Ändra sökning
Arlanda

Information om coronaviruset

Svenska UD har den 14 september justerat sina reserekommendationer. Efter detta finns ingen avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder; Andorra, Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

För övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet har UD tidigare beslutat om avrådan för icke nödvändiga resor t.o.m den 23 september.

Gällande länder som inte täcks av ovan gäller i nuläget avrådan för icke nödvändiga resor till den 15 november 2020.

Vi ser nu över vårt flygprogram för återstoden av hösten och kommer att kontakta berörda kunder i turordning. Du behöver alltså inte kontakta oss. Hör du inget från oss, så kommer resan genomföras som planerat. Vanliga av- och ombokningsregler gäller, om inte annat meddelats.

Viktigt! Nya krav på inresehandlingar för dig som reser till Grekland, Kroatien, Spanien eller Cypern. Läs mer under "Viktigt! Inreseformulär".

Om flygnumret ändras på din resa behöver du fylla i inreseformuläret en gång till med korrekt flygnummer. För resor till Grekland behöver man bland annat ange hotellets adress. Hotellets adress finns på hotellsidan under "bra att veta" senast en vecka innan avresa.

Senast uppdaterad 2020-09-16

Grekland - Viktigt! Du måste fylla i ett inreseformulär senast 24 timmar innan avresa för att få komma in i landet.
Varje person på bokningen behöver fylla i ett eget inreseformulär. När du fyllt i inreseformuläret får du ett bekräftelsemejl. På avresedagen får du en QR-kod via mail som du laddar ner till mobilen eller skriver ut och har med dig till flygplatsen. Alla i sällskapet behöver ha en QR-kod för att få stiga ombord. QR-koden kontrolleras vid incheckningen och saknar du den riskerar du att inte komma iväg på din semester. Observera att formuläret stängs 24 timmar innan avresa så se till att göra det i god tid innan avresa. De grekiska myndigheterna har en hotline som kan kontaktas för frågor. +30 215 560 5151

Klicka här för att fylla i inreseformuläret till Grekland
Länk till https://travel.gov.gr/#/
För att öppna länken, använd annan webbläsare än Internet Explorer.

Spanien - Viktigt! Du måste fylla i ett inreseformulär inte tidigare än 48 timmar innan avresa för att få komma in i landet.
Efter du fyllt i inreseformuläret visas en QR-kod som du laddar ner till mobilen eller skriver ut och har med dig till flygplatsen. Har du ingen QR-kod riskerar du att nekas ombordstigning vid utresan.

Klicka här för att fylla i inreseformuläret till Spanien
Länk till https://www.spth.gob.es/

Informationsvideo:
Länk till https://www.spth.gob.es/more

Kroatien - Viktigt! Du måste fylla i ett inreseformulär innan avresa för att få komma in i landet.
När formuläret är ifyllt laddar du ner det och skriver ut det för att ta med på resan och visa upp vid ankomst till Kroatien. Inreseformuläret till Kroatien är giltigt i 90 dagar. Har du inte med formuläret riskerar du att nekas ombordstigning vid utresan. Ombord på flyget får du en hälsodeklaration att fylla i, och som ska lämnas vid ankomst. För att minimera onödiga kontakter – tänk på att ta med en egen penna!

Klicka här för att fylla i inreseformuläret till Kroatien
Länk till https://entercroatia.mup.hr/

Cypern - Viktigt! Du måste fylla i ett inreseformulär senast 24 timmar innan avresa för att få komma in i landet.
Inresande till Cypern måste fylla i en resedeklaration i förväg innan avresa för att få ett sk "Cyprus Flight Pass". Denna kan fyllas i inom 24 h innan avresa.

Cypern - Viktigt! Negativt covid-19-test
Fr. o m. den 28 augusti är det ett krav från de Cypriotiska myndigheterna att man som ankommande resenär kan uppvisa ett negativt covid-19-test. Det så kallade PCR-testet ska vid ankomst till Cypern inte vara äldre än 72 timmar samt bevisa att man inte har en pågående covid-19-infektion. Vänligen uppmärksamma att detta inte rör sig om ett antikroppstest. Barn upp till 12 år behöver inte testas. Det är resenären som står för kostnad för covid-19-test. Via följande länk finner ni Folkhälsomyndighetens information om testning för reseintyg.
Länk till Folkhälsomyndighetens hemsida

Klicka här för att fylla i inreseformuläret till Cypern
Länk till https://cyprusflightpass.gov.cy/

Egypten - Viktigt! Negativt covid-19-test
Fr. o m. den 1 september är det ett krav från de Egyptiska myndigheterna att man som ankommande resenär kan uppvisa ett negativt covid-19-test. Dokumentet ska vara utfärdat på engelska eller arabiska. Det så kallade PCR-testet ska vid ankomst till Egypten inte vara äldre än 72 timmar samt bevisa att man inte har en pågående covid-19-infektion. Vänligen uppmärksamma att detta inte rör sig om ett antikroppstest. Barn upp till 6 år behöver inte testas. Det är resenären som står för kostnad för covid-19-test. Via följande länk finner ni Folkhälsomyndighetens information om testning för reseintyg.
Länk till Folkhälsomyndighetens hemsida

För dig som ska resa till en annan destination
Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad på de lokala rekommendationer som finns för ditt resmål via länkarna längst ned på denna sida där du hittar mer information.

Vi kommer att återbetala inbetalda belopp till alla kunder som fått sina resor inställda eller avbokade p.g.a. coronaviruset. Återbetalningar sker i turordning baserat på det datum resan avbokades. När man har en paketresa inbokad med Airtours är man skyddad av Paketreselagen och i normala fall sker återbetalningar inom två veckor. Under rådande exceptionella omständigheter, tar det dock betydligt längre tid. Orsaken till att återbetalningarna tar lång tid är att vi har ett stort antal inställda och avbokade resor att administrera. Vi är i vår tur beroende av återbetalningar från våra underleverantörer, t ex. flygbolag och hotell. Vidare har vi dessutom korttidspermitterat ett stort antal medarbetare. Det är vår förhoppning att våra kunder har överseende och tålamod med ovanstående.

Vi förstår er oro inför coronaviruset, men vi som researrangör saknar adekvat expertis för att kunna förutse dess spridning framåt i tiden. Vi kan därför inte svara på om det är säkert att boka en resa till en viss destination vid en viss tidpunkt framöver. Vi följer UDs rekommendationer. Utöver deras rekommendationer kan vi inte ge några prognoser. Vi erbjuder däremot alla som bokar en ny charterresa med avresa under 2020 öppet köp fram till 28 dagar innan avresa, läs mer under Öppet köp.

Airtours har för 2020 ställt upp till 148 miljoner i statlig resegaranti, vilket är helt i enlighet med hur vi vill agera som företag för att säkerhetsställa våra kunders absoluta trygghet. När du köper en paketresa hos Airtours täcks du också av paketreselagen.

Flyget:
 • Munskydd som täcker näsa och mun är ett krav från och med att du stiger ombord tills att du lämnar planet. Du som passagerare ansvarar själv för att ta med dig munskydd. Kravet gäller inte barn under 6 år. Läs mer på respektive flygbolags hemsida.
 • Flygbolagen gör vad de kan för att skapa så stor social distansering som möjligt ombord. Men man har inte spärrat några sittplatser.
 • Nästan alla flygplan är utrustade med HEPA-filter för att hålla luften ombord ren. Läs mer på respektive flygbolags hemsida.
 • Alla flygplan städas och desinficeras i enlighet med Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet EASA:s regelverk.
 • Alla servering av mat eller dryck ombord är tillfälligt stoppad. Om du har bokat flygmat, så kommer vi att återbetala kostnaden automatiskt.
Flygplatsen:
 • Munskydd krävs på de flesta flygplatser. Du som passagerare ansvarar själv för att ta med dig munskydd.
 • Alla flygplatslounger är stängda.
 • Begränsat utbud av restauranger, butiker och service på flygplatserna.
 • Rutiner för check-in, säkerhetskontroll och ombordstigning har anpassats för att underlätta för social distansering.
 • Tänk på att vara på flygplatsen i god tid innan avgång.
Hotellet:
 • Utökade städ- och hygienrutiner av rummen och de allmänna utrymmena.
 • Social distansering, bland annat vid incheckning och måltider samt vid solstolar och poolområden.
 • Servering av mat sker enligt gällande rekommendationer och restriktioner. Antingen som bordsservering eller som buffé.
 • Alla hotell måste följa krav från sina respektive myndigheter, som skärpts med anledning av Corona pandemin. Krav som de enligt lag måste följa för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.
Transfern:
 • Munskydd kan krävas. Du som passagerare ansvarar själv för att ta med dig munskydd.
 • Utökade städ- och hygienrutiner.
 • Anpassning efter lokala myndighetskrav.

2021 års resor är nu bokningsbara via vår hemsida och du får 500 kr per person i boka-tidigt-rabatt!

Airtours har för 2020 ställt upp till 148 miljoner i statlig resegaranti, vilket är helt i enlighet med hur vi vill agera som företag för att säkerhetsställa våra kunders absoluta trygghet. När du köper en paketresa hos Airtours täcks du också av paketreselagen.

För att vi ska kunna komma i kontakt med dig är det viktigt att vi har dina korrekta kontaktuppgifter. Om du vill ändra eller kontrollera dina kontaktuppgifter avseende en aktuell resa gör du det enklast genom att logga in via https://www.airtours.se/minresa/.

Som resenär är det viktigt att hålla sig uppdaterad före och under sin resa.

UD
Sweden Abroad
Folkhälsomyndigheten
Re-open EU

Våra om- och avbeställningsvillkor