Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Krakow Polen

Ta sig till Krakow

Krakows flygplats ligger ca 13 kilometer väster om Krakows centrum. Det går både bussar och tåg in till staden. Busslinjerna är 208 och 252, nattbuss 902. Det tar ca 40 minuter att åka in till centrum och kostar ca 10 kr enkel väg. Du kan även åka tåg, det tar 35 minuter och kostar ca 20 kr. Biljetter köps i terminalen, vid buss- eller tågstationen samt kontant direkt ombord. Taxi finns utanför terminalen och kostar ca 200 kr.

Att ta sig runt

Krakow är en stad som är bekväm att promenera i och skulle du bli trött i fötterna så finns det gott om spårvagnar och taxi. En enkelbiljett för kollektivtrafiken kostar ca 10 kr och det finns både helg- och veckobiljetter om du hellre vill köpa det. En familjebiljett lördag-söndag kostar ca 40 kr. Taxi finns det gott om, enklast är att beställa i förväg då framkörning är gratis.

Nöjen

Krakow är en studentstad med ett rikt utbud av barer, jazzklubbar, restauranger och kaféer. Stort utbud av restauranger med mycket förmånliga priser. Vi rekommenderar restaurang Stodola (www.stodola 47.pl) på ul. Florianska 47, med sin utsökta meny och rustika inredning. Charmiga U Ziyada, bjuder på polsk-kurdisk mat som fläskkotletter Hammurabi och vacker utsikt över stadens gröna, pastorala dalar. Annars är den polska maten ofta inspirerad av skogens bär, nötter och djur. Cyrano de Bergerac med sin restaurang i flera våningar och innergård upplyst av levande ljus är en av Krakows bästa. På torget i gamla stan ligger de gamla tyghallarna, här säljs konsthantverk, tyger, skinnvaror och glas. I centrala delarna av Krakow finns ett stort antal små butiker där du kan finna allt i varierande prisklasser.

Var ska man bo?

Söder om gamla stan ligger det gamla judiska kvarteren, Kazimierz. Här är det nya Krakow med mysiga ställen, trevliga restauranger och bohemisk atmosfär. Floden Wisla bjuder på trevliga promenadstråk och härliga grönområden. Inne i gamla stan är det trevligt men dyrare. Bor du utanför gamla stan är det ofta mer prisvärt och det är enkelt att promenera dit.

Sevärdheter

Gamla stan med den vackra Mariakyrkan som har ett berömt förgyllt altare som innehåller över 200 bibliska personer. På Kanonicza, Krakows förnämsta gata ligger vackra 1500-talshus, ett besök här är ett måste. Titta på de vackra byggnaderna och njut av en kopp kaffe och en bakelse på något konditori. Polens viktigaste slott, kungaborgen Wawel är berömt för sin fina konstsamling och sina otroligt vackra gobelänger. Nedanför borgen vid floden Wisla ligger grottan där prins Krak enligt sägen räddade Krakow från den eldsprutande draken. Auschwitz ligger 6 mil västerut. Här står allt kvar som nazisterna lämnade det vid befrielsen 1945. Man hann aldrig röja undan några spår från lägren där flera miljoner människor dog.

Pass & visum - Polen

Nordiska medborgare behöver ej visum. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel 08-505 750 00. Ambassadens hemsida: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/18786/Polen-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Polen

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Krakow

  • Valuta: Zloty (PLN)
  • Språk: Polska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!