Strandbild på Mallorca

Mallorca – Ön med många ansikten

I över 60 år har Mallorca varit ett populärt resmål för oss svenskar. Det är lätt att förstå varför. Den spanska Medelhavsön har den fantastiska egenskapen att den lockar alla slags turister. Oavsett hur du vill att din resa till Mallorca ska vara, finns här något för alla.

Första charterresan till Mallorca

Den 22 april 1955 låg molntäcket tjockt över Bromma flygplats. I blåsten ställde 26 förväntansfulla resenärer upp sig för fotografering utanför en flygplansmodell med namnet Vickers Viking. Prick klockan tio den förmiddagen lyfte planet mot Mallorca. Resan arrangerades av Svensk Bussresetjänst i samarbete med flygbolaget Svenska Aero och var tidernas första charterresa från Sverige. Flygtiden var tio timmar men resan tog betydligt längre tid än så och innehöll fyra stopp: Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille.

Passagerarna fick till och med övernatta i den franska hamnstaden eftersom planet saknade tillstånd för nattflygning. Kostnaden för att denna historiska resa var 1 095 kronor, vilket motsvarar cirka 17 000 kronor i dagens penningvärde, och först efter 16 dagar kom sällskapet tillbaka till Bromma – fulltankade av intryck från de båda charterveckorna på Mallorca.

Calo de Moro på Mallorca

”Mallis” eller ”Mallåkra” har nästan blivit till två skällsord, ungefär som ”Kanarieholmarna”, och populärkulturen har ofta gjort anspråk på denna vidunderliga spanska ö. Somliga gånger som mindre övergrepp, andra gånger med lite mer omtanke och kärlek.

Se erbjudanden på resa till Mallorca

Orup har sin låt Magaluf, Bo Widerberg har sin film Mannen från Mallorca. Den tidiga massturismen med grisfestfylla gjorde såklart sitt till på 1970- och 80-talet. Det blir ofta så, när något blir lite för folkligt och vanligt, men faktum är att Mallorca är så mycket mer än de stora turistkomplexen i de välbesökta badorterna – och att grisfesterna numera är svåra att hitta.

Weekendresor till Mallorca

Ta bara Palma, som är en mindre internationell storstad med sina 390 000 fasta invånare och som också är Spaniens nionde största stad. Här samsas de pampiga och historiska byggnaderna med tapasbarer, lyxkrogar och exklusiva boutiquer. Gammalt och nytt går sida vid sida och hand i hand, och Palma känns märkligt kontinental för att ligga på en ö. Trots ett ungt sinne finns ändå en lång historia med en tydlig påverkan genom århundranden av såväl fenicier som greker, kartager, romare och araber.

Torg i Palma stad

Två stadsdelar sticker ut lite extra. Gamla stan (Casco Antiguo) har lika charmig atmorsfär som vacker arkitektur och var en gång i tiden omgiven av en ringmur. Området sträcker sig från den mäktiga katedralen i söder till Placa Cort i norr. De smala, charmiga och slingrande kullerstensgatorna är promenadvänliga och små vackra torg dyker upp lite varstans. Naturligtvis finns här ett stort utbud av restauranger, kaféer och barer – perfekt att slå sig ned på en stund för den som vill vila fötterna och ta en café con leche.

När man tröttnat på kullerstenarna, trängseln och de historiska byggnaderna, är Santa Catalina värd ett besök. Det här är Palmas mest trendiga stadsdel, och det är ingen slump att den ibland kallas för ”Palmas Soho”. Här har lägenhetspriserna stuckit iväg de senaste åren, och här är det lokalbefolkningen som dominerar i stället för turisterna. Hit går man för att insupa det mallorkinska folk- och utelivet och saluhallen är något utöver det vanliga med sina färska lokalproducerade livsmedel, sina viner och sina blommor.

Palma erbjuder också den unika kombinationen av storstadsliv och strandhäng

Strandbild i Palma stad

Palma erbjuder också den unika kombinationen av storstadsliv och strandhäng. Den klassiska beachklubben Purobeach är väl värd ett besök, eller två, och är den hetaste platsen att hänga på under soliga dagar. Här smeker Medelhavets loja, lena bris över poolområdet och man kan njuta av maten, musiken – eller varför inte en massage?

Läs mer om resor till Palma stad


Familjefavoriten Alcudia

Gryningen smyger upp ur Medelhavet som en rodnad, men trots den tidiga morgontimmen rinner svetten. Man är inte direkt ensam om att ta en tidig joggingtur eller powerwalk på den 14 kilometer och makalösa strandpromenaden som sträcker sig längs hela Alcudiabukten. Barnfamiljerna och pensionärerna har ännu inte vaknat till liv och hittat till stranden och stolarna står tomma. När dagens träningspass är avklarat är det bara att klä av sig det mesta, och gå ut i den mjuka sanden och glida ner i det ljumma, stilla vattnet. Det finns få, om ens något, bättre sätt att börja dagen på under en vistelse i Alcudia.

Strand i Alcudia

Alcudia är Mallorcas stora familjeparadis, och var man är väljer att bo finns allt man behöver inom promenadavstånd. Den långgrunda stranden med sin ljusa och finkorniga sand är bred som en fotbollsplan och här finns allt som behövs för långa, lata och ljuvliga dagar på stranden. Alcudiabukten sträcker sig från hamnstaden Puerto de Alcudia i norr till den gamla fiskebyn Picafort i söder – och det faktum att det är just en långgrund bukt gör badtemperaturen mycket behaglig redan från mitten av maj och in i oktober.

Hitta bästa familjepriserna med Airtours till Mallorca

Några kilometer från strandlinjen ligger gamla Alcudia

Visst finns det en del fällor i denna turistort, konstigt vore annars, men i Puerto de Alcudia håller restaurangerna i regel hög klass. Några kilometer från strandlinjen ligger gamla Alcudia, omringad av en stadsmur från 1300-talet, och hit hittar långtifrån alla turister – och maten är lika vällagad som restaurangerna är mysiga.

Gata i Alcudias gamla stadsdelar

Att åka till Mallorca utan att äta skaldjur borde nästan vara förbjudet

Spanien har ett mer spännande kök än man först kan tro, där lök, vitlök, paprika och olika örter är viktiga ingredienser i den mesta av maten. Att åka till Mallorca utan att äta skaldjur borde nästan vara förbjudet, likaså borde det vara obligatoriskt att smaka paella, en isande gazpacho eller dela på lite tapas. Vid en vistelse i Alcudia äts dessa spanska specialiteter förslagsvis i Gamla stan eller i hamnen i norr, och inte längs de enklare ställena som erbjuder menyer på åtta olika språk och som har uppenbara problem att ens slänga ihop en vettig hamburgertallrik.

Spansk paella skaldjur

Alcudias stora styrka – förutom den gudomliga stranden – är enkelheten att resa hit med barn. Små välsorterade och anpassade supermarkets och större tyska matbutiker gör att det aldrig känns långt till ett blöjpaket eller våtservetter. I skymningen hörs hästarnas hovar när vagnekipagen kör runt besökare på gatorna, och kan man bara ha lite överseende med en del turistiska inslag, så kan en semester i Alcudia bli hur underbar som helst.

Läs mer om resor till Alcudia


Utforska Mallorca med hyrbil

Klipporna störtar rakt ner i havet. Stupen kan ge mardrömmar för den som lider av svindel, men utsikten är bedårande. Mallorcas nordligaste punkt är lika dramatisk som vild. Cap de Formentor ligger två mil från pittoreska fiskebyn Port de Pollenca. Först passeras den vackra stranden Formentor som har vit finkornig strand och alldeles turkosblått vatten. Sedan kommer den slingriga och branta vägen upp hela vägen till slutmålet – fyrhuset, som ligger 210 meter över havet. En riktigt vacker och klar dag går det till och med att se grannön Menorca från någon av de många utsiktsplatserna. Uppe i fyren finns både en bar och en butik och på vägen ner igen går det att besöka det lyxiga hotellet Formentor som byggdes 1929. Här har en rad celebriteter och kungligheter checkat in under åren. Även ett antal politiska toppmöten har genom åren fört hit världsledare som Winston Churchill, Yassir Arafat och George Bush.

Cap de Formentor

Hela ön vimlar av gamla gårdar – kloster, familjegods och olivgårdar

Mallorca är det perfekta resmålet att utforska själv med en hyrbil. Avstånden är överkomliga, på en dag hinner man mycket, och något som verkligen rekommenderas är att besöka någon Fincas. Hela ön vimlar av gamla gårdar – kloster, familjegods och olivgårdar – som är ombyggda till chicha hotell eller restauranger. Uppemot 600 olika gårdshotell finns på Mallorca, på vilka man kan njuta av välsmakande hemlagad mallorkinsk mat, lugnet och tystnaden.

Mysig stad på Mallorca

Utflyktsmål nära Palma stad

Mitt på Mallorca, i den lite trista staden Manacor, håller Mallorcas kanske mest kända kändis till: tennisstjärnan Rafael Nadal. Det är ungefär den enda anledningen att besöka just Manacor. Nej, då finns det andra ställen som lockar desto mer. Konstnären Joan Miró hade starka kopplingar till Mallorca, både hans mamma och hans fru kom från ön. Själv levde och arbetade han i huset i Cala Mayor från mitten av femtiotalet fram till sin död 1983. Hans fru omvandlade efter sin makes död huset och ateljén till ett konstmuseum, och det sista staffliet som Miró jobbade på vid sin död står orört kvar.

Strand i Cala Mayor

Läs mer om resor till Cala Mayor

I en lummig dal omgiven av apelsinträd ligger den mycket populära byn Sóller. Det går antikt tåg från Palma för den som vill göra en utflykt över dagen; annars kommer turister hit både med hyrbil och på cykel. Och komma hit, ska man göra.

Spårvagn i Sóller på Mallorca

Sóller ligger tre mil norr om Palma och 1200-tals-kyrkan Sant Bartomeu ger det stora torget sin karaktär, liksom de charmiga uteserveringarna som omger det. De äldre männen som spelar boule gör det i skuggan av träden, och ger hela upplevelsen en känsla av äkthet. Konstgalleriet Can Prunera har en permanent kollektion av modern konst och rymmer bland annat verk av Picasso, Miró, Matisse och Basquiat.

Orten Port de Sóller ligger bara någon kilometer från Sóller och har blivit som en liten egen ort. Svenskägda Esplendido Hotel sticker ut med sin klassiska arkitektur – men lyxiga spahotellet Jumerirahs med sin magnifika barterrass imponerar än mer. Solnedgången bortåt fastlandet, hamnen med de puttrande fiskebåtar och fyren skapar en vykortsmagisk fond.

På vandringsavstånd från Port de Sóller ligger konstnärsbyn Deià, där bland annat Picasso hämtade mycket inspiration

På vandringsavstånd från Port de Sóller ligger konstnärsbyn Deià, där bland annat Picasso hämtade mycket inspiration. Engelske poeten Robert Graves fattade tycke för denna by redan på 1930-talet och flyttade hit och nu är hans gamla hus ett museum. Mallorcas mest mytomspunna hotell Residencia ligger också här, och har haft gäster som Kate Moss, Leonardo di Caprio och Michael Douglas. Badviken Cala Deià ligger nära byn och består av en vacker klapperstensstrand i naturskön miljö.

Stadsliv i Palma. Strandliv i Alcudia. Dagsutflykter för att uppleva modern konst, vidunderliga vyer och äkta mallorkinskt vardagsliv. Mallorca har verkligen något – för alla.

Hitta resa till Mallorca