1. Home
  2. Kroatien
  3. Dalmatien
Dalmatien

Resor till Dalmatien

Res med Airtours till Dalmatien

Vin, tryffel, olivolja, festivaler, pittoreska byar, vacker natur och en mängd historiska skatter som är över tusen år gamla. Detta är regionen Dalmatien i södra Kroatien.

Magisk natur som möter adriatiska havet

Naturen i Dalmatien är hisnande. Längs kusten finns otaliga småöar, pärlvita klapperstenstränder och det kristallblå Adriatiska havet. Landskapet sträcker sig med gröna vinrankor, olivträd och doftande pinjeträd.

De flesta av Kroatiens nationalparker finns i denna region. Bland dessa finns Krka nationalpark, Kornati naturpark och de berömda Plitvicesjöarna.

Pittoreska byar där tiden har stått stilla

Dalmatien har många pittoreska städer, den medeltida staden Trogir är en av dem. Den mer än 2 000 år gamla staden i regionens mitt är uppdelad i tre delar: det gamla centrumet på halvön, en del på fastlandet och en del på ön Ciovo. Det gamla centrumet på halvön är omgivet av klart blått vatten och en gammal stadsmur. När du har passerat dessa känns det verkligen som om klockan har stått stilla här i årtionden: vackra byggnader i romansk, renässans- och barockstil pryder gatorna tillsammans med smala slingrande gator. Ingen annanstans hittar du så många kyrkor tätt intill varandra som i Trogir. Och det är också anledningen till att hela stadsdelen finns med på UNESCO:s världsarvslista. Stadens främsta sevärdheter är den nyligen renoverade St Lawrence-katedralen och Kamerlengo-fästningen från 1400-talet.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
13ºC
15ºC
20ºC
19ºC
20ºC
26ºC
26ºC
27ºC
24ºC
23ºC
19ºC
15ºC
Min
7ºC
9ºC
12ºC
11ºC
13ºC
17ºC
19ºC
20ºC
17ºC
16ºC
12ºC
9ºC

Populära boenden

Flyginformation

Airtours flyger från Skandinavien till Split.

Flyg och biljetter

Flygresan tar ca 3 timmar till Split. Flygtiderna är preliminära, slutgiltiga tider meddelas på biljetten. Dina resehandlingar erhålles ca en vecka före avgång. Vi rekommenderar att man är på flygplatsen två timmar före avgång, en timme före avgång stänger incheckningen.

Du kan lägga till bagage i bokningssteg ett,  priset styrs av flygbolaget som trafikerar sträckan.

Medtag giltigt ej skadat pass. Eventuellt visum är resenärens ansvar. Kontrollera att namnen överensstämmer med pass/nationellt ID-kort. Hör av dig omgående om namnen är felstavade.

På biljetten anges avgångs och ankomsttider i lokaltid.  Du får ditt boarding-pass på flygplatsen. Var extra uppmärksam på avresetiderna vid sena avgångar – kom ihåg att datumet ändras vid midnatt.

Ankomst och transfer

När du anländer på destinationen och har gått igenom tull och bagageutlämningen möts du upp av våra guider eller en lokal representant. Här får du vårt välkomstbrev samt utflyktsprogram. Här kommer du också få information om vart din transferbuss går ifrån.

Transfer till och från hotellet är inte inkluderat i priset utan finns som tillval i bokningsprocessen. Transfern genomförs med antingen vanlig buss, minibuss eller taxi och körs av lokalt anställda. I vissa fall kommer det också finnas en skandinavisk guide med på bussen.

Transfertider:

Seget Donji  ca 15 minuter

Trogir - ca 25 minuter

Split - ca 35 minuter

Vodice - ca en timme och femton minuter

Biograd - ca en timme och 20 minuter

Makarska - ca en och en halv timme

Bol - ca 2 timmar

Observera att angivna tider för transfer är exklusive stopp för gäster som ska av/på hotell längst med vägen.

Färja

Om du bor på en av öarna ordnar vi färjeöverfarten åt dig. Från flygplatsen till hamnen tar transfern ca 30 minuter och efter överfarten tar en annan transfer dig till din semesteradress. Från hamnen i Split till Brač tar det mindre än en timme. Till Hvar tar det ca 2 timmar att segla.