Bild på Louvren i Paris

Saker att göra och uppleva i Paris

I Paris finns många sevärdheter, mycket att se och mycket att uppleva. Det finns inte en chans att du hinner se allt på en enda resa, så välj några favoriter som passar för dig och ditt sällskap. Paris handlar lika mycket om att uppleva atmosfären på en uteservering som att beskåda kulturella landmärken, hur berömda de än må vara!

Bild på Eiffeltornet från Trocadero

Eiffeltornet och Trocadero

När du är i Paris kommer du vilja se Eiffeltornet men det betyder inte nödvändigtvis att du måste ta dig upp i själva tornet. Finast bilder på dig själv framför Eiffeltornet får du från Trocadero som ligger nordväst om Eiffeltornet och på andra sidan Seine. Härifrån kan du fånga Eiffeltornet i solnedgången. På andra sidan om Eiffeltornet ligger Champ de Mars, en park som lämpar sig utmärkt väl för en picknick och även här har du full utsikt mot Eiffeltornet.

Bild på floden Seine i Paris

Seine och broarna

Seine-floden slingrar sig genom stadens hjärta och erbjuder en magnifik vy över Paris mest ikoniska landmärken. Att ta en promenad längs flodens strand eller ta en båttur på Seine är ett fantastiskt sätt att upptäcka staden från ett annat perspektiv. Du kommer att passera under vackra broar och se historiska byggnader som speglar sig i vattnet. En av de mest berömda och vackraste broarna i Paris är Pont Neuf. Bron är kantad av eleganta stenbågar och statyer som ger den en unik och mycket romantisk karaktär.

Bild på Louvren i Paris

Louvren och Mona Lisa

Louvren är ett av världens största konstmuseer och ett absolut måste för konstälskare. Museet rymmer en imponerande samling av över 35 000 konstverk, där det i särklass mest berömda är Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Att vandra genom de magnifika korridorerna i Louvren är som att gå på en resa genom historien. Planera gärna ditt besök i förväg och välj ut några nyckelverk du vill utforska för detta är ett jättelikt museum där du annars lätt blir uppslukad för större delen av dagen.

Galeries Lafayette i Paris

Shopping på Printemps och Galeries Lafayette

Printemps och Galeries Lafayette är två av Paris mest berömda varuhus. Här möter mode lyx på våning efter våning av märkeskläder och exklusiva accessoarer. När du vill ha en paus kan du njuta av den spektakulära arkitekturen, inklusive den hisnande kupolen på Galeries Lafayette. Du kan också avnjuta en gourmetmåltid på någon av deras restauranger och få en smak av den franska matkulturen. Printemps och Galeries Lafayette är shoppingdestinationer som utstrålar parisisk elegans och stil. Kanske blir de en minnesvärd upplevelse under ditt besök i Paris?

Katedralen i Notre Dame

Notre Dame

Notre Dame-katedralen är en av Paris mest ikoniska sevärdheter. Efter den förödande branden 2019 har renoveringsarbetet varit i full gång för att återställa denna historiska skatt. Återuppbyggnaden av Notre-Dame har engagerat hantverkare och experter från hela världen, och en stor insats har gjorts för att återställa dess detaljerade fasad och magnifika rosettfönster. Även om det kan vara begränsad tillgång till interiören under renoveringen, är det fortfarande en mäktig upplevelse att besöka katedralen.

Mitt emot Notre Dame ligger Paris mest berömda bokhandel, Shakespeare and Company, som specialiserar sig på engelskspråkig litteratur. Att kliva in här känns som att transporteras till ett annat århundrade. Här har många aspirerande författare varit stamkunder, jobbat extra eller fått en sovplats för natten.

Triumfbågen i Paris

Triumfbågen och Champs-Elysées

I slutet av paradgatan Champs-Élysées står den magnifika Triumfbågen, som är en symbol för fransk historia och nationalism. Här kan du klättra upp till toppen för en panoramautsikt över Paris som tar andan ur dig. Champs-Élysées, å andra sidan, är en av världens mest kända boulevarder och ett paradis för shoppingentusiaster. Här kan du utforska de exklusiva butikerna, njuta av en kopp kaffe på ett trendigt kafé och låta dig svepas med av den livliga atmosfären.

bild på en park i Paris

Picknick i en park

Paris har ett fantastiskt utbud av parker som är perfekta för en idyllisk picknick i det gröna. Köp med dig en flaska vin och några fyllda baguetter och bege dig till någon av Paris vackra parker.

En av de mest populära parkerna är Jardin du Luxembourg, där du kan njuta av de välskötta trädgårdarna, fontänerna och de lummiga grönområdena. Parc des Buttes-Chaumont är en annan pärla, med sin pittoreska sjö och kuperade landskap som erbjuder panoramautsikt över staden. För en romantisk atmosfär är Parc Monceau ett utmärkt val med sina vackra statyer, blomsterarrangemang och små broar. För den som söker en avkopplande dag vid vattnet är Canal Saint-Martin ett populärt val, med sina vackra kanaler och kajer som är perfekta för en picknick längs vattenbrynet. Oavsett vilken park du väljer, kommer du att finna en fridfull oas i hjärtat av Paris där du kan njuta av en läcker måltid utomhus.

Musée d´ Orsay i Paris

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay må vara mindre ryktbart än Louvren, men hör ändå till de mest uppskattade muséerna i Paris. Muséet är beläget i en gammal järnvägsstation vilket ger det en alldeles speciell charm. Här visas en stor samling av impressionistisk konst och tack vare det fantastiska ljusinsläppet kan du se tavlorna i dagsljus, så att färgerna riktigt kommer till sin rätt.

Kyrkogården Père-Lachaise och Jim Morrisons grav

Père-Lachaise-kyrkogården är en mycket vacker och anrik kyrkogård, med en atmosfär av lugn och skönhet, slingrande gångar och imponerande gravmonument. Bland dessa finns en plats som drar till sig särskilt intresse – Jim Morrisons grav. Hit strömmar fans för att hedra hans minne och lämna blommor och meddelanden. För musikentusiaster är ett besök vid Jim Morrisons grav på Père-Lachaise-kyrkogården en möjlighet att hylla en rockikon och vara en del av musikhistorien.

Moulin Rouge i Paris

Montmartre, Moulin Rouge och Sacre Coeur

Montmartre är en konstnärlig stadsdel i Paris, känd för sin bohemiska atmosfär och charmiga gränder. Här kan du promenera längs de pittoreska gatorna, besöka den berömda Sacré-Cœur-basilikan och njuta av fantastisk utsikt över staden. Montmartre är också känt för sina konstnärer som säljer sina verk på torget Place du Tertre.

I Montmartre ligger också Moulin Rouge, den ikoniska nattklubben känd för sin glamourösa atmosfär och livliga föreställningar. Sedan det öppnade sina dörrar 1889 har Moulin Rouge varit en plats för spektakulära shower och underhållning i världsklass.

Patisserie i Paris

Maten, restaurangerna och barerna

Avslutningsvis kan man inte besöka Paris utan att njuta av den läckra franska maten och det berömda franska köket. Unna dig en autentisk croissant till frukost, unna dig en crepe eller baguette till lunch och avsluta dagen med en gourmetmiddag på en av stadens många restauranger.

Aktuella tips om saker att göra i Paris

För uppdaterade tips om saker att göra i Paris, besök också Paris turistbyrås hemsida.

Hitta din resa till Paris >>