Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Zagreb Kroatien

Ta sig till Zagreb

Flyget landar på Pleso, Zagrebs internationella flygplats, som ligger ca 10 km sydväst om Zagreb. Du tar dig enklast med buss till staden, de går varje halvtimme och tar ca 40 minuter. Det kostar 40 kr för en enkelbiljett och ca 55 för tur och retur. Bussarna går till och från Zagrebs busstation mellan 04.00-22.30. Taxi finns vid ankomstterminalen och kostar ca 300-350 kr.

Att ta sig runt

Zagreb är promenadvänligt och framförallt i gamla stadsdelen är många gator bilfria. Från det centrala torget Ban Jelacic utgår all busstrafik och även spårvagnarna passerar här. Spårvagnen har funnits länge i Zagreb och det finns 16 olika linjer. Biljett köper du i en tidningskiosk eller direkt av konduktören, det senare alternativet är lite dyrare. Priset för en enkelbiljett är ca 8 kr. En 24-timmarsbiljett kostar 20 kr. Ett Zagreb Card där förutom kollektivtrafiken även rabatt på inträde till museum ingår. För 72-timmarskort betalar du ca 120 kr. Taxi finns, de kör på taxameter.

Nöjen

Internationell filmfestival för animerad film, bergen Medvednicas sluttningar för vandring, skidåkning och rekreation, stadsparken Maksimir med sitt populära zoo, bargatan Tkalciceva och Bogoviceva, sjön Jarun med nattklubbar och kulturella evenemang, flera jazzklubbar, shopping längs huvudgatan Ilica.

Var ska man bo?

Zagrebs stadskärna är behändig och trevlig att promenera i. Du möts av många grönskande parker och vackra gamla byggnader. De flesta hotellen ligger i Nedre staden, mellan floden och torget Ban Josip Jelacic. Den Nedre staden kom till efter den stora jordbävningen 1880. Övre staden är den historiska stadskärnan som ursprungligen bestod av stadsdelarna Gradec och Kaptol. Övre och Nedre staden binds ihop av trappor eller bergbanan.

Sevärdheter

Mimaramuseet - ett konst- och hantverksmuseum, Museum of Broken Relationships, St Marks kyrka, den fantastiska kyrkogården Mirogoj, Nationalteatern, Zagrebs katedral, den gamla stenporten Kamenita vrata

Pass & visum - Kroatien

För svenska medborgare krävs det inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i landet. För mer information hänvisar vi Kroatiens ambassad: http://se.mvep.hr/en/

Hälsa & vaccinationer - Kroatien

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Zagreb

  • Valuta: Kuna (HKR)
  • Språk: Kroatiska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!