Turkisk mat – från kebabens hemland
Turkisk mat är ofta smakrik, utan att vara alltför kryddstark och är enkel att uppskatta för oss skandinaver. När du reser till Turkiet kan du passa på att testa kebab och falafel så som de smakar i sitt ursprungsland, men dessutom finns en uppsjö andra smaskiga rätter som du inte hittar på ditt lokala snabbmatshak.
Den mest kända turkiska maten

Döner kebab
Döner kebap är strimlat kött som serveras i ett tunt bröd tillsammans med grönsaker och sås. I Turkiet äter du självklart en genuin variant med riktiga köttbitar som grillats på spett framför en eld.
Shish kebab
Șiș Kebap är en typ av kebab med grillade köttspett, grönsaker och kanske bulgur. Gatukökets kebabtallrik liknar bara mycket avlägset en riktig șiș kebap. Passa på att äta denna rätt åtminstone en gång när du är i Turkiet!

Meze
Ah! Meze är ju egentligen inte en enda maträtt, utan flera smårätter som dukas upp samtidigt. Meze är Turkiets motsvarighet till spanjorernas tapas, och ett väldigt bra sätt att smaka på flera olika rätter samtidigt. Här kan du hitta favoriter som du sedan kan beställa som huvudrätt en annan dag!
Turkisk mat att prova på semestern
Du reser säkert inte till Turkiet bara för att äta mat – men man skulle kunna göra det! Mellan sevärdheterna i Istanbul eller badstunderna vid sydkusten finns många goda rätter att prova. Här är några favoriter:

Pide
Pide liknar lite en halvinbakad calzone, men har ofta lite mer fyllning än en pizza. Det kan vara ost, kött, ägg och grönsaker. Pide hittar du på allt från stora till små restauranger.

Manti
Manti är en slags turkisk ravioli som består av köttfyllda degknyten som kokas och serveras med en yoghurtsås, tomatsås och olika kryddor på toppen.
Menem
Menem serveras ofta som frukost, men också till lunch eller brunch. Basen är ägg som blandas med tomat, kryddor och paprika i en stekpanna. I Turkiet tvistas det om denna rätt ska tillagas med eller utan lök. Personligen föredrar jag varianten med lök.
Köfte
Köfte liknar våra svenska köttbullar, men lagas traditionellt på lammfärs som kryddas med kökets egen kryddblandning. Alla restauranger har sin egen kryddning, så köfte kan smaka väldigt olika beroende på var du äter den.

Dolma
Dolma är vinbladsdolmar med en fyllning som kan variera. Historien berättar att Karl XII blev så förtjust i denna rätt att han tog med den hem till Sverige. I brist på vinblad fick kocken använda kålblad och kåldolmen var född!

Turkisk mat för vegetarianen
Att äta vegetariskt i Turkiet är ganska enkelt. Både dolma och pide går till exempel att beställa utan kött. Andra alternativ är falafel – kikärtsbollar, mercimek köftesi – linsbiffar – eller iman bayildi som är aubergine fylld med hackade tomater och andra grönsaker.
Barnens favoriter i turkiska köket
I det turkiska köket finns många barnvänliga alternativ, även för de som föredrar en mindre äventyrlig smakpalett. Shish kebab, döner kebab och pide liknar alla rätter som din telning är van vid hemifrån. Som snabb lunch passar också dürüm, som är väldigt lik vår svenska kebabrulle.
Turkiska efterrätter

Baklava
Baklava är nog det grekiska kökets mest kända efterrätt. Den är gjord på filodeg proppad med olika sorters nötter och sötad med honung. Det är ett sött och ganska klibbigt bakverk som smakar som bäst om du äter det färskt.
Gözleme
Gözleme är pannkakor som tillagas över öppen eld. De kan serveras som maträtt tillsammans med potatis, spenat och färskost, men som efterrätt kombineras de i stället med choklad, sylt eller socker. Det här är alltså en efterrätt som även små barn kan känna igen.

Künefe
Künefe är en efterrätt bestående av spunnen filodeg, ost och socker som kramas ihop i bitar som steks och toppas med pistagenötter. Denna efterrätt är en pärla som inte alla vågar prova, men passa på! Du hittar den garanterat inte här hemma i Sverige!
Drycker som passar till turkisk mat

Ayran
I ett varmt klimat och till smakrik mat behöver vi goda törstsläckare. Vi rekommenderar att du vågar testa ayran som är en vispad, fluffig och saltad yoghurtdryck – och som är mycket godare än vad man kan tro! Syran och sältan tillsammans gör ayran till en uppfriskande törstsläckare som hjälper dig att hålla en bra vätskebalans i värmen.
Öl
Den inhemska turkiska ölen heter Efes och är en ljus lager. Efes är ett väldigt populärt öl som numera finns i flera olika varianter, till exempel en mörk öl med kaffesmak och en extra stark variant med tillsatt vodka.
All-inclusive-hotell i Turkiet
Kaffe och te

Turkarna själva dricker te, som svenskar och finnar dricker kaffe – fast lite oftare. Teet gör man i en tvådelad vattenkokare som är speciellt avsedd för att göra te. Själva teet serverar man sötat, i små glas och i alla möjliga sammanhang.
Turkiskt kaffe är en speciell upplevelse då man i Turkiet föredrar en slags finmalet kokkaffe som man inte filtrerar och medan kaffet kokar tillsätter man socker, mycket socker. Till kaffet serverar man sedan något sött, till exempel turkish delight. Helt perfekt när du behöver piggna till efter en dåsig förmiddag i solen!
Sol- och badresor till Turkiet
AlanyaBelekBodrumIstanbulMarmarisSideTurkiet