Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Amsterdam Nederländerna

Ta sig till Amsterdam

Flyget landar på Amsterdam-Schiphols flygplats, ca 17 km sydväst om Amsterdam. Tåg från flygplatsen till centralstationen tar 15-20 minuter och kostar ca 40 kr enkel väg. Tågen avgår en trappa ner från terminalen var 10-15minut. Buss avgår var 30:e minut och gör normalt fem stopp, resan tar ca 30 minuter och kostar ca 40 kr. Shuttlebus från flygplatsen, dörr till dörr kostar ca 150 kr och avgår var 10:e minut. Taxi tar ca 20 minuter när det inte är rusningstrafik och kostar ca 350-400 kr.

Att ta sig runt

Amsterdam är en liten och cykelvänlig stad och du kan hyra cyklar på ett flertal platser. Vill du hellre promenera går detta också utmärkt. Längs Amsterdams många kanaler åker du gärna båt, annars går både bussar, tunnelbana och spårvagn. Köp med fördel ett GVB-kort som gäller för kollektivtrafiken 24h, 48h eller 72h. Taxibilar finns men kan vara svåra att stoppa på gatan, prova cykeltaxi för lite mer holländsk känsla.

Nöjen

Torgen Leidsepleid och Rembrandtplein erbjuder rikligt med kända diskotek, jazz- och rockklubbar. Van Gogh muséet har öppet till 22.00 på fredagar med bar och DJ. Bimhuis är en bra jazzklubb. De Melkweg är ett ombyggt mejeri med liveband. En annan bra rockklubb är Paradiso, en ombyggd kyrka. Balett, opera och klassiska konserter finns för finsmakaren. Dorrius och D´Vijff Vliegen lagar god, traditionell holländsk mat. Dynasty serverar orientalisk och Kantjil och de Tijger indonesiskt. Bruna kaféer erbjuder hemlagat tillsammans med pils - ljust öl som Heineken eller Grolsch. Nationaldrycken Genever produceras av enbär. Hungriga nattvandrare finner kiosker som säljer patatas frites, pappersstrutar med pommes frites och majonnäs. Kalverstraat och Leiderstraat är de mest kända shoppinggatorna i Amsterdam. Antikviteter och konst finns i Spiegelkvarteren. Många bra secondhandbutiker runt om i staden. Blomenmarkt, nära Muntplein, är en flytande blomstermarknad.

Var ska man bo?

Amsterdam är en liten storstad så du har inte långt till centrum var du än bor. Den östra sidan av staden, Oost är bohemisk med en industriell charm och kreativitet medan den norra delen, Noord är än mer hipp och alternativ. NDSM är området vid det gamla skeppsvarvet som har blivit riktigt trendigt och spännande. Museumskvarteret är det dyraste området att bo i, här ligger Rijksmuseum och Van Gogh muséet. Här finns också de dyra designbutikerna och diamantaffärer. Jordaan på västra sidan av centrum är det gamla judiska kvarteret, här finns många caféer, husbåtar längs kanalerna och charmiga gator. I centrum hittar du de livliga kvarteren med butiker, restauranger och barer, här ligger Red Light District men också det kungliga palatset. Utanför centrum är Amsterdam grönt med många vackra parker för sköna picknics och cykelturer.

Sevärdheter

I Amsterdam är Rijksmuséet, van Gogh museet, Anne Franks hus. Norröver finner du fiskebyarna Makren och Volendam och söderut Den Haag med badorten Scheveningen.

Pass & visum - Nederländerna

Visum krävs inte för nordiska medborgare. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel 08-556 933 00. Ambassadens hemsida: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/8566/Nederlanderna-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Nederländerna

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Amsterdam

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Nederländska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!