Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Phuket Thailand

Om Phuket

Phuket är Thailands största ö och ligger i Andamansjön som är en del av Indiska Oceanen. Ön är ca 5 mil lång och 2 mil bred. Här bor ca 330 000 bofasta invånare, i Phuket stad som är största staden bor ca 75 000 invånare.

Ta sig till Phuket

Flyget landar på Phuket International Airport. Transfertiden till våra hotell i Kata Beach och Karon Beach är ca 1 timme och 45 minuter. Till hotellen i Bangtao Beach och Surin Beach tar det ca 45 minuter och till Kamala Beach ca 60 minuter. Till Mai Khao är transfertiden ca 30 minuter. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.

Att ta sig runt

I Phuket tar du dig enkelt runt med små flakbilar som kallas tuk tuk och taxi, du betalar ca 100-250 kr till Patong från stränderna och mellan t ex Kata och Karon kostar det ca 50 kr. Lokalbuss eller Songthaew som man säger på thailändska är mycket billigt men trångt och svettigt, ca 5 -25 kr. Bussarna går längs stränderna och upp till Phuket stad, det finns inga hållplatser utan du får vinka så stannar bussen. Det går att hyra minibuss och tuk tuk privat för en dag, här får du förhanda om priset, ta med en karta och visa var du vill åka. Tuk tuk i Phuket ser lite annorlunda ut än i övriga Thailand, här är den lite större och har fyra hjul istället för den kanske mer traditionella trehjulingen. Att hyra bil eller moped rekommenderas inte på grund av trafiken och hög olycksrisk. Till Patong från Karon Beach är det 6,5 km, från Kamala Beach 7 km, från Kata Beach 10 km, från Surin Beach 12 km, från Bangtao Beach 17 km och från Mai Khao är det 50 km. Phuket stad ligger ca 40 km från Mai Khao och ca 20-30 km från stränderna.

Nöjen

Längs stränderna på västkusten är det mesta av restaurang- och nöjesutbudet centrerat kring hotellen. Den stora nöjesmetropolen är Patong, där finns allt! Stort utbud av restauranger och barer, hett nattliv till tidig morgon. Shopping finns både i shoppingcentrum och marknadsgator, prisvärt och mycket kopior, glöm inte att pruta! I orterna där våra hotell ligger är det mest lugnt och stillsamt som en kontrast till färgsprakande Patong dit du enkelt tar dig med taxi eller tuk tuk.

Stränder

Phukets västra kust är känt för sina otroliga stränder, från Mai Khao i norr till Nai Harn i söder. Du tar dig enkelt till de olika stränderna med tuk tuk eller båt. Här finns stränder för alla smaker, långa, breda, finkorniga och sand i både vitt och guld. En riktig paradisstrand är Laem Singh Beach som ligger mellan Surin och Kamala. För att nå stranden behöver man gå nedför en brant backe så man ska vara i god kondition. Längs alla stränder kan starka underströmmar förekomma, likaså maneter periodvis. Dessa är ofarliga men kan brännas. Generellt är de norra delarna av stränderna bättre att snorkla vid då de är stenigare. All kommersiell verksamhet på stränderna är numera borttagen, detta för att bevara Thailands natur och stränder. Det innebär att t ex strandcaféer och uthyrning av solstolar och parasoll inte längre är tillåtet om man inte har tillstånd. På vissa stränder finns reserverade delar av stranden där det går att hyra strandmadrasser och parasoll.

Barnvänligt

Thailand är barnvänligt! Många långgrunda och barnvänliga stränder. Vissa trottoarer har höga kanter och kan vara gropiga, det kan vara svårframkomliga med barnvagn.

Pass & visum - Thailand

För skandinaviska medborgare krävs inget visum. Sker ankomsten till Thailand via en internationell flygplats erhåller man ett turistvisum som gäller i upp till 30 dagar. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att du ankommit till Thailand, undantag finns, se www.thaiembassy.se eller tala med Thailands ambassad på telefon 08-588 04 250. När du flyger till Thailand, flyger du över ryskt territorium. Ryska myndigheter kräver utökad information om passagerare vars flyg går över ryskt territorium. Dessa uppgifter uppger du vid incheckning på flygplatsen i Sverige.

Hälsa & vaccinationer - Thailand

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. Vaccination mot gula febern krävs för dig som nyligen besökt ett land med risk för gula febern. Vaccination För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning. Rekommendationerna och kraven varierar beroende på vem du är och hur du ska resa. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa.

Snabbfakta – Phuket

  • Valuta: Thailändska baht (THB)
  • Språk: Thailändska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: +5-6 timmar.

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!