Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om New York Usa

Ta sig till New York

New York har två stora flygplatser, den ena är Newark Liberty International Airport och ligger ca 25 kilometer sydväst om downtown Manhattan. Den andra är JFK, John F. Kennedy International Airport och ligger även den drygt 20 kilometer från downtown Manhattan men åt sydost. Från Newark går expressbussar mellan flygplatsen och centrum, bussen stannar vid Grand Central Station, Bryant Park och Port Authority Bus Terminal. Kostar ca 140 kr enkel väg och tar ca en timme. Du kan också åka tåg, det kostar från 385 kr enkel väg och tar 24 minuter. Till tågstationen går AirTrain, som också går mellan terminalerna. Till tågstationen kostar det ca 50 kr. Flera lokalbussar går också från flygplatsen till New York. Bussen kostar ca 90 kr och tar ca en timme. Taxi kostar mellan 400-600 kr beroende på vilken adress du ska till. Stora väskor och obekväma tider kostar extra, likaså tullar och dricks tillkommer. Från JFK åker du enklast Airtrain som tar dig till tunnelbanan, beroende på var du ska tar det mellan 50 minuter och 1 timme och en kvart och kostar ca 65 kr. Snabbare går det att åka tåg som går till Queens och Penn Station. Det kostar ca 130 kr och tar 35 minuter. Taxi kostar till Queens ca 250 kr, till Brooklyn ca 525 kr och till Manhattan ca 450 kr. Obekväma tider kostar extra samt dricks.

Att ta sig runt

New York är en stor stad med fem stadsdelar; Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. I väst gränsar staden till New Jersey via broar och tunnlar. Du tar dig enklast runt i staden med tunnelbana om du inte vill promenera. Med ett MetroCard kostar en enkelbiljett ca 25 kr var du än vill åka både på bussar och i tunnelbanan. Bussar finns också och gula taxibilar kryllar det av. Det kostar ungefär lika mycket som hemma att åka taxi och glöm inte dricksen.

Nöjen

Teatrar och musikaler finns på Broadway och vid Times Square. I Greenwich Village, Tribeca och ännu längre ned på Manhattan finns massor av klubbar, barer och diskotek. Minimiålder på barer och diskotek är 21 år. Aktuell information om konserter, evenemang, klubbar och filmer finns bl.a. i the New York Magazine och Time Out. I Brooklyn finns det kända nöjesfältet Coney Island. Här finns mat från världens alla hörn. Asiatiskt, afrikanskt, sydamerikanskt och europeiskt kök finns representerat. I Greenwich Village hittar många trevliga restauranger, kinesiskt i Chinatown och italienskt i Little Italy. Dricks ca 10-15%. Det är vanligt att beställa bord i förväg, hotellreceptionen hjälper dig gärna. Shoppingutbudet är enormt; GAP, Ralph Lauren, Abercombie & Fitch, Old Navy. 5th Avenue och Lexington Avenue är de mest kända shoppingstråken. Varuhusen Macy´s, Bloomingdales och Saks tar en dag att utforska. Tower records största affär ligger vid Broadway.

Var ska man bo?

Manhattan är den stadsdel de allra flesta förknippar New York med men Brooklyn har nästan kommit i kapp i popularitet. Queens och Bronx växer hela tiden. Harlem på norra Manhattan har en intressant historia och har länge varit känt som centrum för den afroamerikanska kulturen. Central Park ligger mitt på Manhattan och täcker ett område på 3,4 km². På var sida om parken ligger trevliga Upper West Side och exklusiva Upper East side med dess museum. Söder om Central Park ligger Midtown, New Yorks huvuddistrikt med Times Square och Empire State Building. Väster om hittar du Hells Kitchen som tidigare var ett fattigt område men nu växer snabbt. Tar du dig söderut kommer du till populära Meatpacking district, det gamla slakthusområdet med alla restauranger och barer. Här ligger Greenwich Village med sina låga byggnader och öppna kultur. Fortsätter du söderut kommer du till Lower Manhattan och Financial district. SoHo som är en förkortning av South of Houston Street är känt för sitt härliga shopping-och restaurangutbud. Lower East Side ligger mot Brooklyn och är ett av de trendigaste områdena nu för tiden, tidigare fattigt med slitna hus. Korsar du de vackra broarna Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge kommer du till Brooklyn som tidigare var ett mer prisvärt område än Manhattan men har nu nästan nått samma popularitet. Öster om Central Park ligger ön Roosevelt Island i East River och på andra sidan stadsdelen Queens. Slå dig ner på bryggorna vid Long Island och beundra vyn över Manhattan.

Sevärdheter

Museum of Modern Art, MOMA är ett av världens finaste museer. Frihetsgudinnan, Empire State Building, FN-skrapan, Wall Street, Time Square och World Trade Center. Börja med en sightseeingtur på Manhattan! Från Brooklyn Bridge har man fin utsikt över södra Manhattan. Köp ett New York Pass för att ta del av rabatter och fast track till vissa sevärdheter.

Övrigt

Vissa hotell kräver att minst en person i bokningen måste vara över 21 år. Kontakta Airtours så att vi kan höra efter med hotellet.

Pass & visum - Usa

Nordiska medborgare behöver inget visum för inresa till USA, men däremot behövs ett inresetillstånd (ESTA) och ett maskinläsbart e-pass. E-passet är märkt med en särskild symbol på framsidan och har ett inbäddat elektroniskt chip. Vi rekommenderar dig att ansöka om inresetillstånd i god tid, men allra senast 72 timmar före avresa, för att få tillstånd för ombordstigning. Det är viktigt att uppgifterna i din registrering överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du ansöker och betalar själv för ditt inresetillstånd som är giltigt i två år från godkännande. Byter du pass krävs en ny ansökan. Ambassadens tel 08-783 53 00. Ambassadens hemsida: http://www.usemb.se/ När du fått din ansökan godkänd ska du skriva ut ditt ansökningsnummer och förvara det tillsammans med övriga resedokument under hela din USA-resa. Du måste även kunna uppvisa ditt ansökningsnummer vid incheckningen på flygplatsen. Observera att det finns flera företag på nätet som förmedlar inresetillstånd till USA mot en betydligt högre kostnad än de amerikanska myndigheternas officiella sida. Vi rekommenderar dig därför att söka via den officiella ESTA-sidan. Observera att om ni reser med reguljärflyg med en mellanlandning i Kanada, eller kombinerar er resa med en vistelse i Kanada, så krävs en eTA-ansökan. Mer information om eTA finner du via den oficiella eTA-sidan. Amerikanska myndigheter kräver att alla flygbolag som flyger till USA eller genom amerikanskt luftrum lämnar in vissa uppgifter (secure flight) om passagerarna som fullständigt namn (samma som i passet), kön och födelsedatum. Dessa uppgifter ska registreras hos flygbolaget senast 8 dagar innan avresa. Flygbolagens regler varierar och vissa flygbolag tar uppgifterna från bokningen medan andra kräver att de fylls i på deras hemsida. Kontrollera vad som gäller din resa på flygbolagets hemsida. Vissa nationaliteter berörs av inreseförbudet till USA, kontakta amerikanska ambassaden eller konsulatet för mer information. Detta gäller medborgare från eller personer som vistats i Irak, Iran, Syrien, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen.

Hälsa & vaccinationer - Usa

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. För resor till USA krävs vanligen inga speciella vaccinationer, undantag kan förekomma. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning. Rekommendationerna och kraven varierar beroende på vem du är och hur du ska resa. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa.

Snabbfakta – New York

  • Valuta: USA-dollar (USD)
  • Språk: Engelska
  • Elektricitet: 120 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: - 6-9 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!