Forum Romanum i Rom

Saker att göra i Rom

Det finns mycket att göra och upptäcka i Rom, som kallats för Den eviga staden. Rom bjuder på härlig mix av antik historia, konstnärlig skönhet och kulinariska upplevelser. Självklart bör du utforska sevärdheter som Colosseum, Peterskyrkan och Fontana di Trevi, men allt i Rom är inte ruiner, kyrkor och gammal sten. Här finns också plats för moderna nöjen och utsökt italiensk mat i de mest skiftande miljöer. Behöver du en paus från den livliga storstadspulsen passar det bra med ett besök i den botaniska trädgården eller Villa Borgheses trädgårdar.

Colloseum i Rom

Colosseum och Forum Romanum

Colosseum är en viktig historisk plats i Rom, Italien, och näst intill ett måste för många besökare. Det är den största amfiteatern som någonsin byggts och ett av de mest berömda byggnadsverken från det romerska imperiet. Forum Romanum, som ligger i närheten av Colosseum, var en gång det politiska, religiösa och kommersiella centrat i staden och är nu en imponerande arkeologisk plats där man kan utforska ruiner av forna tempel, basilikor och andra monument. Passa på att köpa en biljett som gäller för både Colosseum och Forum Romanum.

Sankt Peterstorget i Vatikanen

Vatikanen, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan

Vatikanen är världens minsta självständiga stat och hem till påven. Här kan du bland annat beundra den imponerande Peterskyrkan, en av de mest betydelsefulla katolska kyrkorna i världen. I närheten av Peterskyrkan ligger det berömda Sixtinska kapellet, känt för sina magnifika takmålningar av Michelangelo, inklusive den ikoniska fresken ”Skapelsen av Adam”. Tänk däremot på att klädkoden i Vatikanen är strikt och täckande klädsel krävs för att besöka kyrkan och kapellet.

Villa Borghese och Borghese-trädgårdarna

Villa Borghese och Borghese-trädgårdarna är en oas av grönska och kultur mitt i centrala Rom. Villan, en imponerande renässansbyggnad, inrymmer numera det världsberömda Galleria Borghese, med en enastående samling konstverk av mästare som Bernini, Caravaggio och Rafaello. Borghese-trädgårdarna är en förtrollande park där du kan promenera längs vackra stigar, njuta av spektakulär utsikt över staden och koppla av i skuggan av imponerande träd. Det är en idealisk plats för en picknick, cykling eller båttur på sjön.

Fontana di trevi i Rom

Fontana di Trevi och Spanska trappan

När du besöker Rom får du inte missa Fontana di Trevi, som är en av stadens mest ikoniska sevärdheter. Här kan du kasta ett mynt över axeln, ned i fontänen och önska dig tur. Att bada i fontänen som Anita Ekberg gjorde i filmen Det ljuva livet är dock helt förbjudet! Bara en kort promenad bort hittar du Spanska trappan, men här får man inte längre sitta ned och vila fötterna eftersom den räknas som ett skyddat konstverk av staden. Vackert är det hur som helst här!

Shoppinggata i Rom

Shopping i Rom

Om du älskar shopping kommer du att älska Rom! Här finns ett fantastiskt utbud av butiker och butiksgator för alla smaker och prislägen. Via del Corso är en av Roms mest populära shoppinggator. Här finns allt från lyx till butiker i mer rimligt prisläge. Via Cola di Rienzo är centrum för shoppingen i Prati området och en favorit bland romarna själva. Här kan du handla kvalitet till plånboksvänliga priser. Vill du fynda vintage och second hand-kläder rekommenderar vi en tur till Via del Vecchio Governo, en mysig gata som börjar vid Piazza Navona. Missa inte heller Trastevere, där du kan hitta trendiga vintageaffärer och lokala hantverk. Kom ihåg att ta en paus och njuta av en italiensk espresso och gelato under din shoppingutflykt!

Bild på restaurang i Rom

Restauranger i Rom

Rom är en matälskares paradis, med ett rikt kulinariskt utbud. Vill du uppleva det italienska köket på ett autentiskt vis, besök gärna Trastevere-området som är känt för sina traditionella trattorior och charmiga atmosfär. Här serveras läckra rätter som amatriciana och cacio e pepe. För en gourmetupplevelse, boka bord på en av Roms Michelin-stjärnkrogar som La Pergola eller Il Pagliaccio. Oavsett var du väljer att äta, kommer du att upptäcka att maten i Rom är en sann fest för dina smaklökar.

Roms botaniska trädgård

Roms botaniska trädgård är en fridfull oas mitt i staden. Detta gröna paradis är perfekt för resenärer som älskar växtlighet och behöver ta en paus från storstadens puls. De välskötta trädgårdarna sträcker sig över 12 hektar. Här kan du beundra ett imponerande utbud av växter och blommor från hela världen, ta en lugn promenad längs de skuggiga stigarna, beundra exotiska växter i växthusen och njuta av den fridfulla atmosfären. Ta gärna med en picknick och promenadvänliga skor.

Nöjesparken Cinecittà World

Har du barnen med på resan kan ett besök på Cinecittà World kanske pigga upp mellan alla besök på ruiner och i kyrkor. Cinecittà World är spännande nöjespark dedikerad till film och underhållning. Här finns attraktioner och områden med olika filmteman. Under besöket kan både barn och vuxna prova på att vara en stjärna genom att delta i interaktiva upplevelser och åka på adrenalinfyllda berg- och dalbanor. Missa inte heller de liveföreställningar som framförs för att återge den glamorösa atmosfären i filmvärlden.

Centrale Montemartini

Centrale Montemartini är perfekt för dig som letar efter en annorlunda sevärdhet eller som har ett resesällskap som intresserar sig mer för industriteknik än för konst. Här kombineras nämligen industriromantik med antika skultpturer och artefakter. Centrala Montemartini är inget mindre än ett konstgalleri beläget i en gammal kraftstation där de gamla dieselmotorerna lämnats kvar. Kontrasten mellan antikens konst och tekniken gör besöket extra intressant. Det här är en spännande destination som ger ett annorlunda perspektiv på Roms rika kulturarv.

Gelateria i Rom

Gelati

Ja, glassen får en helt egen punkt i vår lista över vad som behöver upplevas i Rom! Italiensk glass, eller gelato, är troligen den bästa i världen och något du inte får missa under ditt besök i Italien. Riktig gelato har en len konsistens – och förutom de traditionella smakerna som pistasch, choklad och vanilj kan du hitta spännande och kreativa kombinationer som jordgubbar med balsamvinäger eller basilika och citron. Sätt dig ned på en mysig gelateria, njut av en kopp eller en strut gelato och upplev den äkta italienska smaken av lycka!

Aktuella tips om saker att göra i Rom

För dagsaktuella tips om sevärdheter och aktiviteter i Rom, besök Roms turistbyrås hemsida.

Hitta resor till Rom >

Välj hotell efter läge i Rom (karta) >

Designhotell i Rom >