Brygga på Zakynthos

Zakynthos – Den underbart vackra ön

”Caretta-Caretta”, ropar någon. Genast börjar det röra på sig på den sömniga kvällsstranden. ”Caretta-Caretta”, hörs igen. Det låter måhända som en bilmodell eller en halvdålig 1970-talsdeckare, men det är inget av det, utan ”Caretta-Caretta” är namnet på en sort av utrotningshotade sköldpaddor som varje sommar kommer till Zakynthos för att gräva ner sina ägg i den gyllene sanden.

Nu har någon sett en sköldpadda som är igång med just det. På lagom avstånd står turister och greker sida vid sida och följer sköldpaddans grävande och övertäckande innan den anser sig klar och går mot vattenbrynet och simmar ut igen. Om 50 dagar kommer äggen att kläckas och små små sköldpaddor kommer att söka sig mot havet för att först överleva och sedan förhoppningsvis börja sina liv.

Greklands kändaste strand

Säg Zakynthos, och många får en speciell bild på näthinnan. En strand, ett vrak. I Smugglarviken ligger Greklands mest fotograferade strand insprängd som en apelsinklyfta mellan klipporna, och där vilar det berömda skeppsvraket. I turistmun går stranden sedan början av 1980-talet under namnet ”Shipwreck Beach”, för det var då som ett skepp lastat med illegala cigaretter förliste här. Den här platsen är en sorts symbol för hela Greklands ö-värld: det turkosa, kristallklara vattnet, den gulvita sanden, de vakande kalkstensklipporna. Det finns ingen landväg till stranden utan det enda sättet att nå den är med taxibåt från hamnen i Porto Vromi, och det är en mycket populär utflykt för alla Zakynthos-resenärer.

Shipwreck Beach på Zakynthos

Inte bara något för strandresenären

Zakynthos är en strandö, en sol-och-bad-ö, en snorkel-ö, en ligga-under-parasoll-och-läsa-bra-bok-ö, en ladda-batterierna-ö. Stränderna är lika vidsträckta som oförstörda, sanden är mjuk och len, naturen runt omkring grön och oförstörd, och vattnet är sällsynt rent och klart.

Vattnet är sällsynt rent och klart

Men den som söker något annat och något mer, finner också det. Ön är cykel- och skotervänlig och bjuder på mysiga lantgårdar och gårdsbutiker som lockar med sina dignande citruslundar och mandelträd. De gårdar och butiker som är ansluta till Eco Zakynthos berättar också det, de finns utspridda över hela ön, och har det gemensamt att de gillar småskalighet, närproduktion och ekologiskt.

Landsskapsbild på Zakynthos

När eftermiddagen tröttnar kommer några ungdomar från trakten förbi restaurangerna i turistorterna med nyplockade svartalger till kvällens sallader och får några euro för besväret. De silverglänsande fiskarna från dagsfångsten läggs på isbad i väntan på rusningen. De svarta oliverna hälls upp på fat, olivoljorna kommer fram, den gyllengula honungen och de saftiga solmogna tomaterna tävlar i sötma.

Se Airtours bästa priser på resa till Zakynthos

Kyparna kryssar fram och balanserar sina brickor, det där välbekanta ljudet av bestick mot porslin, skratt hörs från några dukade bord, en sång sprider sig från en balkong och en klocka ringer någonstans i den heta kvällen. Havet brusar stillsamt, små små vågor glider in, som vore de andetag eller nästan omärkliga suckar från Poseidon. Och när middagssittningarna är över och de sista gästerna ska gå mot hotellet lägger nymånen ut en gata av silver i vattnet. Det finns en lycka i världen som för en gångs skull känns både enkel och lugn.

Läs mer om Airtours resor till Zakynthos