Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Dublin Irland

Ta sig till Dublin

Flygen landar på Dublin Airport som ligger ca 10 km norr om Dublin. Du kan åka både expressbuss och lokalbuss från flygplatsen och det kostar ca 60-80 kr enkel väg. Taxi finns utanför terminal 1 & 2 och det tar ca 20 minuter och kostar 150-200 kr beroende på hur många ni är och vart ni ska. Fråga gärna om priset innan ni åker.

Att ta sig runt

Dublin är en relativt liten stad, den är kompakt med korta avstånd och du promenerar enklast i centrum. Det finns både lokalbuss och spårvagn som du kan åka om du tröttnar på att gå. Du kan även åka sightseeingbuss, hop on hop off-buss med en biljett som gäller 24 h. Köper du ett så kallat "Dublin Pass" får du fritt inträde till många sevärdheter, museum samt tillgång till "fast track" i kön, giltig dagsbiljett till hop on hop off-bussarna, gratis enkelbiljett till flygbussen samt ett antal olika rabatter. Priset på passet ligger på ca 500 kr för en dag. En taxiresa på ca 3 km kostar dig ungefär 80 kr, det kostar extra om man åker på obekväma tider, har bagage eller är flera i bilen.

Nöjen

Teaterlivet är rikt och varierat, och i Dublin finns det mer än 700 pubar. The Dublin Litterary Pub Crawl har unga skådespelare som guider och besöker fyra kända pubar. Pubar, nattklubbar och restauranger i olika prisklasser hittar du i livliga Temple Bar-området. De nya trendiga ställena ligger numera vid St. Stephens Green, Odeon, PoD och Spirit är några av de bättre. Dublin Tourism ger ut The essential guide to shopping, dining and pubs in Dublin med mycket matnyttig information. De populäraste shoppinggatorna är Henry Street, väster om O'Connell med flera stora varuhus. På Grafton Street och gatorna omkring finns många olika butiker, både stora och små. Utmärkta golfbanor.

Var ska man bo?

Dublin är en stad med korta avstånd och även om du bor i utkanten av centrum tar det inte mer än 20-30 minuter att promenera till floden. Norrut leder den breda gatan O'Connell Street som korsas av flera mindre gator som t ex Parnell Street och Henry Street. Det här området är lite mer prisvärt än Temple Bar och St. Stephen's Green söder om floden. Är du ute efter ett livligare område med många restauranger och barer så är det just runt St. Stephen's Green du ska bo. Kuststräckan söder om Dublin centrum är otroligt vacker, Sandymount och ner mot Killiney.

Sevärdheter

Abbey Theatre, The Gaiety och The Olympia är tre kända teatrar. "The Dublin Experience" är en mutimediashow om stadens brokiga historia som visas på Trinity College. The Writers Museum är ett annat tips. Guinness Storehouse och whiskey destilleriet Old Jameson Distillery är ett måste. Wicklow County söder om staden kallas Irlands trädgård.

Pass & visum - Irland

Visum krävs inte för nordiska medborgare. Pass eller nationellt id-kort som är giltigt under perioden för vistelsen krävs. Ambassadens tel: 08-545 040 40. Ambassadens hemsida: https://www.dfa.ie/irish-embassy/sweden/.

Hälsa & vaccinationer - Irland

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Dublin

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Engelska och iriska
  • Elektricitet: 230 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: - 1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!