Krakow

Krakow – En mix av gammalt och ungt

Flera av de nyanlända turisterna på kaféet rycker till. En amerikansk kvinna sätter ner sin kaffekopp bredvid guideboken ”Europe in 20 days” som ligger på glasbordet och utbrister ”What is that sound?”. Hon har just lyssnat till Hejnal Mariacki, precis som de andra som sitter på någon av alla serveringarna runt Rynek Glowny i Kraków; detta mäktiga medeltida torg som gör anspråk på att vara det äldsta i sitt slag i hela Europa.

Hejnal Mariacki är den trumpetmelodi som hörs varje timme från det norra – och högsta – av den stolta Mariakyrkans två torn. Melodin, som är på fem toner och som blåses i de fyra väderstrecken vid varje hel timme, slutar tvärt för att hedra en på den tiden känd trumpetare som på 1200-talet blåste just den här trudelutten för att varna för fiender. Han var utkikspost. Men den stackars trumpetaren blev, mitt under sin egen konsert, träffad i halsen av en pil när tartarerna anföll. Det är därför slutet är så abrupt än idag.

Se erbjudanden på weekendresa till Krakow


Kontrasternas stad

De amerikanska turisterna har förvisso hittat hit men de kommer ännu inte i flock. En väluppfostrad grupp från Japan tittar kisande mot Mariakyrkans torn, uppenbarligen pålästa om Krakóws historia, och försöker ta bilder i motljuset med sina tiotusen-kronors-kameror. Svenskarna har däremot rest hit länge och redan 1596 delade vi regent (Sigismund III). Några år senare, under det andra polska kriget, utsattes Kraków för dubbel plåga. Först kom svenska plundringståg i skytteltrafik, sedan en pestepidemi.

Slott i Krakow

Men det kanske mäktigaste med denna konstrasternas stad är att den klarade sig under 1900-talets alla angrepp mot Polen. De bombande flygplanen som exempelvis ödelade stora delar av Warszawa under andra världskriget befann sig aldrig i luftrummet ovanför Mariakyrkan. Det gör att den gamla stadskärnan är välbevarad, och gammal är just vad den är. När Kraków 1257 fick stadsrättigheter enligt den tyska stadslagen Magdeburgrätten återuppbyggdes staden efter mongolernas härjanden, och arkitekturen från dess finns kvar och är till stora delar intakt.

Läs mer om weekendresa till Krakow

Samtidigt är detta Polens mest kosmopolitiska stad. Jagellonska universitetet, som grundades i mitten av 1300-talet, är Polens största och av stadsregionens totalt 800.000 invånare är en tiondel studenter. I dag – när mer än trettio år har gått sedan muren föll och öst gav upp – har Kraków i mångt och mycket det som finns även i exempelvis Milano och Madrid: designaffärer, trendiga restauranger, coola barer, häftiga gallerior. Och alla dessa lever i samklang och symbios med den pampiga medeltida arkitekturen, på ett sätt som är remarkabelt och som egentligen bara vissa kvarter i Prag kan matcha.

Kafé i Krakow

Perfekt för en weekend

Den kompakta stadskärnan gör Kraków till det perfekta weekendresmålet. Att bara promenera och strosa kommer man långt med. Inne i tyghallarna på Rynek Glowny går det att köpa bärnstenshalsband och andra smycken till polska överpriser, men själva marknadsplatsen är ändå värd en halvtimme eller två.

Den kompakta stadskärnan gör Kraków till det perfekta weekendresmålet

Även om mycket från kommunisttiden är utsuddat och förträngt finns vissa reliker. Mjölkbarerna – eller ”bar mleczny”, som de heter på polska – är charmerande. Här serveras mat och vodka, och här samlas och samsas människor från alla samhällsskick. En tvårätters kostar runt 40 kronor och det som erbjuds är robust polsk husmanskost och en skön, avslappnad stämning samt en börs-vd på ena sidan och en busschaufför på andra. Som lunchalternativ rekommenderas också någon av alla delikatessbutikerna och en picknick i den gröna grässluttningen ner mot den sävligt flytande floden Wisla; ett vattendrag som också har fått ge namn åt ortens mest kända fotbollslag.

Gata i Krakow

Utflyktsmålen är rimliga rent tidsmässigt under en weekendvistelse. Auschwitz ligger bara en timme bort med buss och det finns flera guidade turer dit som avgår på morgonen och som är tillbaka på eftermiddagen. Det är lika fruktansvärt som fasansfullt, men att besöka ett av 1900-talets grymmaste och värsta ställen ger perspektiv på livet och den eventuella meningen med det.

Att besöka ett av 1900-talets grymmaste och värsta ställen ger perspektiv på livet

Stadsdelen Nowa Huta är på sitt sätt intressant. Under kommunisttiden uppfördes denna del av Kraków som en sorts mönsterstad, med sin strikta stadsplanering och strama arkitektur. Nu arrangeras det ”kommunistutflykter” hit i tidsenlig Trabant – och det finns lägenheter att få gå in i, intakta från 1970-talet, med all den konstanta och precisa gråhet som präglade Polen under det decenniet; Polen kanske mest av alla länder bakom järnridån.

Stort utbud av musik, kultur och konst

Och även om Warszawa är den politiska huvudstaden i Polen, så är det Kraków (som var huvudstad fram till att Sigismund fick en knäpp och ändrade sig i slutet av 1500-talet) som är landets dynamo vad gäller musik, kultur och konst. Jazzcaféerna och gallerierna ligger sida vid sida på sidogatorna från Rynek Glowny. Teater- och operascenen har alltid haft en stor och viktig plats. Den klassiska musiken har sitt polska säte här. Och det är hit och ingen annanstans som Weronika (Irene Jacob) åker, när hon sitter på tåget och tankfullt tittar ut genom fönstret, i en av 1900-talets allra bästa filmer: Veronikas Dubbelliv, av den polske mästerregissören Krzysztof Kieslowski.

Läs mer om weekendresa till Krakow