Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Splits Riviera Kroatien

Om Splits Riviera

Split är Kroatiens näst största stad och belägen i Dalmatien vid Adriatiska havet. Split har ca 200 000 bofasta invånare. Söder om Split ligger Makarska rivieran där största staden är Makarska med ca 15 000 invånare, Baska voda har knappt 3 000 invånare och Tucepi har ca 1 700 invånare. Söder om Split ligger ön Brac som är den tredje största ön i Adriatiska havet och har ca 13 000 invånare, ca 3 000 bor i Supetar och ca 1 600 i Bol. Hvar ligger direkt söder om Brac och har ca 11 000 invånare varav ca 4 000 bor i Hvar stad.

Ta sig till Splits Riviera

Flyget landar på flygplatsen i Split. Buss från flygplatsen till våra inkvarteringar i Split tar ca 30 minuter. Till Trogir tar det ca 10 minuter och till Sibenik och Vodice ca en timme - en timme och 30 minuter. Till Omis tar det ca 45 minuter, till de första hotellen längs Makarska rivieran tar det ca 1 timme och 30 minuter och till Tucepi ca 2 timmar. Till hotellen på Brac tar det ca 45 minuter till hamnen i Split, därefter hydrofoil till Supetar, ca 20 minuter eller färja, ca 1 timme. Därefter buss ca 10 minuter till hotellen i Supetar, ca 20 minuter till Postira och ca 45 minuter till hotellen i Bol. Väntetid förekommer i Splits hamn, från 20 minuter upp till 4 timmar. Till hotellen på Hvar tar det ca 45 minuter med buss till hamnen i Split, därefter katamaran till Hvar stad, ca 1 timme. Från hamnen i Hvar stad går man till respektive hotell. Minibuss till hotell Amfora. Väntetid förekommer i Splits hamn. Observera att transfertiden kan bli betydligt längre under högsäsong då trafiken är intensiv. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.

Att ta sig runt

Bra bussförbindelser och många taxibilar i Split, båtar till öarna utanför Split som Brac och Hvar. Buss går till Makarska rivieran och Zagreb samt färja till Italien. Från Makarska går bussar till Split, Dubrovnik och de andra orterna längs kusten. Båtar till Brac och utflyktsbåtar till mindre öar. Taxi finns samt bilar, motorcyklar och mopeder att hyra. Bra cykelvägar längs Makarska rivieran. På Brac är bussförbindelserna bra, färjor går till fastlandet flera gånger dagligen och taxi finns. Under högsäsong går ett minitåg från centrala Bol till den berömda stranden Zlatni Rat. På Hvar finns det bra bussförbindelser på ön och färja till fastlandet dagligen. Taxi finns.

Nöjen

Stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar både i Splits gamla stad och vid hamnen. Under sommaren hålls festivaler och evenemang i staden. I Makarska finns också ett stort utbud av restauranger och barer både längs strandpromenaden och inne i stan. Några klubbar finns bl a en som ligger i en riktig grotta. Vodice är välskött och restaurangtätt, medan Sibenik är mer lokalt. På Brac finns bra utbud av restauranger, barer och klubbar. Bol är livligare än Supetar och Postira. Postira ligger ca 8 km från den största orten Supetar, här är det lugnt och rofyllt med begränsat utbud. I bergen ovanför Postira kan man äta på lokala Konobas, värdshus som serverar genuin kroatisk mat. Supetar är livligare under sommaren och här finns barer och nattklubbar under bar himmel och det hålls konserter och olika evenemang. Bol är den livligaste orten med flera barer och nattklubbar. I Hvar stad finns ett stort utbud av restauranger, barer och caféer. Hvar är lite av en jetset ö med många barer och nattklubbar, under sommarmånaderna pågår musikfestival i Hvar då det spelas konserter i katedraler, kloster och under bar himmel av både lokala och internationella artister.

Stränder

Längs Splits riviera består stränderna till störst del av grus och klappersten. Vissa med klippor eller små rundslipade stenar. Det gör att vattnet blir kristallklart och lämpar sig väl för snorkling, badskor är dock att rekommendera. I Split finns flera stränder, Bacvice är den mest centrala och populäraste stranden, den ligger vid hamnen. Kastelet är en liten strand rätt nära centrum och den mest barnvänliga är Benestranden som ligger långt ut på udden och nås bäst med buss. Längs kusten finns många stränder och badvikar med olika karaktär. Några med vita stenar och turkost vatten, andra med sand och vissa med klippor. På Brac finns flera charmiga badvikar runt om ön bland annat Borak och Potocine som lockar windsurfare, dykare och småbåtseglare. Den bästa stranden är klapperstenstranden Zlatni Rat som ligger i Bol, stranden ändrar form efter vind, tidvattnet och strömmar. I Hvar stad badar man från klippor eller bryggor. Runt om ön finns flera klapperstenstränder. Badbåtar går från hamnen till Pakleni-öarna.

Barnvänligt

På Brac, i Supetar, finns karusell för de små och vattenpark med hoppborgar i vattnet. Hvar är backigt med trappor och nivåskillnader. I Makarska finns en stor lekplats i änden av strandpromenaden. I Tucepi är det lite nivåskillnader, lekplats finns. Nivåskillnader i Baska Voda. I Split är det backigt med nivåskillnader och trappor så det kan vara svårt med barnvagn på vissa ställen. Mycket trafik under juli-augusti.

Pass & visum - Kroatien

För svenska medborgare krävs det inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i landet. För mer information hänvisar vi Kroatiens ambassad: http://se.mvep.hr/en/

Hälsa & vaccinationer - Kroatien

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Splits Riviera

  • Valuta: Kuna (HKR)
  • Språk: Kroatiska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!