Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Doha Qatar

Om Doha

Doha är huvudstaden i Qatar som är ett emirat och består av en halvö som ligger vid Persiska viken. Qatar gränsar till Saudiarabien i söder och en marin gräns i havet mot Bahrain. Österut, på andra sidan bukten ligger Dubai. I Doha bor ca 800 000 invånare.

Ta sig till Doha

Flyget landar på Hamad International Airport som ligger ca 10 kilometer utanför Dohas centrum. Från flygplatsen går bussar till olika delar av Doha, du hittar bussarna utanför flygplatsen till höger. Du köper biljett i förhand, det går inte att betala ombord. Busskorten, Karwa smartcard köps på flygplatsen och laddas med olika summor. Ett classic åkkort kostar ca 75 sek och ett Limited som innehåller två turer inom staden 24 timmar kostar ca 30 sek. Till Downtown Doha går bussar dygnet runt, ska du till The Pearl, går bussarna mellan ca 05.00-midnatt. Det finns taxibilar utanför terminalen till vänster, följ skyltar. Alla taxi kör på taxameter och startavgiften är ca 65 sek sedan kostar det ca 3 sek/kilometer dagtid och 4,50 sek/kilometer mellan 21.00-05.00. För alla färdmedel gäller kontant betalning, gärna så jämnt som möjligt. Bankomat finns på flygplatsen nära taxiterminalen. Du kan även förboka transfer när du bokar resan, restiden till hotellen är 15-45 minuter beroende på var du ska bo.

Att ta sig runt

I Doha tar du dig enklast runt med taxi som är billigt och lättillgängligt om man jämför med Sverige. Det kostar ca 10 sek i startavgift och sedan omkring 4 sek/kilometer beroende på tiden, kvällar och nätter är lite dyrare. Minimumavgiften per resa ligger på ca 25 sek. Förbokning av taxi samt att låta taxin vänta på sig kostar extra. Det finns lokalbussar som går i staden om du hellre vill åka med dem, här ska du dock ha både tålamod och ork då det tar längre tid än taxi och är ofta rätt trångt. Det är billigt, 7-18 sek beroende på var du ska resa. Du måste ha ett Karwa smartcard som du laddar med jämna kontanter. Att gå i Doha rekommenderas inte då trottoarer är relativt obefintliga, däremot kan du promenera längs strandpromenaden, Corniche som är sju kilometer lång och en mycket trevligt promenadsträcka.

Nöjen

I Doha finns mycket att göra och njuta av, mat och dryck är en stor del utav semestern och här äter du gott på fina hotellrestauranger lika gärna som på små lokala restauranger i staden. Ett måste, är att besöka den äldsta marknaden, Souq Waqif. Här vandrar du runt som i en labyrint av trånga gränder med restauranger och små affärer som säljer smycken, kryddor, kläder och mycket annat. I en del av souken säljer man falkar, de är så viktiga för qatarierna själva att de har en egen del av marknaden. Fåglarna används i jakt och kan kosta otroliga summor. Katara Cultural Village är kulturellt center där det hålls konserter, event, utställningar och olika konstnärliga uttryck. Här finns biograf, caféer, restauranger och en härlig sandstrand för allmänheten. Norr om Katara ligger den konstgjorda ön, The Pearl med lägenheter, lyxhotell, restauranger och butiker. Söder om ligger affärsdistriktet West Bay med sina skyskrapor och stora hotell. Därifrån leder strandpromenaden, Corniche hela vägen ner till Downtown Doha med souker, hamnen för Dhowbåtarna och det berömda Museum of Islamic Art. Museet ligger i en otroligt vacker byggnad med utsikt över Dohas skyline och en välkänd restaurang som har en stjärna i Michelinguiden. Nationalmuseet ligger också nära. Shoppar gör du bäst i Venediginspirerade Villagio Mall med isrink, biograf, nöjespark och mängder av butiker. Alkohol serveras inte på lokala restauranger utan enbart på hotellen.

Stränder

Doha har många fina sandstränder, de flesta hör till de stora lyxhotellen. Här kan du, även om du bor på ett hotell utan privat strand, betala för att få bada. Det finns också allmänna stränder, som den som ligger vid Katara Cultural Village. Ljuvlig sandstrand men här får du inte bada i bikini som tjej utan du måste dölja axlar och lår, vilket innebär att du måste ha en t-shirt och långa shorts. Dessa lagar gäller enbart vid de allmänna stränderna, inte vid hotellens privata stränder.

Barnvänligt

Det finns många aktiviteter för barn i Doha. I shoppingcentren finns bio, tivoli och även skridskobana. Flera parker med stora grönområden längs med strandpromenaden. Lekplatser och vattenland. Bäst är att ta sig runt med taxi då många gator saknar trottoarer.

Ramadan

Den muslimska fastemånaden Ramadan håller på mellan 23 april-23 maj 2020, då kan butiker och affärer hålla stängt och serviceverksamheten överlag gå lite långsammare. Det är inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedgång. Hotellens restauranger är normalt öppna som vanligt men de lokala är ofta stängda under dagtid.

Övrigt

Qatar är ett muslimskt land och man respekterar landets lagar och seder. Alkohol serveras bara på hotellen och enstaka restauranger och barer. Det är olagligt att dricka alkohol eller att vara berusad på allmän plats, detta gäller även flygplatsen. Taxfree går att handla på flygplatsen vid avresa, det är inte tillåtet att ta med alkohol in i landet. Att sola och bada topless är förbjudet, vid de allmänna stränderna får kvinnor inte bada i bikini utan det ska vara mer påklätt. Utanför hotellen rekommenderas att täcka axlar och knän, klä sig propert samt inte visa tillgivenhet offentligt. Kontakta ambassaden för mer information.

Pass & visum - Qatar

Visum krävs men behöver inte ansökas om. Nordiska medborgare erhåller visum vid ankomsten som är giltigt i 90 dagar från inresedatum. Passet måste vara giltigt minst 6 månader vid hemresan inkluderat vistelsen i landet samt att du måste ha en biljett för vidare resa eller hemresa. Du kan inte resa till Qatar med ett provisoriskt rosa pass. http://stockholm.embassy.qa/en

Hälsa & vaccinationer - Qatar

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. För resor till Qatar krävs vanligtvis inga ytterligare vaccinationer men undantag kan finnas beroende på vem du är och hur du ska resa. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Doha

  • Valuta: Qatarisk rial (QAR)
  • Språk: Arabiska
  • Elektricitet: 240 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: +3 timmar.

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!