Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Berlin Tyskland

Ta sig till Berlin

Berlin har två flygplatser, Tegel som ligger 8 km från centrum och Schönefeld som ligger ca 18 km från centrum. Från Tegel går det expressbussar till centrum var femtonde minut och kostar ca 20 sek. Även vanliga bussar finns tillgängliga beroende på var man ska. Taxi finns utanför terminalerna och kostar ca 160 sek till Berlin centrum och tar ca 20-30 minuter. Från Schönefeld går både tåg och bussar från flygplatsen. Tågen avgår en gång i halvtimmen. Taxi från flygplatsen kostar ca 350 sek.

Att ta sig runt

Berlin är en storstad, Tysklands huvudstad, och har flera stadsdelar med egna centrum. Kollektivtrafiken är säker och fungerar bra, både tunnelbana, tåg, spårvagn och bussar. Det enklaste är att promenera runt och blir du trött i benen hoppar du på tunnelbanan eller bussen. Berlin Pass kan köpas för två eller tre dagar och ger obegränsade resor, rabatter och gratis entréer. Taxibilarna är beiga och är ett bekvämt och prisvärt transportmedel.

Nöjen

Tre operahus och tre symfoniorkestrar, teater, balett, klassiskt, konsert, musikal, folkmusik, rock, pop, disco, techno, rave, underground. Allt finns i Europas New York. I tidningen Berlin Das Magasin/The Magasine finns information om nöjen, shopping, öppettider på museum mm.

Var ska man bo?

Alla Berlins stadsdelar har sitt eget centrum så man lever lite av ett småstadsliv mitt i den pulserande storstaden. Mitte är hjärtat av det nya Berlin, det mest centrala området. Här finns bra restauranger, trendiga barer och de bästa klubbarna. Cafékedjor och exklusiva märkesbutiker blandas med sevärdheter som Alexanderplatz och Brandenberger Tor, här finns gallerier, kullerstensgator och paradgatorna Under den Linden och Friedrichstrasse. Kreutzberg ligger söder om Mitte och är den mest mångkulturella och tätbefolkade stadsdelen. Här hittar du vackra gamla hus, ruffig gatukonst och secondhandbutiker. Hippa barer och nattklubbar finns det gott om och många små affärer och caféer med turkiska rötter. Unga Friedrichshain går ihop med Kreutzberg och breder ut sig österut. Det är ett av de mest kreativa och intressanta områdena, livligt, hippt och bohemiskt. Marknader och mycket ekologiskt hittar du i Friedrichshain som också har många barer, klubbar och udda butiker. Prenzlauer Berg i nordöstra Berlin har den största och mest välkända loppmarknaden, en populär ölträdgård och många lekplatser och barncaféer precis som i Friedrichshain. Västra Berlin, i stadsdelarna Charlottenburg och Schöneberg ligger lyxiga varuhuset KaDeWe och många internationella klädkedjor har butiker längs paradgatan Kürfurstendamm. Här finns Berlins Olympiastadion, Charlottenburg slott, många vackra kyrkor som Gedächtniskirche och Berlins Zoo.

Sevärdheter

I Berlin finns över 100 museer, många historiska museer hittar du på Museuminsel och Charlottenburg. Egyptiska museet med Nefertil är ett tips. Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie är två moderna sevärdheter.

Pass & visum - Tyskland

Visum krävs inte för nordiska medborgare. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel 08-670 15 00. Ambassadens hemsida: https://stockholm.diplo.de/

Hälsa & vaccinationer - Tyskland

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Berlin

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Tyska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!