Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Lissabon Portugal

Ta sig till Lissabon

Flyget landar på Lissabons flygplats ca 7 km norr om centrum av Lissabon. Från flygplatsen till centrala Lissabon avgår buss var 20:e minut och tunnelbana flera gånger i timmen. Restid med buss är ca 30 minuter och kostar ca 20 sek. Tunnelbanan tar ca 20 minuter och kostar ca 20 sek. Det går även flygbussar, shuttle, från bestämda platser i stan var tjugonde minut och de kostar ca 30 sek. Taxi ca 180 sek, gör upp om priset i förväg.

Att ta sig runt

Lissabon har flera stadsdelar med egna centrum så du får lite av en småstadskänsla trots att du befinner dig i en storstad. Själva stadskärnan är ganska kompakt och du tar dig lätt runt till fots, dock är det backigt då staden är uppbyggd på sju kullar. Till din hjälp har du spårvagn, tre bergbanor och en hiss. Ska du ta dig lite längre fungerar tunnelbana och buss bra, busstrafiken täcker den största delen av staden men går långsamt under rusningstrafik. Tunnelbanan går snabbast men kan vara trångt vid rusningstid. I innersta delarna av Lissabon är det spårvagn som gäller, den går ganska långsamt men man får se lite av staden undervägs. Nr 28 är den äldsta med charmiga vagnar som tar dig genom kullriga gator i de gamla stadsdelarna. Taxi är relativt billigt. Till strandorterna Cascais och Estoril går tåg från Cais do Sodré och tar ca 25 minuter. Lokaltåg till Cascais och Estoril, ca 40 sek enkel resa. Var försiktig med handväskor och plånböcker i kollektivtrafiken då det finns ficktjuvar. Ett Lisboa Card kostar ca 250 sek för 3 dygn och ger obegränsade resor med kollektivtrafik och inträden och rabatter till museum och liknande.

Nöjen

Lissabons nattliv erbjuder något för alla smakriktningar. Jugendinredda kaféer och ölhallar såsom Café Brasiliera och Cervejaria de Trinidade. Från småbåtshamnen Doca Do Santos längs Avenida 24 de Julho bort till stationsområdet Cais do Sodré finns rikligt med barer, restauranger och klubbar. Barrio Alto och Alfama har många uteställen, här hittar du rikligt med musikbarer där det sjungs fado, den typiskt portugisiska musiken. Ett av världens största akvarium, Oceanarium.

Var ska man bo?

Alfama är Lissabons äldsta stadsdel med smala gränder och det är den enda stadsdelen som förblev intakt efter jordskalvet 1755. Det var här musikstilen Fado föddes, här ligger det vackra moriska slottet Castelo de São Jorge med sagolik utsikt över staden och floden. Väster om Alfama ligger eleganta Baixa som är den populäraste delen att bo i, den sträcker sig från floden Tejo i söder nära stationen Cais do Sodré till Marques de Pompaltorget i norr. Här finns shopping längs paradgatan Avenida Liberdade, de vackra torgen Restauradores och Rossio och hissen som tar dig upp till Bairro Alto. Så kommer eleganta och bohemiska Chiado, Lissabons hjärta med museum och gallerier, caféer som A Brasileira, modern och traditionell shopping som blandas i en härlig mix. Det högst belägna distriktet i Lissabon är Bairro Alto, som du når via Chiado, med ett pulserande nattliv och hippa butiker, här strosar du längs kullerstensgatorna och husen är fulla med graffiti och kläder som hänger på tork på balkongerna. Norr om Marques de Pombaltorget ligger den gröna Eduardoparken där den årliga bokmässan hålls. I det här området finns många shoppingcenter, museum och Lissabons zoo.

Sevärdheter

Rossiotorget, funicular (stadens tre bergbanor), slottet och stadsdelen Alfama. Belem med sin bevarade kolonialstil och vackra monument. Museu Nacional de Azulejo med det vackra portugisiska kaklet. Tropiska parken Jardim do Ultramar. Kungastaden Sintras fantasifulla slott, havsmuseet och de medeltida kyrkorna i Cascais.

Pass & visum - Portugal

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Portugal. För vidare information hänvisar vi till Portugals ambassad: https://www.estocolmo.embaixadaportugal.mne.pt/sv/

Hälsa & vaccinationer - Portugal

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Lissabon

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Portugisiska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: - 1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!