Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Budapest Ungern

Ta sig till Budapest

Från flygplatsen Ferihegy till centrala Budapest är det ca 22 km, restid ca 30 minuter. Det går inte att åka direkt från flygplatsen till Budapest centrum med buss utan du tar buss 200 E till tunnelbanestationen Köbanya-Kispest där du sen åker vidare in mot stan. Det är billigare men tar lite längre tid. Tåg går från terminal 1 till Nyugatistationen, västra stationen, och därifrån tunnelbana. Tåget kostar ca 30 sek enkel resa. Biljetter till kollektivtrafiken kostar ca 10 sek och kan köpas på flygplatsen. Taxi kostar ca 200 sek, fråga om priset innan avresa. Shuttlebuss är det enklaste sättet att åka, och kostar ca 100 sek. Återresan måste bokas i förväg.

Att ta sig runt

Budapest är uppbyggt lite som Paris med olika distrikt som är numrerade klockvis, ju högre nummer ju längre ut. Här finns 23 distrikt och det första är slottsdistriktet. 9 broar binder ihop de två sidorna Buda och Pest, Buda är mindre och lite mer kuperat med vackra vyer över stan och Pest är den större delen av staden. Här är det mer kommersiellt med stora breda gator och många butiker. I Budapest är det enklast att promenera men det finns också ett bra både buss-, spårvagns- och tunnelbanenät. Det finns även pendeltåg och trådbussar. Dags- och veckokort finns att köpa på hotellet eller på närmaste station, en enkelbiljett ligger på ca 10 sek. Båtturer på Donau eller bergbana till slottsområdet. Taxi finns till rimliga priser men se till att åka med ett av de stora bolagen och fråga om pris i förväg.

Nöjen

Utbudet är stort; klassik musik, opera, balett, dockteater, cirkus och zigenarmusik. Under vårfestivalen visas det bästa inom konst, teater och musik. Cafékultur, rock, jazz och diskotek finns rikligt av. Gerbaud-konditioriet är ett tips med sekelskiftesinredning och tolv meter lång bakelsedisk.

Var ska man bo?

Distrikt 5 är det mest centrala på Pestsidan nära floden Donau och sevärdheter som St Stefans basilikan och parlamentet, museum, affärer och restauranger. Här är det mer moderniserat med många lyxiga hotell men även anrika caféer och populär shopping. Distrikt 6 ligger lite längre ut, här hittar du Andrássy út, den breda paradgatan med operan och många museer bland annat House of Terror, restauranger, barer och vid juletid också julmarknad. Här finns den västra centralstationen och shoppingcentret West End. Distrikt 7 är det gamla judiska kvarteret med världens näst största och vackraste synagoga, mysiga små matställen och ruinpubar, barer belägna i gamla fallfärdiga bostadshus med innergårdar. Distrikt 1 är slottsdistriktet på Budasidan, en av de vackraste och mest romantiska platserna i Budapest med många historiska monument som är välbevarade trots jordbävningar och krig. Här i gamla stan känns det som man reser tillbaka i tiden med medeltida lämningar, kullerstensbelagda gator, Fiskarbastionen med panoramavy över staden, slottet och dess labyrint av underjordiska gångar.

Sevärdheter

Slottet, Matthiaskyrkan, Palace of Arts, MUPA, Operan, S:t Stefansbasilikan, vyn från Gellertberget 235 m ö h.

Pass & visum - Ungern

För svenska medborgare krävs inget visum för resor till Ungern. För vidare information hänvisar vi till Ungerns ambassad: https://stockholm.mfa.gov.hu/swe

Hälsa & vaccinationer - Ungern

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Budapest

  • Valuta: Forint (HUF)
  • Språk: Ungerska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!