Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Wien Österrike

Ta sig till Wien

Flyget landar på flygplatsen Schwechat ca 18 km sydost om Wien. Du tar dig enklast till staden med snabbtåget, det tar 16 minuter och kostar ca 120 kr enkel väg. Barn under 14 åker gratis och du har gratis wifi ombord. Tre olika busslinjer går var 30:e minut från flygplatsen. En busslinje går från flygplatsen till Westbahnhof med stopp vid Volkstheater, Rathaus och Schottentor, det tar ca 40 minuter. Den busslinjen som går till Schwedenplatz tar 20 minuter. Enkelbiljett kostar ca 80 kr. Taxi finns utanför terminalen och kostar ca 350 kr.

Att ta sig runt

Wien är uppdelat i distrikt, 23 olika finns det. Framför gatans namn på gatuskyltarna sitter en siffra, ju högre siffran är desto längre från centrum är du. Du promenerar enkelt i Wiens centrum, Ringstrasse omger de inre centrala delarna och är i sig en stor sevärdhet. Vill du ta dig längre ut än vad du har lust att gå är det enkelt att ta sig med både tunnelbana, spårvagn eller buss. Köp ett "Vienna Card" som gäller på alla lokala transportmedel i 72 timmar från det att du startade första resan. Du får dessutom rabatter och fritt inträde på flera muséer och sevärdheter. Taxi finns till rimliga priser, i stan kör man med taxameter.

Nöjen

Vid sidan av finkulturen med opera, operett, balett och konserter finns nöjesparken Pratern, kasinot, jazzbarer, barer, diskotek och små mysiga krogar. Information om vad som händer i Wien får du genom att hämta Monthly Program hos turistinformationen på Kärtnerstrasse 38. Wienerkonditorierna, wienska värdshus (beisl) och wienska vingårdar (heuriger) är nästan ett måste. Wiens utbud av mat och dryck är rikligt och varierat. Enligt oss är Wiens bästa café Central på Herrengasse 14, pampig lokal och stort utbud av godsaker. Välkända Grabern, Kärtnerstrasse och Mariahilfer Strasse är tre bra shoppingstråk. Några köptips är handmålat porslin, antikviteter, vin från Wachau och Schwarzwaldtårta.

Var ska man bo?

Wien är en stor stad och Innere Stadt, innanför Ringstrasse är den mest centrala delen. Här hittar du shopping, många restauranger, caféer och hotell. Prisläget är högre såklart men du har nära till allt. Vill du bo mer prisvärt så letar du dig ut från citykärnan och shoppinggatan Mariahilfer Strasse. Nordost om centrum mot floden Donau är det grönt och här ligger Pratern med trädkantade avenyer och det kända pariserhjulet. Österut hittar du Landstrasse med shoppinggallerior och sevärda Hundertwasserhaus, fortsätter du söderut kommer du till slottet Belvedere. Sydväst om centrum ligger nästa slott Schönbrunn och närmare centrum hittar du Westbahnhof, Mariahilfer Strasse och Naschmarkt.

Sevärdheter

Spanska Hovridskolan, Wiens konsthistoriska museum, Stefansdomen, Figarohaus, Hundertwasserhaus, Staatsoper och Volksoper. Men också slotten Schönbrunn och Belvedere samt det tidigare kejsarpalatset Hofburg.

Pass & visum - Österrike

För svenska medborgare krävs inget visum för resor till Österrike. För vidare information hänvisar vi till Österrikes ambassad: https://www.bmeia.gv.at/sv/oesterrikes-ambassad-i-stockholm/

Hälsa & vaccinationer - Österrike

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Wien

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Tyska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!