Kvällsbild över Belgrad

Bubblande Belgrad

En weekendresa till Belgrad, Serbiens huvudstad är en härligt nyvaken vitamininjektion. En charmig weekend-destination laddad med ung energi, kosmopolitiska kaféer och sena nätter.

Shoppinggata i Belgrad

Det har surrats och viskats ett tag, men nu är tiden definitivt mogen för Belgrad. Serbiens huvudstad är en skön smältdegel. En kontrastrik stadskärna med en arkitektur som berör – och ständigt pendlar mellan då och nu. Spatsera längs långa shoppingstråket Knez Mihailova omgiven av sina fantastiska sekelskiftesbyggnader – och ladda ny energi med några spännande rätter från den anrika saluhallen. Och glöm inte koffeinkicken på Kafeterija Magazin 1907, stans absolut coolaste kafé inhyst i en underbar art noveau-pärla, som också var Belgrads första shoppinggalleria. Kafékulturen är stark och koffeinet är medborgarnas dagliga bränsle.

Gågata i Belgrad

Bästa barerna

Har du väl fått fart på fötterna igen är det dags att bromsa in vid Belgrads bultande hjärta Trg Republike, Republikens torg, och boka billiga sista minuten-biljetter till kvällens operaföreställning på klassiska Nationalteatern, innan du slinker in på eleganta Nationalmuseet. I kvarteren runt det tidigare industriområdet Savamala är pulsen högre och partyt längre än någon annanstans i stan. Ett sympatiskt stök som kännetecknar stora delar av Belgrad. Bland husväggar fulla med muralmålningar gömmer sig Belgrads bästa barer, både för den som söker lokal hantverksöl, personliga vinupplevelser eller bara ett hederligt nattsudd. När du vaknar väntar originella boutique-upplevelser, kul krogar och otippade konstkickar på kulturcentret Mikser House. Vill du verkligen borsta sömnen ur ögonen så ta ett dopp från stranden på cityön Ada Ciganlija. Dröj dig kvar tills mörkret omfamnar Belgrad och floden Sava öppnar sig som en enda stor böljande partybåt på stans många flytande klubbar, splavs.

Kvällsbild med utsikt över Belgrad

Brutala Belgrad

Spatsera över Sava och vandra rakt in i en tidsmaskin. Gå ut på andra sidan i stadsdelen Novi Beograd, Nya Belgrad. Området var ett enormt träsk ända till slutet av 1940-talet när folk flyttade in från landsbygden. Och det är ett ganska bryskt uppvaknande som väntar om du inte går igång på modernistiska byggnader. Nya Belgrad är däremot ett måste på göra-listan om du faller pladask för östeuropeisk efterkrigsarkitektur, krönt av mängder med kommunistpalats i den typiska brutala arkitekturskolan.

Tillbaka på citysidan vill vi för allt i världen inte missa det spännande Nikola Tesla-museet. Här får besökaren veta allt om den nyskapande Balkanfödde uppfinnaren, vars namn i dag är en stark signal rakt in i både Belgrads och allas vår framtid.

Läs mer om weekendresa till Belgrad