppträder. Hamnpromenaden bjuder på mängder av uteserveringar och är perfekt för en skön kvällspromenad.

Hamnstaden Split bjuder på många och soliga utflyktsmöjligheter

I Split semestrar par och vuxna som njuter av mysiga middagar i en romantisk atmosfär bland smala gränder och massiva stadsmurar. Här är shoppingen utmärkt, från billiga skor till kända klädkedjor. Längst ut på udden ligger berget Marjan där du kan njuta av vacker natur och sköna promenader. Från hamnstaden Split går färjor till de närliggande öarna och precis vid hamnen finns den långgrunda och breda stranden Bagvice.

Restauranger i Split

Split är en storstad och här finns såklart allt du kan önska. I hamnen och runt om i de charmiga gränderna i gamla stan finns många restauranger och barer som bjuder på internationella och kroatiska smakupplevelser. Prova Pasticada, en köttgryta med gnocci som är en specialitet i Split!

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
-3ºC
5ºC
10ºC
10ºC
11ºC
24ºC
19ºC
19ºC
11ºC
12ºC
6ºC
-4ºC
Min
-10ºC
-6ºC
0ºC
-2ºC
-2ºC
8ºC
8ºC
7ºC
2ºC
3ºC
-4ºC
-11ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Kroatiens huvudstad heter Zagreb.

Språk:

Det officiella språket är kroatiska. På de flesta platser talas också tyska. I turistområdena talar många även engelska.

Tidsskillnad:

Det finns ingen tidsskillnaden mellan Sverige och Kroatien

Valuta:

Den officiella valutan är euro. I turiststäder (vid havet) finns det vanligtvis flera bankomater. Vill du betala med kreditkort? Dessa accepteras också på många ställen.

El:

Spänningen är 220 volt, som i Sverige. Uttagen är också detsamma.

Pass:

Svenskar måste ha ett giltigt pass när du anländer till Kroatien.

Telefon:

I Kroatien kan du ringa med din svenska leverantören om internationella samtal ingår i ditt abonemang. En avgift tillkommer oftast för samtal till Sverige, samt samtal inom Kroatien. Vill du ansluta till internet via telefon rekommenderar vi att du använder trådlöst nätverk, eftersom det är ofta är dyrt att använda dataroaming.

Nödsituation:

Numret för räddningstjänsten i Kroatien (polis, ambulans och brandkår) är 112.

Dricks:

Det är vanligt att man i Kroatien ger ca 10-15% dricks om du är nöjd med servicen.

Öppettider:

Butiker i Kroatien är öppen måndag till fredag ​​från 08:00 till 20:00. På lördag och söndag öppnar butikerna 14:00. Stormarknader är öppen måndag till lördag från 06:00 till 19:30.