kvinna som tittar ut övar havet

Resa ensam – full frihet att göra som du själv vill

Att resa ensam är något som blivit alltmer populärt. De som faktiskt rest på egen hand gör det gärna igen och anledningarna är många. Kanske finns det ingen som kan och vill följa med just när du vill i väg, eller så föredrar du kanske att få göra resan helt på dina egna villkor?

Turist på en gata som tittar på en karta

Det bästa med att resa ensam

Att inte behöva anpassa sig till någon annan är det allra bästa med att resa ensam. Prioriteringarna blir helt dina egna och du kan planera dagarna efter eget huvud och ändra dig när helst du vill. Du kan ta sovmorgon när du är trött, äta lunch när du är hungrig och göra en dagsutflykt om du känner att ännu en heldag på stranden blir för mycket. Vill du hellre stanna vid poolen med en drink finns ingen som hindrar dig.

Utan resesällskap hamnar också hela din uppmärksamhet på omgivningen och dina egna upplevelser. Det kan göra att dina intryck från resan blir starkare än de annars skulle ha varit. När man reser ensam får man också gott om tid för egna reflektioner, om man vill. Med distans till vardagen kan det vara lättare att hitta sin egen inre kompass och stämma av läget med sig själv, och det är något vi alla behöver göra ibland!

Man som sitter i en solstol på stranden läsandes en bok

Hit kan du resa ensam

Du kan resa ensam både på weekendresor och solsemester. Det är ju du som väljer! Som ensamresenär råkar man ibland ut för att hotellet tar ut en tilläggsavgift om du bokar ett dubbelrum. De har ju nästan samma kostnader oavsett hur många som bor i rummet. Vill du säkert slippa tilläggsavgiften ska du välja ett hotell som erbjuder enkelrum:

Charterresor med enkelrum >
Weekendresor med enkelrum >

Är du sugen på en resa, men vet inte riktigt vart du vill åka? Spana i så fall in våra resmålsguider för charterresor samt weekendresor och bli inspirerad!

Har du möjlighet att fånga tillfället i flykten kan du i stället fynda bland våra sista minuten-resor.

Tre kvinnor som äter glass och umgås

Så träffar du folk på ensamresan

Även om du valt att resa ensam är det ju trevligt med sällskap när andan faller på. Du kommer att upptäcka att när du reser utan sällskap är det lättare att få kontakt med människor du träffar på plats. Det är helt enkelt lättare att närma sig den som inte redan är i sällskap med andra. Och även om du inte är den som i vanliga fall är pratsam är det oftare lättare att påbörja spontana samtal under en resa där ingen vet så mycket om dig och inte har en förutfattad bild av vem du är.

Om du reser ensam och känner för sällskap kan du till exempel sätta dig i restaurangbaren och äta där. Då kan du prata både med personalen och med andra gäster. Bäst av allt är att du själv kan välja hur mycket eller lite tid du vill spendera i deras sällskap och om du vill träffas igen.

Du kan också träffa folk på olika organiserade dagsutflykter. Det är för övrigt ett utmärkt sätt att besöka sevärdheter utan att själv behöva läsa på, organisera och planera allt. Arrangörerna har ju koll på bästa vägen mellan olika attraktioner, öppettider, biljettinköp och lämpliga restauranger. Det kan vara skönt att slippa fatta alla beslut själv exakt hela tiden!

Unga kvinnor och män som dansar och festar

Praktiska tips till dig som ska resa ensam

När du reser ensam finns ingen som kan intyga din identitet om du till exempel skulle bli av med passet. Det kan göra det lite besvärligare att få ett nytt. Fotografera eller skanna både pass, resehandlingar och försäkringsbevis och spara dem digitalt så att du kan komma åt dem via vilken dator som helst. Det underlättar mycket om oturen skulle vara framme. Se också över ditt försäkringsskydd. När du inte har något resesällskap som kan hjälpa till vid oförutsedda händelser är det dubbelt värt med en generös reseförsäkring.

En bra checklista inför resan hittar du hos UD.

Och när det gäller packning – packa lätt! Du kommer garanterat att få bära på hela packningen själv.

Kvinna som väntar på sitt flyg i avgångshallen

Säkerhet för ensamresenärer

När du reser ensam finns det av naturliga skäl ingen som håller koll på dig, vart du går och om du kommer tillbaka. Även om det är en av tjusningarna med en soloresa finns det alltså anledning att vara lite extra försiktig. Lyssna på magkänslan och undvik att gå in på mörka gator eller barer som känns skumma.

Meddela gärna hotellet, moped- eller kajakuthyrningen vart du åker och hur länge du tänker vara borta. De flesta mobilabonnemang fungerar bra även utomlands, så ta till vana att lämna ditt telefonnummer till någon innan du ger dig ut på egen hand.

Trevlig resa!

Kvinna som promenerar på stranden