Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Venedig Italien

Ta sig till Venedig

Från Venedigs flygplats, Marco Polo Airport som ligger ca 13 km norr om centrala Venedig till Piazzale Roma tar det ca 35 minuter med expressbuss. Till Mestre tar det 20-25 minuter. Det kostar ca 80 kr enkel väg. Det går också att ta sig med båt, bolaget heter Alilaguna och en enkelbiljett kostar 150 kr. Det finns även taxi, priset ligger på ca 400 kr till centrum.

Att ta sig runt

Venedig är bilfritt och du kommer så långt som till Piazzale Roma med bil eller buss. Härifrån fortsätter du till fots eller med vattentransport. Enklast tar du dig till de olika öarna i lagunen eller på Canal Grande med vattenbussar, så kallade vaporettis. Biljetten kostar 70 kr och gäller så länge du är på båten. I centrala Venedig promenerar du, avstånden är inte stora och det är väl skyltat överallt. Canal Grande, huvudgatan leder som ett S genom ön och det finns endast fyra broar som korsar kanalen. Avstånden för att korsa kanalen kan bli ganska stora innan du hittar en bro därför finns det traghettos, de tar dig från ena sidan kanalen till den andra för ca 20 kr. I båten står du när gondoljären ror dig över. Har du drömt om att åka gondol i Venedig så är det absolut värt att prova. Det är inte billigt men en upplevelse. Priserna varierar beroende tid på dygnet och varifrån du åker men runt ca 800 kr får du nog räkna med, dyrare om du vill åka på kvällen ackompanjerad av både skönsång och musik.

Nöjen

Utbudet av klubbar är inte så stort men de finns. Casanova på Lista di Spagna 158/a, är öppet till 04 och spelar modern dansmusik. Utbudet av barer, caféer och restauranger är desto större. Venedigs filmfestival i september, karnevalen i Venedig. La Patatina, serverar gudomlig pommes frites, paninis och friterade grönsaker. Vi rekommenderar Al Sole di Napolis tunna, knapriga, vedugnsbakade pizzor, restaurangen ligger vid torget Campo San Paulo. Calle Larga som börjar på Markusplatsen och går till Accademiabron är shoppingstråket för dig som söker dyr märkesshopping. Här har Armani, Gucci, Prada och Versace sina butiker. Här finns även banker och växlingskontor. Typiska konstverk från Venedig är glas, glasmosaik och keramik och dockor och masker i papier maché.

Var ska man bo?

Venedigs centrum består av sex olika stadsdelar, Cannaregio på norra sidan, Castello i öster, San Marco och San Polo i mitten och så Santa Croce i väst och Dorsoduro i syd. Mest centralt, men också absolut folktätast är San Marco. Här ligger den berömda Marcusplatsen med sin basilika, Doge?s palats och Suckarnas bro över till det gamla fängelset. Här finns den dyra shoppingen, Harry?s Bar, teatrar, kyrkor och Rialtobron. Mittemot, på andra sidan bron hittar du San Polo. Österut ligger det lugnare Castello där du får se det mer genuina Venedig bland lokalbefolkning, tvättlinor och gamla fasader. Dorsoduro är Venedigs ryggrad, här finns museum, både sevärda Gallerie dell?Accademia och populära Peggy Guggenheim. Santa Croce i väst är porten till Venedig, här ligger tågstationen och busstationen Piazzale Roma. Cannaregio i norr är det största och mest folkrika området med det gamla judiska gettot.

Sevärdheter

Canal Grande, Rialtobron, Piazza San Marco med den vackra katedralen, Dogepalatset, Suckarnas Bro, Accademiagalleriet, Chiesa della Salute, Guggenheimmuséet (med konst av Picasso, Dali, Pollock).

Pass & visum - Italien

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet ska vara giltigt under hela din vistelse i landet. För vidare information hänvisar vi till Italiens ambassad: https://ambstoccolma.esteri.it/ambasciata_stoccolma/en/

Hälsa & vaccinationer - Italien

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Venedig

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Italienska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: 0 timmar

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!