Sök och boka resa
Arlanda

Fakta om Cypern Cypern

Om Cypern

Cypern är Medelhavets tredje största ö och ligger söder om Turkiet. Här bor ca 1,1 miljon bofasta invånare, varav ca 300 000 i Nicosia som är öns huvudstad. I Larnaca bor ca 77 000 och i Ayia Napa bor ca 2 000 vintertid.

Ta sig till Cypern

Flyget landar i Larnaca. Transfertiden till våra hotell vid Larnaca Bay är ca 20 minuter. Till Ayia Napa tar det ca 45 minuter och till hotellen i Protaras-Fig Tree Bay tar det ca 60 minuter. Transfertiden kan variera beroende på antal stopp och trafik. Airtours representant assisterar vid ankomst och avresa. Transfer kan förbeställas vid bokning.

Att ta sig runt

Bra bussförbindelser på Cypern, både i städerna och på landsbygden speciellt under sommarhalvåret. Gott om taxibilar i alla orter. Bil, moped och cykel finns att hyra. Cypern har vänstertrafik.

Nöjen

I storstaden Larnaca finns ett stort utbud av restauranger, både med internationellt och traditionellt kök. Många barer, caféer och flera nattklubbar. Under högsäsong är nöjeslivet i Ayia Napa mycket aktivt, här finns gott om barer och nattklubbar och även bouzoukiklubbar som är öppna fredagar och lördagar. I Ayia Napa finns många restauranger med internationellt kök och de bästa traditionella tavernorna ligger lite i utkanten av orten. Protaras-Fig Tree Bay är lugnare men även här finns gott om restauranger, caféer och pubar. Under lågsäsong är utbudet mer begränsat.

Stränder

I Protaras-Fig Tree Bay finns flera badvikar som är långgrunda med finkornig sand. Den längsta stranden ligger precis nedanför Fig Tree Bay. I Ayia Napa finns många bra sandstränder som är långgrunda med finkornig sand och klart vatten. Den mest kända är Nissi Beach med vit sand och turkost vatten. I Larnaca finns en lång strand mitt i stan med grovkornig sand och Mackenziestranden ligger precis innan flygplatsen och är långgrund med en blandning av fin- och grovkornig sand. Larnacabukten bjuder på flera stränder med grovkornig sand som ibland kan vara lite steniga. På många av stränderna finns solstolar och parasoller att hyra för ca 50 kr per dag och vattensporter.

Barnvänligt

Både Ayia Napa och Fig Tree Bay är mycket barnvänliga med långgrunda fina sandstränder och gott om aktiviteter för barn. I Ayia Napa finns en vattenpark, go-cart, minigolf och ett litet nöjesfält. I Protaras-Fig Tree Bay finns Ocean Aquarium som är ett populärt utflyktsmål för barn i alla åldrar och minigolf, bowling och inomhuslekplats. I Larnaca finns åkattraktioner för de mindre barnen längs strandpromenaden.

Pass & visum - Cypern

För svenska medborgare krävs inget visum för resa till Cypern. För svenska medborgare måste passet vara giltigt under hela resans tid. För vidare information hänvisar vi till Cyperns ambassad. http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_stockholm.nsf/ecsw27_se/ecsw27_se?OpenDocument

Hälsa & vaccinationer - Cypern

Vi rekommenderar alla resenärer att vaccinera sig mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig i god tid före avresa. För resor inom Europa krävs vanligen inga ytterligare vaccinationer men det kan finnas undantag. För vidare information hänvisar vi till din vaccinationsmottagning.

Snabbfakta – Cypern

  • Valuta: Euro (EUR)
  • Språk: Grekiska och turkiska.
  • Elektricitet: 220 V. Adapter behövs.
  • Tidsskillnad: +1 timme

Följ Airtours i sociala medier

I väntan på nästa resa hittar du oss på Facebook och Instagram.

Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram

Få erbjudanden via e-post – först av alla!