Stranden Porto Katsiki på Lefkas

Greklands bästa stränder – hitta dina nya favoriter!

Grekland har så många fina stränder att det är svårt att rangordna dem och snart sagt varje ö har flera underbara stränder att välja på. För dig som älskar strandlivet har vi plockat ut några av våra mest magiska favoriter bland Greklands bästa stränder.

Navagio Beach (Shipwreck Beach) på Zakynthos

Navagio Beach (Shipwreck Beach) på Zakynthos

Navagio beach är en av Greklands mest fotograferade stränder och kallas också Shipwreck beach efter den gamla smugglarbåt som drivit i land här. När skeppet fick motorhaveri valde kaptenen att överge båten som sedan drev upp på stranden för att rosta bort i vackert förfall.

Hit går det endast att ta sig med båt, antingen från Porto Vromi eller från Zakynthos stad, och det finns inga serveringar, så packa med dig det du behöver medan du solar på den ljusa stranden och blickar ut över det turkosblå havet. Solen ligger på under hela förmiddagen, medan eftermiddagen bjuder på lite välbehövlig skugga. En perfekt kombination!

Resor till Zakynthos

Stranden Porto Katsiki på Lefkas- En av Greklands bästa stränder

Porto Katsiki på Lefkas

Porto Katsiki är Lefkas mest kända strand och det är nog för att den är så vansinnigt vacker. Stranden består av små, runda, vita stenar och sluttar ut i ett hav som är väldigt, väldigt blått. Runtom ligger höga, branta klippor och uppe på platån ovan finns parkering, bar och servering.

Hit tar du dig antingen med bil eller båt. Det här är en populär strand med många besökare. Kom tidigt på dagen om du vill slippa trängas.

Resor till Lefkas

Magiska stranden Elafonissi på Kreta

Elafonissi på Kreta

Elafonissi är framröstad som en av världens bästa stränder och den är också känd som ”den rosa stranden” eller Greklands Maldiverna. Den rosa, ibland rödaktiga sanden, ser nästan overklig ut där den möter det kristallklara vattnet, men den speciella färgen kommer från miljontals rödrosa snäckskal, nedmalda till sand.

Det här är en långgrund strand som även passar barnfamiljer och det finns både strandbar och solstolar med parasoll att hyra. Detta är helt klart en av Greklands bästa stränder. Elafonissi ligger cirka sex mil väster om Chania och är inte helt enkel att nå, men det här är en strand som är värd besväret!

Resor till Kreta

Tsambikastranden på Rhodos- En av Greklands bästa stränder

Tsambika Beach på Rhodos

Tsambika beach på Rhodos östkust har finkornig, ljust gyllene sand och är uppkallad efter Tsambikaklostret som ligger högst uppe på en kulle vid strandens norra ände. Tsambikastranden är långgrund och breder ut sig i en vid halvmåne. Det är en strand som passar för alla, inklusive barnfamiljer.

Det finns inga hotell intill stranden, kanske för att stranden ligger lite avsides, men det gör också att de natursköna omgivningarna kan komma till sin rätt. Här finns enklare serveringar och möjlighet till vattensporter. Hit tar du dig enklast med bil, buss eller båt för en dagsutflykt till paradiset.

Resor till Rhodos

Myrtos Beach på Kefalonia

Myrtos på Kefalonia

Myrtos är en klapperstensstrand med vita ovala stenar som är omgiven av branta kalkstensklippor. Här är vattnet turkost och kristallklart, precis som vi vill att det ska vara! Det är vackert här, både utsikten från klipporna ovanför och utsikten från själva stranden är underbar. Myrtos är en lång, bred strand med gott om plats där du slipper trängas.

Här kan du faktiskt köra bilen ända ned till stranden, via en väldigt charmig serpentinväg som snirklar sig nedför klipporna. Det är bekvämt för både barnfamiljer och den som inte orkar gå så långt. Här finns solstolar och parasoller att hyra och en enklare servering som har öppet under sommarmånaderna.

Resor till Kefalonia

Stranden Balos Lagoon på Kreta

Balos Lagoon på Kreta

Vid Balos Lagoon är omgivningarna spektakulära – och detta är en av få badvänliga laguner i Europa. Balos ligger på Kretas nordvästra kust, 55 kilometer från Chania, och är känd för sitt turkosa vatten och vita sand. Stranden inne i lagunen är långgrund och djupet där varierar med tidvattnet. Om du tar dig till utsidan av lagunen finner du djupare, snorkelvänligt vatten.

Här finns solstolar och parasoller, dusch och toaletter och strandbarer där du kan köpa glass och dricka. Bästa sättet att ta sig till Balos beach är med personfärja från Kissamos. Det är dessutom en vacker tur med chans till att se delfiner!

Resor till Kreta

Anthony Quinn Bay på Rhodos- En av Greklands bästa stränder

Anthony Quinn Bay på Rhodos

Det här är en lite mindre strand med småsten och klippor. Den heter egentligen Vagies, men fick sitt nuvarande namn efter filmstjärnan Anthony Quinn, en av skådespelarna i filmen Kanonerna på Navarone. Delar av filmen spelades in just in här och Anthony Quinn blev så förtjust i platsen att han försökte köpa stranden. Den grekiska staten annullerade dock köpet, som tur är.

Anthony Quinn Bay är en alldeles underbar och charmig vik där klippor och stenar sticker upp ur sanden. Det är kanske inte den mest barnvänliga stranden, men snorklingen är fantastisk. Under högsäsong bör du komma hit tidigt på dagen, med egen bil, gärna innan badbåtarna från Rhodos stad anländer.

Resor till Rhodos

Stranden Porto Timoni på Korfu- En av Greklands bästa stränder

Porto Timoni Beach på Korfu

För att ta dig till denna strand på Korfus nordvästra kust får du anstränga dig lite extra. Enklast är att anlända båtvägen, för annars krävs en halvtimmes ganska tuff promenad längs en smal stig från den lilla orten Afionas. Porto Timoni består faktiskt av två olika stränder, som ligger på varsin sida av en landremsa som binder ihop halvön utanför med fastlandet. Det är fin snorkling på båda sidorna.

Stränderna är steniga, men oerhört charmiga och omgivningarna är helt enkelt fantastiska. Det här är en strand för dig som är villig att anstränga dig för en strandupplevelse utöver den vanliga då det är en av Greklands bästa stränder.

Resor till Korfu

Lalaria Beach på Skiathos - En av Greklands bästa stränder

Lalaria Beach på Skiathos

Lalaria beach är en vacker, vit stenstrand, omgiven av branta klippor med utsikt över blåturkost vatten. Hit går det bara att ta sig via båt, men fördelen med det är så klart att ni blir färre som ska dela på det vackra. Det går båtturer från Skiatos stad alla dagar, utom när det blåser för hårt. Det här är en strand som är självskriven på en lista över Greklands bästa stränder.

På östra sidan av stranden ligger det otroligt häftiga stenvalvet. Vid lågvatten kan man gå ut dit, men vid högvatten får du simma igenom öppningen i klipporna. Enligt legenden får man träffa sitt livs kärlek om man simmar genom valvet en gång och gör man det tre gånger ska man få evig ungdom. Kanske något värt att prova?

Resor till Skiathos