Vy över Berlin

Sevärdheter i Berlin

Berlin är så fullt av sevärdheter att du skulle behöva stanna ett år för att se allt. Vi som kommer dit för ett kortare besök får alltså nöja oss med att välja det vi helst av allt vill se. Kanske en eller ett par historiska platser, något kulturellt och sedan något lättsamt?

Här är ett axplock av de bästa sevärdheterna Berlin har att bjuda på!

Historiska sevärdheter i Berlin

Brandenburger tor

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor är Berlins egen triumfbåge och en symboliskt viktig plats för berlinarna. Den blev klar 1791 och fungerade då som den kungliga infarten till staden. Sedan murens fall 1989 är Brandenburger Tor en symbol för fred och enighet och är Berlins kanske mest kända plats.

Adress: Pariser Platz, 10117 Berlin

Checkpoint Charlie

Under den tid när Berlin var en delad stad var Checkpoint Charlie en av de viktigaste gränsövergångarna mellan öst och väst. Här kan du än idag se vägposten och gränskontrollen som är bevarad som ett minnesmärke.

Adress: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

Bild på utställning vid Berlinmuren

Berlinmuren (Gedenkstätte Berliner Mauer)

Minnesplatsen för Berlinmuren är ett bra ställe att börja på om du vill se resterna av den historiska Berlinmuren. Här finns information om gränsuppdelningen, ett bevarat vakttorn och Kapelle der Versöhnung (Försoningskapellet). Ett par kvarter bort ligger Nordbahnhof, en tunnelbanestation som inte trafikerades under den tid staden var delad, eftersom den låg på östra sidan om muren. Den är nu hem till en utställning om den delade staden, väl värd att besöka.

Adress: Bernauer Str. 111, 13355 Berlin

Förintelsemonumentet (Holocaust-Mahnmal)

Förintelsemonumentet färdigställdes först 2005 som ett minne över de nära 6 miljoner judar som dödades under förintelsen. Monumentet består av 2 711 fyrkantiga stenpelare som täcker ett 20 000 kvadratmeter stort område.

Adress: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin

Hemsida: stiftung-denkmal.de

Bild inifrån Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Riksdagshuset i Berlin (Reichstag)

Riksdagshuset ligger intill Brandenburger Tor och stod klart 1894. Byggnaden har bland annat överlevt en rad olika regimer och två världskrig. Glaskupolen som nu pryder huset tillkom under renoveringen på 1990-talet och tar du dig upp hit kan du njuta av en magnifik panoramautsikt över Berlin.

Adress: Platz der Republik 1, 11011 Berlin

Bild inifrån Judiska Museét i Berlin

Judiska muséet

Judiska muséet är Berlins viktigaste och mest besökta museum. Här kan du bland annat se den permanenta utställningen som är en gripande skildring om tyska judars historia, liv och död.

Adress: Lindenstr. 9–14, 10969 Berlin

Hemsida: jmberlin.de

DDR–museum

DDR-muséet är dedikerat åt att levandegöra Östtysklands kommunistiska historia och passar för dig som vill få en uppfattning om hur det var att leva i Östtyskland under det kalla kriget. Detta är en populär sevärdhet som är väl värt ett besök.

Adress: Vera Britain Ufer, Karl-Liebknecht-Str. 1, 10178 Berlin

Hemsida: ddr-museum.de

Kulturella sevärdheter i Berlin

Museiön (Museumsinsel)

På Museuminsel finns flera av Berlins viktigaste muséer samlade. Här finns även Berliner Dom, Berliner Schloss och parken Lustgarten. Sedan 1999 finns ön på UNESCOS världsarvslista. De fem muséerna på ön är:

  • Alte Nationalgalerie, ett konstgalleri där du bland annat kan se mästerverk av impressionister som Monet, Renoir och Degas.
  • Altes Museum, med en samling av antik grekisk konst.
  • Bode Museum, där du kan se samlingar av bland annat bysantinsk konst, mynt och medaljer.
  • Neues Museum, med arkeologiska fynd från Europa, Asien och Egypten.
  • Pergamon Museum som fokuserar på grekisk och romersk antik.

Adress: 10178 Berlin

Hemsida: museumsinsel-berlin.de eller smb.museum/besuch-planen/oeffnungszeiten/

Bild över Berlins domkyrka med bro över floden Spree i förgrunden

Berlins Domkyrka (Berliner Dom)

Berlins Domkyrka är en luthersk kyrka och den största i Berlin. Den byggdes ursprungligen redan på 1400-talet men fick byggas om på 1800-talet eftersom den ursprungliga byggnaden var för dåligt konstruerad. Kyrkan skadades under bombningar under andra världskriget, men återställdes under 1990-talet.

Adress: Am Lustgarten, 10178 Berlin

Bild på en Trabant framför Berlinmurens East Side Gallery

East Side Gallery

East Side Gallery är en del av Berlinmuren som omvandlats till ett utomhusgalleri. När muren föll 1989 samlades konstnärer från många olika länder och började måla sina verk på den 1,3 kilometer långa muren. Här finns över 100 målningar som kommenterar de politiska förändringarna och murens fall.

Adress: Mühlenstraße 3-100, 10243 Berlin

Bild inifrån Deutsches Technikmuseum

Deutsches Technikmuseum

På teknikmuséet kan du uppleva till exempel radio- och TV-historia, tidig datorhistoria, bilracing genom tiderna eller gamla ånglok. Det är lätt att känna igen muséet som har ett stort bombplan som hänger ut över fasaden.

Adress: Trebbiner Str. 9, 10963 Berlin

Hemsida: technikmuseum.berlin

Lättsammare sevärdheter i Berlin

Kvällsbild över TV-tornet vid Alexanderplaz

Alexanderplatz och TV-tornet

Runt om Alexanderplatz kan du se typisk kommunistisk arkitektur och dessutom besöka butiker, restauranger och barer. Mitt på torget ligger Berlins TV-torn som är 300 meter högt och om du tar dig upp i tornet är utsikten över staden fantastisk.

Adress: Adress: Alexanderplatz, 10178 Berlin

Bild på giraff på Berlin zoo

Berlin Zoo

Berlin Zoo är Europas äldsta zoo och ger bra valuta för pengarna. Här finns över 18 000 djurarter, bland annat pandor, lejon, tigrar, giraffer, pingviner och örnar. På området finns en park som passar utmärkt för en picknick när vädret är gynnsamt.

Adress: Hardenbergpl. 8, 10787 Berlin

Hemsida: zoo-berlin.de

Bild på Charlottenburgs slott

Charlottenburgs slott

Här kan du titta på vackra slottsrum och promenera i den vackra slottsträdgården. Ett besök här är perfekt när du vill undkomma storstadens larm för ett par timmar!

Adress: Spandauer Damm 10-22, 14059 Berlin

AquaDom & Sealife Berlin

När Alexanderplatz finns AquaDom och Sealife Berlin som består av akvarier uppdelade efter olika delar av världen. Här kan du bland annat åka hiss genom världens största cylindriska akvarium och se några av de 1 500 tropiska fiskar som lever i akvariet.

Adress: Spandauer Str. 3, 10178 Berlin

Hemsida: visitsealife.com/berlin

Tiergarten

Tiergarten är Berlins motsvarighet till Central Park i New York eller Tuillerierna i Paris, en stor och härlig stadspark som fungerar som en grön oas i staden. Parken designades på 1830-talet och fungerade då som ett område för jakt. Idag används parken istället för bland annat konserter, parader och Berlin Maraton.

Adress: Str. des 17. Juni, 10785 Berlin

Resa till och bo i Berlin

Berlin ligger tillräckligt nära för att du ska snabbt ska ta dig dit, för ett kortare eller längre besök. Hinner du inte se och uppleva allt du tänkt dig första gången du kommer hit så kan du alltid spara det till ditt nästa besök. Detta är en stad du kan besöka flera gånger utan att tröttna!

Se Airtours utvalda hotell i Berlin >

Mer om weekendresor till Berlin >