Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Madeira Portugal

Om Madeira

Madeira är en ögrupp i Atlanten och ligger nordväst om Kanarieöarna. Ön tillhör Portugal men är en autonom region dit även öarna Porto Santo, Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens ingår. Madeira är huvudön och har en yta på ca 797 km² med ca 270 000 bofasta invånare, varav cirka hälften bor i huvudstaden Funchal.

Ta sig till Madeira

Flyget landar på Madeiras flygplats i Santa Cruz, ca 20 kilometer öster om huvudstaden Funchal. Du kan enkelt ta dig med lokalbuss från flygplatsen in till Funchal, biljetten kostar ca 35 kr. Den 25 december är busstrafiken stängd. Utanför ankomsthallen hittar du taxibilarna, oavsett din slutdestination så startar de på en kostnad av ca 40 kr på veckodagar, dyrare på nätter och helger, även bagaget kostar ca 20 kr per väska. Du får betala ca 250 kr för resan in till huvudstaden dagtid på vardagar. Du kan förbeställa transfer vid bokning av din resa.

Att ta sig runt

Det finns ett väl utvecklat bussnät på Madeira, du kan åka landsortsbuss eller stadsbussar i Funchal. På Horarios do Funchals hemsida finns rutter och priser, en biljett kostar ca 15 kr inom Funchal. De förköpta biljetterna är billigare än om du köper biljett av chauffören och du kan ladda biljetten i automater med så många resor du önskar. Landsortsbussarna ser olika ut, de ägs av olika bolag och det beror på vart du ska åka var bussarna utgår från. Biljett till dessa bussar kostar ca 35 kr. Taxi är relativt billigt, bilarna är gula med blå ränder. Avtala pris eller säg till att de ska köra med taxametern påslagen. För extra frihet så kan du hyra bil och upptäcka ön i ditt eget tempo.

Nöjen

Det finns ett stort utbud av restauranger på Madeira och att äta ute är generellt sett billigt. I Funchal är nattlivet trendigt med pubar, barer, klubbar och casino. Besök även Camara de Lobo, den charmiga fiskebyn, en fredag eller lördag och prova nationaldrycken Poncha som består av rom, citron och honung. Shoppingen är även den bra i Funchal, här hittar du både stora shoppingcenter i de nyare delarna av staden men också charmiga butiker i de gamla delarna. Missa inte Mercado dos Lavradores, marknaden där det säljs allt från blommor till fisk. För den äventyrssugne finns gott om aktiviteter. Djuphavsfiske, val- och delfinsafari, vandring, cykla mountainbike, spela golf eller åka ut till grannön Porto Santo med dess underbara sandstrand. Ta linbanan till Monte, njut av utsikten och ta en tur med Tobbogan eller åk vidare till den kända botaniska trädgården. Karnevalen, blomster- och vinfestival är roliga evenemang att besöka.

Stränder

På Madeira finns inte så många naturliga sandstränder utan du badar i naturliga havsbassänger med klippor och trappor ner i vattnet. Vid dessa bad finns både saltvattenspooler och vanliga pooler och du betalar inträde som exkluderar solstolar och parasoll. På många av baden finns restaurang och bar. Praia Formosa är en svart lavastrand i Funchal, den enda naturliga i staden. Det finns två anlagda sandstränder för dig som gärna önskar det, de är Praia da Calheta och Praia de Machico. Calheta ligger ca 30 kilometer väster om Funchal och Machico ligger öster om flygplatsen.

Barnvänligt

Madeira är relativt barnvänligt, barnmat och blöjor går att köpa i affärerna. De stora hotellen har pooler och aktivitetsprogram för barn. Lekplatser finns och en vattenpark i Santa Cruz.

Pass & visum - Portugal

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Portugal. För vidare information hänvisar vi till Portugals ambassad: https://www.estocolmo.embaixadaportugal.mne.pt/sv/

Hälsa & vaccinationer - Portugal

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Madeira

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Portugisiska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: - 1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!