Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Mauritius Mauritius

Om Mauritius

Mauritius ligger i Indiska Oceanen ca 180 mil öster om Afrikas sydöstra kust. Ön är lite mindre än Gotland med ca 1,3 miljoner invånare. Till republiken Mauritius ingår även öarna Rodrigues, Agalega och Cargados Carajos Shoals. Huvudstaden heter Port Louis och ligger på huvudöns nordvästra kust.

Ta sig till Mauritius

Flyget landar på SSR International Airport som ligger på södra sidan, ca 9 km från närmaste stora ort, Mahebourg och ca 50 km från huvudstaden Port Louis. Utanför flygplatsen finns busshållplats för lokalbussen. Det finns tre olika bussar, en till södra sidan, en till mitten av ön och en till Port Louis. Nr 198 går var 15:e minut till huvudstaden och resan tar ca 1 h och 25 minuter. Taxi från flygplatsen till hotellen hittar du utanför ankomsthallen mittemot tullen. De har fasta priser och kostar till Blue Bay ca 170 kr och till hotellen längst bort i Grand Baie och Grand Gaube mellan 570-630 kr. Du kan även förboka privat taxi vid bokning av resan.

Att ta sig runt

På Mauritius finns det gott om lokalbussar och det kostar nästan ingenting. Det är smidigt och de går i stort sett överallt, dock kanske inte enligt tidtabell och kan ibland göra avstickare för att hämta upp en vän. Alla större orter har en busstation, huvudstaden Port Louis har två. Ett alternativ till buss är Taxi trains, taxibilar som går till särskilda destinationer, de väntar tills det blir fullt och åker sedan till sin destination, kostar lika mycket som bussen. Det finns också vanliga taxibilar och hyrbilsfirmor. Tänk på att det är vänstertrafik och skyltarna kanske inte ser ut som de du är van vid. Du kan också hyra bil med chaufför för en dag om du önskar.

Nöjen

Förutom att sola, bada och snorkla finns det också möjlighet att simma med delfiner, du kan åka ut med båt eller besök Tamarinviken. Du kan vandra i naturreservatet La Vallée de Ferney med sin häpnadsväckande natur med grönklädda berg, floder och vattenfall. Ett annat måste, är det vulkaniska och geologiska fenomenet Chamarel, med sju olika färger av jord som blandats till ett fantastiskt skådespel och det nästan hundra meter höga vattenfallet. Ta en dag i det myllrande stadslivet i huvudstaden Port Louis, där breda avenyer och gamla kolonialhus blandas med modern arkitektur, höga hus och nya shoppingcenter. Här kan du gå på Champ de mars och titta på galopptävling eller bara njuta av färgerna och de lokala godsakerna på marknaderna. I den botaniska trädgården Pamplemousses ser du stora näckrosor och gigantiska sköldpaddor. Du kan också prova på en undervattenspromenad eller att åka ubåt. Mat är ett stort nöje på Mauritius, här blandas olika kulturer och smaker och de olika festivalerna lockar många, både med mat och de fantastiska traditioner de olika religionerna bjuder på. Nattlivet hör mest hotellen till, i Grand Baie finns dock nattklubbar och de flesta större orter har barer med underhållning.

Stränder

Mauritius är känt för sina fantastiska sandstränder och kristallklara vatten. Över 150 km stränder finns det runt ön och de skyddas av ett drygt 30 mil långt korallrev som bryter vågorna och gör vattnet stilla och barnvänligt. Här snorklar och dyker både vuxna och barn och det färggranna undervattenlivet lämnar ingen oberörd. Norra kusten är soligast med platta stränder och hålligång. Här ligger stränder som Grand Gaube, Grand Baie och undersköna Trou aux Biches. Västra kusten har närheten till huvudstaden Port Louis men även kilometerlånga sandstränder som är både barnvänliga och sagolika. Här hittar du den sex kilometer långa stranden Flic en Flac, Tamarin och Le Morne. Ju längre söderut ju mer vindar och surfare, både Tamarin och Le Morne är populära surfstränder. Den södra kusten är vild och här skyddar inte revet runt om så på vissa stränder badar man inte, kolla efter vad skyltarna säger. La Prairie är en picknickvänlig strand med stora gräsområden och vacker utsikt. Sydöst hittar du Blue Bay med sina vackra blå färger och ett riktigt snorkelparadis, La Cambuse söder om Blue Bay är mer orörd med mindre människor. Östkusten bjuder på en av Mauritius mest populära stränder, Belle Mare, som är barnvänlig med klart vatten. Här hittar du också paradisön Ile aux Cerf med unik natur, golfbana och turkosa laguner. Svarta lavastenar finns vid vissa av stränderna då Mauritius är en vulkanisk ö. Vattensporter finns vid de allra flesta av stränderna.

Barnvänligt

Mauritius är barnvänligt. De flesta stränder förutom de på sydkusten är skyddade av korallrevet som bryter vågorna och gör vattnet lugnt och barnvänligt. Här finns La Vanille Crocodile Park med både djur och djungel. Barnen får rida på jättesköldpaddor. I Tamarinviken kan man simma med delfiner och i Parc Aventure Chamarel finns en naturpark med äventyrstema för lite större barn.

Pass & visum - Mauritius

Svenska medborgare behöver inget visum för inresa till Mauritius om vistelsen inte överstiger 90 dagar. Passet ska vara giltigt hela vistelsen och en returbiljett krävs. För vidare information hänvisar vi till Maurtitius konsulat: https://www.sveriges-konsulat.com/se/8911/Mauritius-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Mauritius

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. För resor till Mauritius krävs vanligtvis inga ytterligare vaccinationer men undantag kan finnas beroende på vem du är och hur du ska resa. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Mauritius

  • Valuta: Mauritiska rupier. (MUR)
  • Språk: Engelska och franska.
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: +3 timmar.

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!