Dubrovnik

Dubrovnik – En sagostad

”Se åt höger, Dubrovnik bombas”, sa flygkaptenen i högtalarna när journalisten och författaren Uno ”Myggan” Ericson – en av Sveriges största Dubrovnikvurmare – natten mellan den 2 och 3 oktober 1991 flög längs dalmatiska kusten från Albanien. Balkankriget rasade och Dubrovnik, som tillhörde Kroatien, var utan skydd. Serberna hade tagit position på berget Srd ovanför staden och kunde använda sitt tunga artilleri mot vilken som helst av de gamla mäktiga byggnaderna. Dubrovnik saknade strategisk betydelse och teorin är att serberna siktade mot historiskt värdefulla mål för att utplåna det katolska och kroatiska kulturarvet. Belägringen varade fram till sommaren 1992.

Detta är som en sagostad

Byggnader i Dubrovnik

I dag, 26 år senare, finns påminnelser i form av kulhål i byggnader lite varstans i Dubrovnik. Men trots serbernas attacker hösten 1991 finns väldigt mycket av det gamla Dubrovnik kvar och är oförstört. Detta är som en sagostad med stadsmuren som ringlar runt den gamla kärnan, med tornen, med de sommarvarma kalkstenshusen som glimrar i solen, med kyrkorna och de historiska fasaderna.

Gör gärna din resa till Dubrovnik på vår och höst

Det är också Kroatiens i särklass mest populära turistmål med över 3,3 miljoner övernattningar per år – i en stad med endast 42 000 invånare. Det kan märkas på köerna, det märks definitivt på priserna som är högre än någon annanstans i Kroatien (men ändå klart överkomliga för svenskar).

Strand i Dubrovnik

För att undvika den värsta trängseln och de längsta köerna gäller det att vara smart. En resa till Dubrovnik lite off-season – i maj eller varför inte oktober är till exempel ett utmärkt val. Att gå hela varvet, knappt två kilometer, uppe på stadsmuren är ett måste och görs bäst i gryning eller skymning. Från murens höjd på tjugofem meter får man en majestätisk blick över Dubrovniks stenhus och prunkande gårdar. Det finns tre entréer till muren och genom att undvika den mest populära (Pileporten) är mycket vunnet i form av väntetid.

Se erbjudanden på resa till Dubrovnik

Utsikten över stadskärnan från berget Srd, där alltså serberna kom i sitt anfall, är lika bedårande som betagande. Man tar sig upp via en kabinbana och vid toppen finns ett museum över 1990-talets frihetskrig som är väl värd ett besök. Likaså, om man är i Dubrovnik under sommarhalvåret, erbjuds flera möjligheter till svalkande bad i adriatiska havet. Den lilla badplatsen Sulici har både sandstrand och klippor och är mer eller mindre bortglömd, åtminstone verkar inte turisterna hitta hit, och där finns också en härlig strandbar. Runt om muren finns också klippor lite varstans som det går alldeles utmärkt att bada ifrån.

Dubrovnik

Matkultur med influenser från Italien

I gamla stadskärnan vimlar det av sådant som brukar finnas i överflöd på populära turistmål: souvenirbutiker, barer, kaféer och restauranger. Kroatien har en spännande matkultur, men den som härskar längs kustbandet skiljer sig från den i inlandet. Här, vid adriatiska havet, är influenserna från Italien väldigt tydliga och det går att äta gudomliga lövtunna pizzor likväl som välsmakande pastarätter, inte sällan toppade med havets frukter. Ćevapčići är en sorts nationalrätt på hela Balkan och består av kryddade och välsmakande nötfärsspett. Överlag är kroaterna mästerliga på fisk och skaldjur och de inhemska dryckerna fungerar väl istället för de betydligt dyrare importerna.

Kroaterna är mästerliga på fisk och skaldjur och de inhemska dryckerna fungerar väl istället för de betydligt dyrare importerna

Och när maten har lagt sig och solen går ner över stadsmuren går Dubrovnik till vila, även om det såklart finns en del senöppna ställen även för nattsuddare. Efter ett besök här förstår man att det inte är någon tillfällighet att stadens historiska delar sattes upp på Unescos världsarvslista redan 1979. Det är väldigt lätt att hålla med den irländske författaren och nobelpristagaren George Bernard Shaw när han en gång skrev: ”If you want to see heaven on earth, then come to Dubrovnik.”

Läs mer om att resa till Dubrovnik