Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Warszawa Polen

Ta sig till Warszawa

Warszawas flygplats, Lotnisko Chopina, ligger 8 kilometer utanför centrum. Fyra busslinjer avgår från flygplatsen dagtid och en nattetid. Buss 175 och 188 går till centrum. Det tar ca 30 minuter och biljetten kostar ca 10 kr. Från flygplatsen kan du också åka pendeltåg, tågstationen ligger under flygplatsen. Tåget avgår mot centralstationen var 15:e minut och resan tar ca 25 minuter. På tåget gäller endast vissa biljetter. Biljetter kan köpas i ankomsthallen, vid tågstationen eller på bussen. Taxi finns utanför ankomsthallen, se upp för privata taxibilar. Resan tar ca 20 minuter till centrum och kostar ca 85 kr.

Att ta sig runt

I Warszawa promenerar du i de centrala delarna men det är enkelt att åka med buss, spårvagn och tunnelbana om du ska lite längre sträckor. Du använder samma biljett till alla färdmedel. Det finns olika typer av biljetter och en weekendbiljett kostar ca 50 kr. Warszawa har ett hyrcykelsystem som gör att du kan cykla runt i staden. Tunnelbanan är relativt ny och det snabbaste sättet att ta sig runt i rusningstrafiken.

Nöjen

Gamla stan är mysig med trånga gränder och många restauranger. Nöjeslivet är trevligt. Nowy Swiat är en omtyckt och charmig gata med butiker, caféer och restauranger. På tvärgatorna finns både gourmetrestauranger, billiga ölhak, alkoholaffärer och mjölkbarer. Mjölkbarerna är kvar sen kommunisttiden, "små hål i väggen" där du blir serverad vegetarisk mat. Den polska husmanskosten består bland annat av pierogi, rödbetssoppa, raggmunkar, köttgrytan Bigos, fisken Karp och morotssallad med apelsin. En restaurang där du kan prova på traditionell polsk mat är Czerwony Wieprz, här är det alltid fullt med folk och boka bord är ett måste. Powisle är universitetsområdet som bara blir trendigare. Den gamla tågstationsbyggnaden är omgjord till populärt café och nattklubb. Plac Zbawiciela också kallat hipstertorget är ett annat av de hippa områdena i Warszawa, främst bland de yngre och framgångsrika entreprenörerna

Var ska man bo?

Centrum av Warszawa är promenadvänligt och du tar dig enkelt mellan de olika stadsdelarna. Skulle du hellre vilja åka kommunalt är detta inga problem, du kan ta både tunnelbana eller spårvagn. Gamla stan ligger vid floden och utanför stadsportarna ligger slottet med statyn av Sigismund III Vasa. Strax söder om gamla stan ligger universitetsområdet Powisle som hyser universitetsbyggnader, vackra trädgårdar och anrika hotellet Bristol. Mitt i centrum ligger Kulturpalatset med många hotell, shoppingcenter och kulturella institutioner som biografer och teatrar i närområdet. Torget Plac Zbawiciela, där de stora vägarna Marszalkowska och Mokotowska går samman är en populär mötesplats både dag och natt. Strax bredvid ligger den stora vackra stadsparken Lazienki med ett av sommarslotten. En riktig pärla i denna historiska storstad.

Sevärdheter

Warszawa har intressanta museer såsom Polin, där du får lära mer om judarnas historia och Warsaw Uprising museum som handlar om Polens historia och Warszawa upproret. Här finns också Kopernikus vetenskapscenter som är populärt bland de lite äldre barnen. Det imponerande Kulturpalatset var en ofrivillig present från Sovjetunionen som Polen fick betala större delen av. Palatset har över 3300 rum och uppe på den 30:e våningen har du fantastisk utsikt över Warszawa. I entrén finns ett café som omvandlas till klubb på natten. Frederic Chopin föddes i Warszawa och du kan besöka hans museum i staden. Lazienkiparken i södra delen av centrum är en oas med historiska monument, vattendrag, orangeri, slott och café. På andra sidan floden Wisla ligger stadsdelen Praga. Den här delen klarade sig bäst under andra världskriget och du hittar många vackra hus i original.

Pass & visum - Polen

Nordiska medborgare behöver ej visum. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel 08-505 750 00. Ambassadens hemsida: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/18786/Polen-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Polen

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Warszawa

  • Valuta: Zloty (PLN)
  • Språk: Polska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!