Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Samos Grekland

Om Samos

Samos ligger i östra delen av Egeiska havet och tillhör de Nordegeiska öarna. Det är ca 2 kilometer till Turkiet. Ön har en yta på 478 km² och ca 35 000 invånare.

Ta sig till Samos

Flyget landar på Samos flygplats. Flygplatsen har ingen trafik nattetid. Transfertiden till våra hotell i Potokaki är ca 10 minuter, till Pythagorion ca 15 minuter och till Psili Ammos tar det ca 30 minuter. Till hotellen i Votsalakia är det ca 45 minuter och till Karlovassi tar det ca 1 timme. Beroende på färdväg kan det ta längre tid till de två sistnämnda. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.

Att ta sig runt

Från Samos stad finns dagliga bussförbindelser med öns byar och stränder. Till Pythagorion tar det ca 25 minuter med buss från Samos stad. Båtförbindelser med öarna runt om och från Samos stad går färjor till Aten/ Pireus, Patmos och Turkiet. Vissa färjor även från Karlovassi. Man kan hyra bil, moped och cykel. Det finns gott om taxibilar.

Nöjen

I Pythagorion finns ett stort utbud av restauranger och barer, speciellt i hamnen. Nattlivet är mest intensivt i Samos stad, Pythagorion och Karlovassi, med flera nattklubbar och barer. Votsalakia och Potokaki är lugna små badorter med några tavernor, i Votsalakia finns också ett fåtal barer. Ovanför Pythagorion ligger byn Mytilini som har en utomhusbio som är öppen under högsommaren.

Stränder

Runt ön finns många vackra naturstränder och badvikar. De flesta ligger utanför badorterna och några kan endast nås med båt. I Pythagorion finns två stränder, en på var sida om hamnen. De är små och består av sten och sand. Ett par kilometer väster om Pythagorion ligger Potokaki, nedanför flygplatsen. Här finns en lång barnvänlig strand av klappersten men även grovkornig sand på sina ställen. Norr om Pythagorion ligger en av Samos finaste sandstränder, Psili Ammos som är långgrund och barnvänlig. Hit kan man ta sig med bil eller båt från Pythagorion. Med båt kan man även ta sig till ön Samiopoula på södra sidan, här finns en ljuvlig sandstrand med kristallklart vatten. I sydost ligger Votsalakia med fin långsträckt och barnvänlig strand, sanden är en blandning av sand och grus eller småsten. Väster om Votsalakia ligger Chrissi Ammos och Limnionas, två underbara och långgrunda sandstränder. På norra sidan av ön hittar du Karlovassi med en klapperstensstrand, även Potami är en större klapperstensstrand där du har gott om plats. I och runt Kokkari som du når på väg mot Samos stad, är det ofta mer blåsigt och bra med vattensporter.

Barnvänligt

Pythagorion är kuperat med backar och trappor. Votsalakia och Potokaki är mer barnvänligt med längre stränder och mer långgrunt.

Pass & visum - Grekland

För svenska medborgare krävs inget visum. Ditt pass måste vara giltigt under hela ditt besök i landet. Observera att du till Grekland även kan resa med ett nationellt-ID utfärdat av polismyndigheten. För vidare information hänvisar vi till Greklands ambassad: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/9969/Grekland-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Grekland

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Samos

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Grekiska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: + 1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!