Barnfamiljen som bygger sandslott

Resa med barn – råd och checklista

Att resa utomlands med barnen är fantastiskt och en semester i solen är förstahandsvalet för de allra flesta barnfamiljer. Tänk att få koppla bort vardagens alla måsten och i stället njuta tillsammans på en plats där solen skiner och poolen eller stranden är bara några steg bort…  

Här är våra bästa råd och tips för dig som vill resa tillsammans med dina barn!

Barnfamilj på paddleboard

Resmål som passar barnfamiljen

Nyckeln för en lyckad resa med familjen är att hitta ett resmål där det finns något för alla. När barnen har tillgång till bra aktiviteter kan du som förälder njuta maximalt av din semester. En solsemester står ofta högt på barnfamiljens önskelista, eftersom den passar alla åldrar och kan anpassas utifrån era intressen.

Vill ni inte bara bada och sola väljer ni helt enkelt ett resmål där det också finns intressanta utflykter att göra, eller möjlighet att vandra, sporta eller träna.

Har du små barn med mycket spring i benen kanske en lång flygresa känns mindre lockande. Passa i så fall på att resa till Medelhavet och spara långresorna till dess att barnen blivit större.

Här hittar du bra familjeresor till solen: Familjepriser på charterresor

Barn som äter glass

Familjevänliga hotell för dig som vill resa med barn

Det finns gott om familjevänliga hotell som passar för dig som ska resa med barn. Många hotell runt Medelhavet, och särskilt i Grekland, är byggda för att särskilt passa barnfamiljer. Här behöver ni inte känna att barnen stör och det finns goda möjligheter att hitta nya vänner att leka med.

Om du har äventyrliga barn passar kanske ett hotell med vattenland eller tillgång till vattensporter bra. De små barnen uppskattar förstås om det finns en lekpark med rutschkana. De flesta familjer önskar sig ett stort poolområde som passar både vuxna och barn och ett bra utbud av restauranger.

All inclusive är fantastiskt för alla som semestrar med barn. Barn i alla åldrar tycker det känns lyxigt att själva få välja sin mat från buffén, att få en ta en glass till efterrätt och att kunna hämta en färgglad barndrink att dricka under parasollet mellan baden. Du som är vuxen slipper tänka på och planera för, lunch, mellis, middag och dricka och kan koppla av ännu lite mer.

Titta vidare på våra utvalda hotell för dig som reser med barn:

Hotell med vattenland

Barnvänliga hotell med all inclusive

Hotellen med bäst poolområde

Mamma med litet barn på flyg

Att resa med barn

Även barnen behöver pass, visum och vaccinationer när de reser – precis som vi vuxna. Kolla upp i god tid vad som gäller för ditt resmål. Se över ditt försäkringsskydd, särskilt när det gäller barnen, och komplettera om det behövs.

Barn under två år räknas som spädbarn enligt internationella flygregler och får ingen egen stol på flyget, utan sitter i ditt knä med ett extra bälte som du får av kabinpersonalen på planet. Reglerna för hur mycket bagage som får tas för ett spädbarn varierar mellan olika flygbolag. Vanligtvis får du ta med 10 kg och en barnvagn utan extra kostnad. På många familjehotell finns spjälsäng och enklare barnvagnar att hyra. Boka i så fall detta i förväg.

Barn med snorkelutrustning på stranden

Packlista för dig som ska resa med barn

Saker du kan vilja ta med dig när du reser med barn är bärsele, bärsjal eller barnvagn, särskild barnmat eller välling, nappflaska eller pipmugg, ett reseapotek för barn, leksaker, böcker och pyssel – och självklart favorit-gosedjuret! En babymonitor underlättar om du vill sitta ute på terrassen eller balkongen medan barnet sover. På vissa resmål behövs också myggnät och myggmedel.

Har du barn i förskole- och skolåldern som gillar att titta på filmer och serier, ladda gärna ned så mycket du kan till datorn, plattan eller mobilen i förväg. Även om hotellet har ett riktigt bra wifi kan det bli problem om många gäster samtidigt börjar streama video efter en dag i solen.

Till flygresan är det bra att packa ett extra klädombyte och saker som håller barnen sysselsatta, som böcker, pyssel, filmer och spel. Låt gärna barnen vara med och packa en egen väska med favoritleksakerna. Reser du med spädbarn behöver du också skötväska, extra nappar och barnmat till flygresan.

Här hittar du hela vår packlista för semestern.

Barn med solskyddskräm

Solskydd för barn

När du reser med barn till soligare breddgrader behöver du tänka på att barn har en mycket tunnare hud som är känsligare för sol än vad vuxnas är. De behöver därför skyddas noga för att inte bränna sig. Barn under ett år ska bara vara i skuggan. Använd gärna solskyddskläder och komplettera med solhatt eller keps, och vattenfast solskyddsmedel med hög skyddsfaktor. Smörj in med nytt solskyddsmedel regelbundet under dagen. Håll er gärna i skuggan mitt på dagen när solen står som högst. Passa på att äta lunch eller ta en siesta på rummet.

Resa som gravid

Självklart kan du semestra även som gravid! Har du en problemfri graviditet kan du flyga utan läkarintyg fram till fyra veckor innan beräknad förlossning. Sedan gäller vissa begränsningar, både i flygbolagens regelverk och i försäkringsbolagens olika försäkringar.

Resa som gravid

Läs också

Barn och unga som reser på egen hand

Reseförsäkring

Hälsobestämmelser och vaccinationer

Pass och visum

Reseinformation från UD

Barnfamilj i bil vid stranden