1. Home
  2. Grekland
  3. Kreta
  4. Fodele
Fodele

Resor till Fodele

Charmerande Fodele med lugna omgivningar

Den charmiga grekiska byn Fodele ligger på Kretas vackra nordkust, nära turistorten Agia Pelagia och bara en kort bilresa från Kretas största stad Heraklion. Fodele ligger i en grönskande dal med ändlösa rader apelsinträd dit många besökare kommer för att ta en promenad i skuggan av väldoftande fruktträd. Staden är mest känd som den berömde konstnären El Grecos födelseort, och runt om i hela staden kan man se små skyltar som visar vägen till målarens barndomshem, som idag fungerar som ett museum.

Längs Fodeles huvudgata ligger flera mysiga tavernor där du kan stilla hungern med en grekisk sallad, en moussaka eller en annan grekisk specialitet. Runt staden finns också flera souvenirbutiker, där du kan köpa vackert hantverk. Om du tar dig en bit utanför staden hittar du flera vackra kyrkor som vittnar om områdets fascinerande historia.

Fodeles strand ligger ca 3 km från centrum och är en härlig sandstrand med gott om utrymme, där både barn och vuxna kan njuta av en avkopplande dag vid havet. Stranden är uppdelad i två mindre avdelningar, och på den västra delen av stranden kan man hyra solstolar och parasoller. Denna del av stranden är skyddad av vågbrytare och en bergssluttning, vilket gör den perfekt för familjer med små barn.

Känner du för en utflykt ligger den mellanstora staden Rethymnon bara en timmes bilresa bort och här finns en mängd semesterupplevelser, lång sandstrand och intressant arkitektur. Vill du besöka en större stad är det bara en halvtimmes färd till ön huvudstad Heraklion.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
13ºC
16ºC
17ºC
20ºC
24ºC
28ºC
30ºC
29ºC
28ºC
22ºC
20ºC
13ºC
Min
8ºC
9ºC
10ºC
12ºC
16ºC
20ºC
23ºC
24ºC
20ºC
17ºC
14ºC
8ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:
Huvudstad är Aten.

Tidsskillnad:
Grekland är 1 timme före Sverige.

Språk:
Det officiella språket är grekiska. Men du klarar dig på engelska (och delvis på tyska).

Valuta:
Den officiella valutan är euro.

Dricks:
Det är normalt att ge 10 % av totalbeloppet i dricks på barer och restauranger i Grekland.

Elektricitet:
220 Volt.

Vatten:
Det rekommenderas att inte dricka vattnet från kranen.

Mat:
Typiska grekiska maträtter är bland annat Souvlaki, Tzatziki och Mousaka.

Mobiltelefon:
En svensk mobil fungerar normalt sett även i Grekland. Kontrollera det för säkerhetsskull med din mobiloperatör och var försiktigt med internetavgifter.

Resedokument:
När du åker till Grekland måste du ha ett giltigt pass.

Hyra scooter:
Att hyra scooter i Grekland är ett bra sätt att komma runt på och det krävs att du har körkort. Att hyra scooter är på eget ansvar, och kom ihåg hjälm.

OBS:

Turistskatt utkrävs i Grekland. Skatten är baserad på hotellets officiella klassificering och vistelsens längd. Observera att Airtours klassificering kan skilja sig från hotellets officiella.

Skatten betalas direkt till boendet vid ankomsten. Följande priser gäller per inkvartering/natt:

Hotell / lägenheter klass 1 - 2: 0,50 €

Hotell / lägenheter klass 3: 1,5 €

Hotell / lägenheter klass 4: 3 €

Hotell / lägenheter klass 5: 4 €