Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Sri Lanka Sri Lanka

Om Sri Lanka

Sri Lanka är en östat sydöst om Indien med drygt 20 miljoner invånare. Landet var en brittisk koloni mellan 1796-1948 och hette tidigare Ceylon. Colombo är Sri Lankas största stad och det kommersiella centrumet. Själva staden har ca 560 000 invånare.

Ta sig till Sri Lanka

Flyget landar på Bandaranaike International Airport ca 8 km söder om Negombo. Reser du med Airtours charter kan du förboka privat transfer. Till hotellen i Negombo tar det ca 30 minuter, till Wadduwa & Kalutara och Bentota tar det ca 2 timmar. Till Ahungalla & Balapitiya, Hikkaduwa och Galle tar det ca 2h och 30 minuter. Bussar från flygplatsen till Colombo tar ca 25 minuter och därifrån kan du ta dig vart du vill i landet. Taxibilar finns också och du hittar en disk i ankomsthallen där du kan beställa taxi. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours lokala engelsktalande representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.

Att ta sig runt

Sri Lanka är en stor ö och det är relativt långa distanser mellan orterna. Längs kusten och i badorterna tar man sig lättast fram med taxi eller tuk tuk. Tuk tuk är taxi på tre hjul och kostar bara ca 2 sek/kilometer, förhandla om priset innan ni ger er iväg. Från Colombo och söderut går tåg och även upp på höglandet i mitten av ön, till Kandy. Tåg ett prisvärt alternativ och utsikten majestätisk på väg till Kandy. För att ta sig runt på egen hand rekommenderas att hyra chaufför då trafiken kan vara lite kaotisk och på Sri Lanka gäller vänstertrafik. Bussar finns också med det är ett ganska tidskrävande sätt att ta sig runt på.

Nöjen

I Negombo finns restauranger och barer, i Galle ett par nöjesställen. Hikkaduwa är känt för sitt strandliv med barer och strandfester. På övriga orter är det lugnt och nöjeslivet koncentrerat till hotellens restauranger och barer. Lokala marknader med frukt, grönsaker och kläder. När man handlar i mindre butiker och på marknader ska man pruta ordentligt. Textil, te, guld och ädelstenar är populärt att köpa med hem. Se till att få ett av staten godkänt äkthetsintyg när du handlar ädelstenar.

Stränder

Sri Lanka har en lång kuststräcka med gyllene sandstränder. Den sydvästra kusten är den som passar oss nordbor bäst då klimatet är som bäst under vintermånaderna. Negombo är den badort som ligger närmast flygplatsen och norr om storstaden Colombo. Stranden är fin med vattnet lite grumligt på grund av de tidvis starka strömmarna. Stranden i Wadduwa & Kalutara är palmkantad och stämningen rofylld. Bentota är lite mer fartfylld men även här bjuder den breda och gyllene stranden på gott om plats och de flesta hotellgäster ligger på solstolarna i hotellens trädgårdar. Vill du prova på vattensporter tar du dig norrut till lagunen vid flodens mynning där du kan åka jetski och vattenskidor bland annat. Ju längre söderut du kommer ju bättre blir stränderna, mer klart vatten och ljusare och mjukare sand. Ahungalla & Balapitiya är lugna fridfulla stränder med vajande kokospalmer. Hikkaduwa är surfarnas strand, många backpackers reser gärna hit. Galle har bara en liten strand nedanför fyren, de fina stränderna ligger utanför som Unawatuna och Mirissa. Längs hela kusten råder tidvis starka strömmar och höga vågor så man får vara uppmärksam. Det är förbjudet att sola topless. De flesta solstolar finns i hotellens trädgårdar, bara ett fåtal hotell har solstolar på stranden.

Barnvänligt

Stränderna är breda och sandiga och passar bra för lek. Vattnet är inte alltid pålitligt, man måste vara uppmärksam på strömmar och vågor, i många fall är poolen ett bättre alternativ för de små barnen när de ska bada.

Pass och visum

Svenska medborgare måste ha inresetillstånd till Sri Lanka. Ansök på www.eta.gov.lk i god tid. Kostnaden är ca 30 USD. Resenärer med annat medborgarskap än svenskt ombeds kontakta Sri Lankas ambassad. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomsten.

Hälsa & vaccinationer - Sri Lanka

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. Vaccination mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land med risk för gula febern. Vaccination För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning. Rekommendationerna och kraven varierar beroende på vem du är och hur du ska resa. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa.

Snabbfakta – Sri Lanka

  • Valuta: Lankesisk Rupee (LKR)
  • Språk: Singalesiska, tamil och engelska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs
  • Tidsskillnad: +3,5-4,5 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!