Lissabon – En weekendpärla

Lissabon – En weekendpärla

”Du ville inte ha något av det här, ville inte träffa nån. Satt hellre ensam, på en fadokrog i Lissabon”, sjunger Ulf Lundell i sången En gång om året. Och den svenske nationalskalden framstår trots sin fäbless för moll nästan som en muntergök i jämförelse med den portugisiska folkmusikstilen fado; en genre med influenser från gamla sjömanssånger, från Brasilien, från afrikanska slavsånger och från arabisk folkmusik. Den karakteriseras av klagofyllda gitarrmelodier och av texter som handlar om havet och de fattiga människornas hopplösa kamp.

En weekend i Lissabon bör faktiskt innehålla ett besök på en fadorestaurang

Men en fadoupplevelse behöver inte vara så dyster som den först kan låta. En weekend i Lissabon bör faktiskt innehålla ett besök på en fadorestaurang; den musikaliska upplevelsen är garanterad och omvälvande och ger fina minnen för livet. Överhuvudtaget är restauranger något som Lissabon kan skryta med. Atlanten med alla sina läckerheter ligger ju där och skvalpar bortom kajerna. På senare år har alltfler börjat upptäcka Lissabon och med dem kommer också lovorden som ”en komet på mathimlen” och liknande – men faktum är att traditionen av vällagad, god mat har funnits länge, bara det att alla inte har upptäckt den.

Skaldjurstallrik i Lissabon

Här serveras Europas bästa fisk- och skaldjur till helt andra priser än exempelvis i Sverige, och de lufttorkade skinkorna håller i regel högsta klass. Portugals stora styrka som matland är dels närheten till havets alla delikatesser, dels att landets alla upptäcksresande under århundrandena har fört med sig influenser från andra kulturer och kök. De nordafrikanska kryddorna spelar till exempel en central roll i mångas kokkonst. Sedan finns såklart den där portugisiska specialiteten som man bara måste äta minst en gång under en vistelse i Lissabon: kolgrillade sardiner.

Se erbjudanden på weekend i Lissabon

Den vita staden

Lissabon, vid floden Tejos mynning ut mot Atlanten, har gemensamt med Rom att den är byggd på sju kullar. Den välbehållna arkitekturen spänner från medeltid till nutid i en härlig mix. Alain Tanners film ”Den vita staden” från 1984 är en sagolik kärleksförklaring till staden, och det är verkligen en vit stad. Det är inte många storstäder som kan skryta med att ha mer än trehundra soldagar per år, och ljuset är skarpt vitt och det doftar av salt och tång från Atlantbrisen som smyger in från väst.

Spårvagn i Lissabon

Stadens läge, på de sju kullarna, gör att det finns flera platser med en rent magnifik utsikt. De vindlande, svindlande gatorna är inte lämpade för biltrafik – i stället är det spårvagnar, hissar och bergbanor som gäller för att ta sig runt. Den vackra 25-april-bron som spänner över floden Tejo och som är en kopia av Golden Gate-bron i San Francisco är ett mäktigt landmärke. Det finns också en replika av Jesusstatyn, och det känns inte som en slump att Europas sista utpost har tagit intryck av kända monument i Nord- och Sydamerika.

Läs mer om weekend i Lissabon

Kombinera storstadspuls med strandliv

Medan sommardagar i Rom och Madrid kan vara nästan outhärdliga så erbjuder Lissabon ett annat klimat. Mellan fem och femton grader på vintern, och under högsommaren kan temperaturen visserligen stiga till över tjugofem, men närheten till Atlanten och dess vindar gör att värmen alltid är behaglig och aldrig tryckande. Och skulle man tröttna på kullerstenarna, gränderna, bergbanorna, stenmosaiken på den tjusiga gågatan Rua Augusta, shoppninggatan Rua Garretts alla boutiquer och allt det andra som ger Lissabon dess speciella karaktär så finns det alternativ på nära håll.

Rossio torget i Lissabon

Badorterna Cascais och Estoril ligger båda på behagligt avstånd från Lissabon

Badorterna Cascais och Estoril ligger båda på behagligt avstånd från Lissabon, bara några mil, och en hel eller halvdagsutflykt är både möjlig och att rekommendera för den som vill svalka sig i Atlanten. Och många ser Lissabon som det perfekta resmålet för att kombinera storstadspuls, fantastiska middagar och golf. Runt Lissabon ligger flera golfbanor som håller hög europeisk klass för den som vill vara aktiv på sin semester.

Strand i Cascais

Läs mer om resor till Cascais och Estoril