Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Dubai Förenade Arabemiraten

Om Dubai

Dubai är ett av sju emirat som utgör landet Förenade Arabemiraten. Emiratet Dubai ligger vid Persiska viken och gränsar till Abu Dhabi i söder och Sharjah i norr. Ytan är 3 900 km² och det bor ca 2,7 miljoner invånare i Dubai.

Ta sig till Dubai

Flyget landar på Dubai International Airport i norra Dubai om du reser med direktflyg från Skandinavien. Vissa flyg landar på Al Maktoum airport i södra Dubai, i distriktet Jebel Ali. Från Dubai International går buss dygnet runt till centrum från terminal 1,2 och 3, mellan terminalerna kan du åka shuttle-buss eller tunnelbana. Du köper biljett i förhand, det går inte att betala ombord. Du kan även ta tunnelbana, station finns under terminal 1 och 3. Tågen går var 10:e minut mellan ca 06.00-00.00. Tunnelbanetrafiken är stängd fredag förmiddag. Biljett måste köpas i förväg. Det finns taxi utanför terminalen, taxipriserna är relativt låga om man jämför med Sverige. Från Al Maktoum går taxibilar.

Att ta sig runt

Dubai är en stor stad med enorma distanser. Du tar dig enklast runt med taxi som är billigt och lättillgängligt om man jämför med Sverige. Du kan också åka tunnelbana som är ett relativt nytt färdsätt i Dubai. Du köper biljett, Nol card, som laddas med olika resor eller dagskort, dessa gäller även för busstrafiken. Tågen är moderna, förarlösa och luftkonditionerade. På fredagar går första tåget kl 13.00, i övrigt från 05.50-midnatt. Förbud mot att äta, dricka och lägga fötterna på sätena, detta är belagt med böter. I Dubai Marina finns promenadvägar med restauranger och butiker.

Nöjen

I Dubai finns ett av världens modernaste vattenland, Wild Wadi Waterpark, samt på bekvämt avstånd fyra stycken utmärkta 18-håls golfbanor. Nattetid har Dubais nöjesliv flyttat in på hotellen. De flesta restauranger, pubar och nattklubbar hör till hotell i stan, det är endast på hotellen det serveras alkohol. Utbudet är stort. Gästarbetarna i landet har präglat matkulturen. Man kan bl.a. äta utmärkt libanesisk, indisk, thailändsk och mexikansk mat. I Dubai finns ett stort utbud av lyxshopping där priserna lite billigare än i Sverige.

Stränder

Längs med hela Dubais kuststräcka kan du njuta av de härliga stränderna med ljus finkornig sand och turkost vatten. Det finns både allmänna och privata stränder. De hotell som ligger vid stranden har oftast sin privata del av stranden där bara hotellets gäster får vara. Bor du i Downtown, Bur Dubai & Deira kan du bada vid de allmänna stränderna. Det finns både mindre stränder och strandparker som är avgiftbelagda. Strandparkerna har duschar och omklädningsrum och vissa även matställen. Gratisstränder finns bl a vid Jumeirah Beach Residence i Dubai Marina och vid Jumeirah Beach hotel med utsikt över hotellet Burj al Arab. Strömmarna kan vara starka så var uppmärksam.

Barnvänligt

Dubai är barnvänligt med många aktiviteter, parker och långgrunda stränder.

Ramadan

Den muslimska fastemånaden Ramadan hålls mellan 23/4-23/5 2020, då kan butiker och affärer hålla stängt och serviceverksamheten överlag gå lite långsammare. Det är inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedgång. Hotellens restauranger är normalt öppna som vanligt men de lokala är ofta stängda under dagtid.

Åldersgräns

Du måste vara över 21 år om du reser utan dina föräldrar, annars krävs kopia av förälders pass samt intyg på engelska. Kontakta ambassaden för mer information.

Övrigt

Förenade Arabemiraten är ett muslimskt land och man respekterar landets lagar och seder. Alkohol serveras bara på hotellen och enstaka restauranger och barer. Det är olagligt att dricka alkohol eller att vara berusad på allmän plats. Taxfree går att handla på flygplatsen både vid ankomst och avresa. Att sola och bada topless är förbjudet.

Pass & visum - Förenade Arabemiraten

Visum krävs. För nordiska medborgare ingår visum som erhålls vid ankomsten och är giltigt i 90 dagar från inresedatum. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader vid ankomsten. OBS! Om passet innehåller israeliska stämplar, kontakta landets ambassad för att säkerställa om detta är ett hinder för din inresa till landet. Ambassadens tel: 08-411 12 44. Ambassadens hemsida: http://www.uae-embassy.ae/embassies/se.

Hälsa & vaccinationer - Förenade Arabemiraten

Vi rekommenderar alla resenärer att vara vaccinerade mot hepatit A och B. För resor till Förenade Arabemiraten krävs vanligtvis inga ytterligare vaccinationer men undantag kan finnas beroende på vem du är och hur du ska resa. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Dubai

  • Valuta: Arabiska Dirham (AED)
  • Språk: Arabiska
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: +2-3 timmar. Har ej sommmartid.

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!