Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Munchen Tyskland

Ta sig till Munchen

Münchens flygplats, Franz Josef Strauss, ligger ca 40 km från centrum. Det snabbaste sättet att ta sig till stan är med pendeltåg (S-bahn) S1 eller S8, vilka går var tionde minut och kostar ca 70 kr. Resan tar ca 40 min. Buss går också, de avgår var 15:e minut och det tar ca 45 minuter till Münchens centralstation. En enkelbiljett kostar ca 100 kronor. Taxi kostar ca 600 kr. Köp ett City Tour Card på flygplatsen, alla kommunikationer med MVV ingår samt rabatter på inträden och attraktioner. För tre dagar kostar det ca 450 kr.

Att ta sig runt

München är en liten storstad och du promenerar enklast. Vill du åka kommunalt går detta såklart med. I München finns tunnelbana (U-bahn), lokaltåg (S-bahn), spårvagn och buss. En enkelbiljett i city kostar ca 30 kr och ett dagskort kostar runt 70 kr för en person beroende på vilka zoner man vill resa i, dyrare om du ska ta dig utanför centrum. Taxi är relativt billigt.

Nöjen

München är en mångkulturell stad. Dess operahus, med flera symfoniorkestrar, är världskänt. Dessutom finns ett stort utbud av teater, balett, konserter och musikaler. Oktoberfesten hålls varje år under två veckor i september och avslutas första söndagen i oktober. Engelska trädgården, världens största stadspark med floden som bjuder på bad och surfing vid Einbachwelle. Stort utbud av restauranger både som serverar traditionell tysk mat men även med internationellt kök. De stora ölhallarna och biergartens är väl värda ett besök. Hofbräuhaus är en av de äldsta och mest kända ölhallarna i München med öl, mat, ompa-ompa musik och lederhosen. Glockenbachviertel och Gärtnerplatz har blivit ett hett tillhåll för den yngre generationen med många barer och restauranger, även gayvänligt. Matmarknaden Viktualenmarkt med lokala specialiteter, julmarknaderna, Maximilianplatz är platsen för dig som vill festa stilfullt, ståtliga gatan Leopoldstrasse parallellet med den Engelska trädgården har många restauranger, kaféer och butiker.

Var ska man bo?

München är en bekväm stad att bo i då den är rätt liten och behändig. Den historiska kärnan är nära var du än bor. Norr om centralstationen hittar du området Maxvorstadt som sträcker sig upp mot den stora parken, Englischer Garten. Här har du de restaurang- och kafétäta gatorna runt universitetet och den pampiga gatan Leopoldstrasse. I det här området hittar du också pinakotekerna, Königsplatz och flera trevliga biergartens och ölhallar. På andra sidan floden Isar ligger området Haidhausen med Museumsinsel, badplatser och trevligt uteliv. Korsar du floden kommer du till de hippa kvarteren runt Gärtnerplatz och Glockenbachviertel.

Sevärdheter

Många intressanta museer, de mest kända är Deutsches Museum som är världens största teknikmuseum, Bier- och Octoberfestmuseeum samt BMW-Welt och dess museum. Konstmuseet Brandhorst och de andra två pinakotekerna. Haus der Kunst, byggt av Hitler och ligger nära surfingvågen Einbachwelle, rådhuset med restaurangen Ratskeller, badet Müllersche Volksbad, ett inomhusbad från 1900. Utanför finns badplats vid floden Isar, Königsplatz, Englischer Garten, Marienplatz, Münchens hjärta, Olympiaparken från 1972 då München var värd för sommar-OS.

Pass & visum - Tyskland

Visum krävs inte för nordiska medborgare. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel 08-670 15 00. Ambassadens hemsida: https://stockholm.diplo.de/

Hälsa & vaccinationer - Tyskland

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Munchen

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Tyska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!