Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Tel Aviv Israel

Ta sig till Tel Aviv

Tel Avivs flygplats heter Ben Gurion och ligger ca två mil utanför staden. Tåg går från flygplatsen och tar 16 minuter till tågstationen i utkanten av Tel Aviv, kostar 32 sek. Buss går till El-Al-korsningen där du får byta buss för att komma in till stan, tar ca 45 minuter och kostar 40 kr totalt. Taxi kostar ca 300 sek plus eventuella påslag för extra bagage och tid på dygnet. Det finns också delade shuttles s.k. sheruts som avgår enligt tidtabell in till staden och hotellen i Tel Aviv. Det kostar ca 150 kr per person.

Att ta sig runt

I centrala Tel Aviv tar man sig runt till fots men vill du kan du åka buss i stort sett överallt. Det är också det billigaste kommunikationsalternativet. Bussbolaget i Tel Aviv heter Egged. Längs de stora boulevarderna som t ex Rothschild går sheruts, de delade shuttlebussarna. Du vinkar bara till dig bussen när du ser den och säger till busschauffören var du vill gå av. De följer i stort sett busslinjernas vägar men har inga hållplatser. Taxibilar finns det gott om. Var noga med att taxin kör på taxameter. En tre-kilometers taxifärd kostar ca 110 sek.

Nöjen

Tel Aviv är känt som "staden som aldrig sover". Namal är området vid Tel Avivs hamn som byggts upp till ett modernt och trendigt nöjesområde med många restauranger, barer och nattklubbar. Neve Tzedek är ett populärt område med många caféer och klubbar i södra delen av centrum. Även Jaffa, den gamla historiska stadsdelen är hipp med många mysiga vinbarer och bohemisk touch.

Var ska man bo?

De flesta hotellen ligger i en rad bakom den fantastiska stranden som sträcker sig 13 kilometer från Jaffa i söder till den ombyggda hamnen i norr. Längs Rothschild Boulevard finns många restauranger och caféer blandat med de speciella Bauhausbyggnaderna. En tvärgata till Rothschild är Sheinkin, en populär shoppinggata med både exklusiva märkesbutiker och billigare turistaffärer. Här kan du hitta kändisar och bohemer på de många caféer och barerna i området. En annan klassisk gata är Dizengoff, också den trendig med många inneställen och shoppingmöjligheter. Norr om marinan upp mot den ombyggda hamnen är strandpromenaden trädäckad och full av matställen, barer och nattklubbar. Det är här du hittar Tel Avivs heta trendiga nöjesliv. På dagarna är stråket populärt bland barnfamiljer som promenerar och cyklar medan kvällen är för de partyglada. Söder om Tel Aviv ligger pittoreska Jaffa, den över 4000 år gamla staden som bjuder på historia, konstateljéer och Israels största loppmarknad.

Sevärdheter

Marknader, museum, Bauhausbyggnaderna som uppfördes på 30-talet av tyska judiska arkitekter och nu upptagen på Unescos världsarvslista. Dagsturer till Jerusalem, Betlehem, Döda havet och Masada.

Pass & visum - Israel

För svenska medborgare krävs inget visum. I landet får man stanna i 90 dagar utan visum. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresa och du måste ha en returbiljett. Svenska resenärer får ett inresekort i passet istället för stämpel. Kortet ska behållas i passet under hela vistelsen. För vidare information hänvisar vi till Israels ambassad: http://embassies.gov.il/stockholm/Pages/default.aspx.

Hälsa & vaccinationer - Israel

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Tel Aviv

  • Valuta: Shekel (NIS)
  • Språk: Hebreiska och arabiska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs inte
  • Tidsskillnad: +1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!