Otippade weekendstäder - Tel Aviv

Otippade weekendstäder

Paris, London och Rom i all ära, men visst är det spännande att upptäcka de där oväntade storstäderna över en weekend. Hitta en ny favorit bland 8 otippade weekendstäder.

Sök bland Airtours otippade weekendstäder


Gata i Belgrad

1. Bubblande Belgrad

Serbiens huvudstad är en otippad vitamininjektion, fulladdad med ung energi, kosmopolitiska kaféer, mycket party och arkitektur som pendlar mellan då och nu. Spatsera längs prisvärda shoppingstråket Knez Mihailova och bromsa in vid Belgrads bultande hjärta Trg Republike. Och missa inte det spännande Nikola Tesla-museet där besökaren får veta allt om den balkanfödde uppfinnaren vars namn i dag blickar rakt in i framtiden.

Läs mer om weekendresor till Belgrad 


Otippade weekendstäder - Dublin

2. Älskvärda Dublin

Det brukar heta att det bästa med Irland är irländarna. Med andra ord ett av flera sympatiska skäl att åka till dess behändiga huvudstad Dublin och drabbas av den genuina barkulturen och fantastiska stämningen. Då har vi inte ens nämnt stadens skönhet: Från slott och katedraler till småskaliga shoppinggränder och alternativa matställen. När mörkret sänker sig tänds lamporna i trakterna av Temple Bar och många av Dublins runt 1 000 pubar – där ung som gammal möts över en pint ackompanjerade av medryckande folksånger.

Läs mer om weekendresor till Dublin 


Stadsbild över Aten

3. Alternativa Aten

Bortom Akropolis och all världens kultur står samtiden redo i Greklands huvudstad. I dag åker vi till Aten lika mycket för den spännande konstscenen, de högkvalitativa kulinariska konsterna – och självklart det oslagbara klimatet. Aten är förstås en av Medelhavets mest solsäkra storstäder. Och väljer man att bo på hotell nära havet är citylivet aldrig mer än 30 minuter bort. Stanna på rivieran, eller vimla in dig bland gränderna i mysiga Plaka. Alternativen i Aten är många.

Läs mer om weekendresor till Aten


Gata i Madrid

4. Mångsidiga Madrid

Trots att den är tre gånger så stor har den spanska huvudstaden alltid hamnat i skuggan av lillebror Barcelona. Ok, här finns inget härligt Medelhav i sikte, dock en härlig villervalla av pampiga avenyer, som tillstår en huvudstad – stilla, vindlande gränder i kontrast till studenttäta och pratglada torg som Puerta del Sol – och om möjligt ännu mer av sömnlöst nattsuddande än hos brorsan. Dagen efter vilar vi blickarna mot de sköna konsterna på imponerande Pradomuseet.

Läs mer om weekendresor till Madrid


Panoramabild av Lissabon

5. Dynamiska Lissabon

Viktigaste weekendkometen på senare tid är förstås Portugals tidlösa huvudstad. Kullar, backar och branter till trots; galet gåvänliga Lissabon håller vad det lovar. Antingen du skumpar runt i den gula spårvagnen nr 28 på jakt efter det perfekta bakverket, vandrar vilse i 1700-talskvarteren i Alfama, småshoppar i charmiga Chiado eller sveper en bica på en kaffebar i Bairro Alto. Sältan från havet och horisonten förstärker känslan av att vi är bortom det Europa som börjar kännas alltför likformigt.

Läs mer om weekendresor till Lissabon


Strandpromenad i Tel Aviv

6. Chica Tel Aviv

De lyxiga boutiquehotellen, det pulserande partylivet, den kreativa gastronomin. Skälen att åka till Tel Aviv är många. Kombinerar du sedan ett behagligt klimat med en knappt milslång sandstrand nära citykärnan finns inga anledningar att tveka. Tillåtande Tel Aviv är en lyckligt avspänd smältdegel av folk, kulturer, klubbliv och en konst- och kulturscen på riktigt hög nivå.

Läs mer om weekendresor till Tel Aviv


Slottet Wawel i Krakow

7. Kulturella Kraków

Polens näst största stad lever högt på sin välbevarade och världsarvsskyddade stadskärna. Kraków var länge landets historiska huvudstad. Och precis som i många andra europeiska ”andrastäder” är tempot lugnare med många mysigt småskaliga miljöer. Krakóws universitet färgar av sig i ett ungt och bohemiskt kaféliv längs kullerstensgatorna. Lokala delikatesser som de berömda pirogerna eller den rustika rödbetssoppan Barszcz njuts som bäst i anrika, myllrande saluhallen Sukienice vid stadens samlingspunkt, stora torget Rynek Glówny.

Läs mer om weekendresor till Krakow


Stadsbild över Wien

8. Kaféklassiker i Wien

Pratvänliga kaféer med sachersöta tårtdrömmar är förstås en bild av det klassiska Wien. Jo, visst finns här Europas kanske mest anrika och välbevarade kafékultur, manifesterad på mängder av anrika adresser. Men Wien är lika mycket en mäktig mix mellan gammalt och nytt. Österrikes huvudstad har alltid varit en matig mötesplats. Den folkliga marknaden Nachmarkt har funnits i snart 500 år, men är i dag ett levande bevis på det mångkulturella Wien – ett spännande komplement till Wien som kulturturismens våta dröm.

Läs mer om weekendresor till Wien