Tower bridge i London på våren

London: Sevärdheter och saker att göra

I London finns mycket av nästan allt! Förutom alla klassiska sevärdheter London erbjuder finns upplevelser för alla åldrar och smaker – dessutom finns det mer shopping, muséer och matställen än någon kan tillgodogöra sig under en livstid.

Om du åker till London för första gången är det lätt att känna att du måste pricka av så många av de klassiska sevärdheterna som möjligt – men gör inte det! Välj i stället ut några få av de klassiska turistmålen och spara resten till nästa resa, så får du tid att uppleva allt annat som London också har att erbjuda och som är en del av stadens nutida själ. Det är din resa, och du bestämmer vad den ska innehålla! Våga alltså vara lite okonventionell om det är det du egentligen vill.

Vyer och sightseeing i London

Nattbild på London eye

London Eye

The London Eye är Europas största pariserhjul och här kan du se ut över London från 135 meters höjd. Ett varv i pariserhjulet tar 30 minuter och då hinner du se en hel del av Londons landmärken utan att behöva besöka dem ett i taget. The London Eye passar även för barn!

https://www.londoneye.com/

Sky Garden

Sky garden kallar sig Londons högst belägna offentliga trädgård och härifrån kan du se ut över hela London, bland annat ut över Towern och Themsen. Inträdet är fantastiskt nog helt gratis, men förbokningar rekommenderas. Här kan du också äta i någon av restaurangerna eller ta en drink i baren.

https://skygarden.london/

The Shard

Storbritanniens högsta byggnad är 310 meter hög och högst upp finns en utsiktsplats. Även här finns restauranger och barer. Här får du betala inträde, men det kan kanske utsikten vara värd?

https://www.theviewfromtheshard.com

Turbåt på Themsen med Big Ben i bakgrunden.

Båttur på Themsen

Många av Londons sevärdheter ligger längs Themsen eller syns därifrån. Därför är en sightseeingtur via båt ett bekvämt sätt att se mycket på kort tid. Det finns ett brett utbud så du väljer själv hur lång tur du vill åka och om du vill åka en enkel resa eller tur och retur.

Här hittar du resor till London >

Populärkulturella sevärdheter i London

London bjuder på både nutida och historiska populärkulturella sevärdheter och aktiviteter. Det är bara ditt eget intresse som styr vad du väljer att se och uppleva denna gång!

Bild av det det kända övergångsstället vid Abbey Road i London

Abbey Road

Det är på övergångsstället här som Beatles ikoniska skivomslag är fotat, strax utanför inspelningsstudion som fortfarande finns kvar! Här kan du ta ditt eget foto på familjen eller kompisgänget när de korsar övergångsstället och sedan köpa souvenirer i studions presentshop.

https://www.abbeyroad.com/our-story

Musikalteatrar på Shaftesbury Avenue i West End, London.

Musikaler i London

London är berömt över hela världen för sina musikaler. I West End finns en uppsjö av stora och mindre teatrar och ett enormt utbud av olika föreställningar. Vill du vara säker på att få en biljett till något särskilt är det dock klokt att boka i förväg.

https://www.boxoffice.se/scen-noje/musikaler/london

Madame Tussauds

Vill du ta selfies tillsammans med olika typer av kändisar i form av vaxdockor i naturlig storlek är detta ett självklart stopp. Här finns över 400 vaxdockor av filmstjärnor, artister, politiker, kungligheter, fotbollsspelare med flera.

https://www.madametussauds.com/

Graffitimålningar i London

Alternative Tour London

London Alternative Tours fokuserar på östra Londons gatuliv, gatukonst och marknader. Här kan du också få prova på att måla graffitti.

https://alternativeldn.co.uk

Klassiska sevärdheter i London

Det finns många, många klassiska sevärdheter i London. Välj gärna en eller ett par som du vill utforska lite närmare och låt de andra vänta till nästa gång du besöker London

Tower bridge i London på våren.

Tower bridge

Tower Bridge är en av världens mest kända broar. Nedre delen av bron är utfällbar för att båtar ska kunna passera. Högst upp mellan de två tornen går en gångbana.

https://www.towerbridge.org.uk/

Towern i London.

Tower of London

Tower of London är en riktigt gammal militär befästning. Dagens huvudbyggnad uppfördes år 1078 och har både fungerat som kungligt residens och kungligt fängelse. Här förvaras än idag de kungliga kronjuvelerna.

https://www.hrp.org.uk/tower-of-london/

Buckingham Palace

Buckingham Palace är kung Charles officiella bostad och hem för delar av den kungliga familjen. Vaktbytet är en av Londons mest populära turistattraktioner.

https://www.rct.uk/visit/buckingham-palace

Westminster Abbey i London.

Westminster Abbey

I denna vackra gotiska kyrka brukar kungligheter gifta sig och kungliga regenter krönas. Det är en minst sagt pampig gotisk byggnad som står på UNESCO:s världsarvslista.

https://www.westminster-abbey.org/

Big Ben & Houses of Parliament

Big Ben är klocktornet som hör till parlamentsbyggnaden. Minutvisaren är 7 meter lång och timvisaren cirka 4,2 meter. Kombinera gärna ett besök med en guidad tur inne i Houses of Parliament.

https://www.visitlondon.com/things-to-do/place/401836-houses-of-parliament

British Museum

På British museum finns kulturhistoriska samlingar från hela världen. Det grundades redan 1753 och är väldens äldsta offentliga museum. Planera gärna vad du vill se under ditt besök för samlingarna är enorma.

https://www.britishmuseum.org/

Boka din Londonresa >

London med barn

Även om London kanske inte känns som ett klassiskt resmål för barnfamiljen så finns här mycket att göra som passar barn i de flesta åldrar, men kanske särskilt väl för de som börjat skolan.

Harry Potter Studio Tour

Det finns en hel del Harry Potter-relaterade sevärdheter i London och det går så klart bra att leta upp dem själv, eller ta den särskilda Harry Potter-sightseeingbussen. Men är dina barn riktiga fans, duger inget annat än ett besök till Harry Potter studios som är som ett interaktivt Harry Potter-land. Boka biljetten hit först, resan sedan och räkna med att besöket tar en hel dag.

https://wbstudiotour.co.uk

London Zoo

Här får djurälskande barn sitt lystmäte av djur från världens alla hörn. För att hjälpa dig navigera finns tre olika rutter där du och barnen kan upptäcka de olika djurarterna.

https://www.zsl.org/zsl-london-zoo

Science Museum

London kryllar av museer, men Science Museum är ett av de mest familjevänliga eftersom det är anpassat för barn och unga. Här finns interaktiva utställningar, virtual reality-resor och aktiviteter för både små och stora barn (och vuxna).

https://www.sciencemuseum.org.uk/home

Sea Life London

Detta enorma akvarium är verkligen värt ett besök. De små barnen kan ”hitta Nemo” och äldre barn facineras av hajar, sköldpaddor och rockor. Sea Life ligger nära London Eye.

https://www.visitsealife.com/london/

Cutty Sark i Greenwich, London.

Cutty Sark

På fartyget Cutty Sark kan barnen bli gammaldags sjömän för en dag, utforska skeppet och träffa karaktärer som spelar besättningsmän.

https://www.rmg.co.uk/cutty-sark

Downton Abbey-känsla i London

Kimpton Fitzroy Hotel (fd The Russell Hotel)

Detta klassiska hotell är byggt 1898 och matsalen är ritad av samma arkitekt som ritade Titanics matsal. Hotellet är mycket mer än ett hotell och upptar nästan ett helt kvarter. Här finns miljöer som definitivt för tankarna till Downton Abbey-eran.

https://www.kimptonfitzroylondon.com

Afternoon tea

Afternoon tea

På The Diamond Jubilee Tea salon serveras riktig afternoon tea i klassisk miljö. Hoppa gärna över lunchen om du tänker dig ett besök här och boka ingen mastig middag efteråt. Här är afternoon tea något som gärna inleds med ett glas champagne och som innehåller en stor meny smörgåsar, scones och bakelser. Glutenfria och vegetariska alternativ finns också.

https://www.fortnumandmason.com/diamond-jubilee-tea-salon

Hitta hotell i London >

London för trädgårdsentusiasten

Rosa dahlias på Chelsea Flower Show i London.

Chelsea Flower Show

Storbritanninens mest berömda trädgårdsutställning anordnas faktiskt inne i London, utanför Royal Hospital i stadsdelen Chelsea. I maj varje år slås portarna upp till landets mest upphajpade event för de trädgårdstokiga britterna. Biljett bör bokas i god tid!

https://www.rhs.org.uk/#nav-shows

Columbia Road Flower Market

Varje söndag under den varmare årstiden anordnas en stor blomstermarknad på Columbia Road. Här finns allt från snittblommor, krukväxter, till perenner, örter, lökar och knölar.

https://columbiaroadmarket.co.uk

Kew Gardens

Kew gardens är en botanisk trädgård på 150 hektar, belägen i sydvästra London. Här finns också ett slott, ett museum, ett 5000 m2 stort växthus, ett särskilt näckroshus och en trädtoppspromenad 18 meter ovanför marken för den som är lite mer äventyrlig! När du blir hungrig eller kaffesugen finns dessutom restauranger och caféer där du kan fylla på med ny energi.

https://www.kew.org/

The Barbican Conservatory

The Barbican är ett stort byggnadskomplex byggt i brutalistisk stil, men här hittar du också Londons näst största vinterträdgård inne i Barbican Centre. Inträdet är gratis, men du behöver boka en biljett

https://www.barbican.org.uk/

Ätbart i London

En storstad som London med invånare och influenser från hela världen har naturligtvis också ett fantastiskt utbud av olika restauranger, därför är våra tips bara ett axplock för dig som letar efter något speciellt.

Brunch på Bistroteque

Bistroteque ligger lite konstigt till på en bakgata och sedan måste du gå igenom en fabrik och uppför en trappa. Det är dock ett fantastiskt brunchställe!

https://www.bistrotheque.com/

Söndagsmiddag på the Old Red Cow

På puben Old Red Cow kan du äta söndagsmiddag family style, det vill säga med en hel kyckling eller stek ni själva skär upp vid bordet.

https://www.oldredcow.co.uk/

Gourmetmat på St John

Äkta gormetmat hittar du på St John som har flera olika restauranger i staden. Menyn sätter varje restaurang när de vet vilka råvaror som kommer finnas tillgängliga och när under dagen de levereras, och anledningen är att maten ska hålla så hög kvalitet som möjligt.

https://stjohnrestaurant.com/

Champagne på St Pancras

En gammal viktoriansk tågstation, omvandlad till champagnebar? Kan inte bli mer än fantastiskt! I de privata båsen finns en knapp att trycka på för att bli serverad mer champagne.

https://searcys.co.uk/searcys-champagne-bars/

Se weekenderbjudanden till London >