Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Kreta Grekland

Om Kreta

Kreta är Greklands största ö och ligger i södra Medelhavet. Ön är ca 26 mil lång och 6 mil på bredaste stället. Här bor ca 600 000 bofasta invånare, varav hälften i Heraklion som är öns största stad. I Chania stad, öns näst största stad bor ca 70 000 och i Rethymnon, tredje största staden bor ca 30 000.

Ta sig till Kreta

Flyget landar i Chania. Transfertiden till våra hotell längs Chaniakusten är ca 30 minuter till en timme. Till Kalives tar det ca 45 minuter och till hotellen i Rethymnon tar det ca 1-1,5 timme. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.

Att ta sig runt

Det finns bra bussförbindelser mellan Chania och Rethymnon, men även med Heraklion och byarna längs norra kustvägen och Kretas sydkust. Det finns många taxibilar och möjlighet att hyra bil, motorcykel, moped och cykel. Chanias flygplats har reguljär flygförbindelse med Aten. Från Rethymnon finns färja till Pireus och Santorini. Från Heraklion finns inrikesflyg till Aten, Rhodos och Thessaloniki. Vi rekommenderar dig att hyra bil och utforska Kretas många sevärdheter och stränder på egen hand.

Nöjen

Längs hela kusten ligger restauranger, tavernor och barer. I Rethymnon och Chania stad är utbudet som störst och du hittar också biografer, bouzoukiklubbar m.m. Nattlivet är rikt och varierat, här hittar du både internationella nöjen och grekisk underhållning. Platanias är den badort där det finns ett störst utbud av restauranger och barer, även några klubbar, i Agia Marina finns några restauranger och tavernor i den gamla delen och även längs huvudgatan där det också finns barer. I Kato Stalos, Kalamaki och Chryssi Akti är det ett begränsat utbud av restauranger och ett fåtal barer. Kolymbari är känt för sina goda fiskrestauranger, dock är det mesta i både restaurangväg och nöjen koncentrerat till hotellen. I Kalives är nattlivet lugnt. Utbudet är störst under högsäsongen.

Stränder

Kreta har många stränder och de är generellt långa och breda med fin- eller grovkornig sand. Chanias strandsträcka väster om Chania stad är milslång. I Chryssi Akti som ligger närmast Chania stad är stränderna långgrunda med finkornig sand. Här finns tre bukter som är vindskyddade och lugna. I Kalamaki finns det en grovkornig sandstrand och mindre stenstränder. I Kato Stalos är den långa sandstranden guldfärgad och långgrund. I Agia Marina är det långgrund fin sandstrand i de östra delarna medan på den västra sidan, precis i övergången till Platanias blir det lite stenigt, kalkstensbotten. På Platanias västra sida är det återigen fin sandstrand, långgrunt och barnvänligt. Strandbarer finns både i Agia Marina och Platanias och det är stundtals livligt strandliv. I Kolymbari är stranden till störst del grovkornig och klappersten. Undervattensströmmar förekommer längs hela kuststräckan vid kraftig vind. Solstolar och parasoller går att hyra på de flesta stränder och det finns vattensporter vid många. I Kalives är stranden grovkornig och har fått EU:s blå flagg för rent och klart vatten. Den breda stranden i Rethymnon börjar mitt i staden. Den är barnvänlig, mestadels långgrund och löper 1,2 mil österut längs kusten. Vissa delar kan vara steniga och mindre långgrunda. Undervattensströmmar förekommer längs hela kuststräckan vid kraftig vind. Solstolar och parasoller finns att hyra. Begränsat utbud av vattensporter längs kusten. Kretas mest kända stränder ligger på sydvästra kusten, Falassarna har fått många utmärkelser som en av Europas bästa stränder och har kristallklart vatten. Elafonissi kallas för Greklands Maldiverna och är turkosblått med nästan rosa sand. En långgrund lagun där du vadar långt ut i vattnet.

Barnvänligt

Många långgrunda och barnvänliga stränder. I Kalamaki finns en go-kart bana och i Agia Marina en lekpark med hoppborg och minigolf. Vissa trottoarer har höga kanter och kan vara svårframkomliga med barnvagn.

Pass & visum - Grekland

För svenska medborgare krävs inget visum. Ditt pass måste vara giltigt under hela ditt besök i landet. Observera att du till Grekland även kan resa med ett nationellt-ID utfärdat av polismyndigheten. För vidare information hänvisar vi till Greklands ambassad: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/9969/Grekland-i-Stockholm

Hälsa & vaccinationer - Grekland

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Kreta

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Grekiska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs inte.
  • Tidsskillnad: + 1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!