Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Prag Tjeckien

Ta sig till Prag

Prags flygplats heter Václav Havel Airport och ligger 17 km utanför stadskärnan. Det tar ca 20-25 minuter med taxi och med kollektivtrafik ca 55 minuter. Det finns ingen direktanslutning till centrum utan du måste byta. Från flygplatsen går buss 119 eller 100 som tar ca 20 minuter därefter tunnelbana eller expressbussen till tågstationen som tar ca 35 minuter och därefter tunnelbana. Biljetterna kostar från ca 15 sek och går att köpa på flygplatsen. Taxi finns och kostar runt 200 sek, dock är det många chaufförer som försöker ta ett högre pris.

Att ta sig runt

Prag är en storstad men stadskärnan är liten och kompakt och du tar dig lättast runt till fots. Ska du längre ut från stan eller vill prova lokaltrafiken så fungerar både bussar, spårvagn och tunnelbana bra. Du kan köpa ett Prague Card där det ingår resor och inträden. Tunnelbanan är stängd nattetid. Taxi finns och är relativt billigt men gör upp om priset före resan.

Nöjen

Det finns fyra kasinon i Prag. På sommaren ges friluftskonserter i borgträdgården. Visitor´s Guide är ett engelskspråkigt månadsmagasin som innehåller aktuella tips för din Pragvistelse.

Var ska man bo?

Gamla stan, Staré Mesto, är perfekt att bo i för förstagångsbesökaren, men området är ett av de dyraste. Här ligger den mest exklusiva delen av Prag, de judiska kvarteren med sina fina synagogor och en lyxig shoppinggata, Parizska. Söder om gamla stan ligger Nové Mesto, nya staden. Här är det mer prisvärt att bo och du bor nära Vaclavplatsen med sina affärer och restauranger, stadsoperan och Nationalmuseet. På andra sidan Karlsbron ligger Mala Strana också kallad "Lillsidan". Här är det pittoreskt och lugnt och du promenerar till gamla stan på ca 10 minuter. Norr om Malá Strana ligger slottsdistriktet med den magnifika Pragborgen på en höjd med fin utsikt över staden.

Sevärdheter

Karlsbron, Slottet, Gamla Stan, Vaclavplatsen och astronomiuret på stadshuset. Flera museer som Nationalmuseet, judiska museet och Alfons Mucha museet.

Pass & visum - Tjeckien

Visum krävs inte för nordiska medborgare. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel 08-440 42 10. Ambassadens hemsida: https://www.mzv.cz/stockholm/

Hälsa & vaccinationer - Tjeckien

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Prag

  • Valuta: Tjeckiska Koruna (CZK)
  • Språk: Tjeckiska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!